Luni,
16.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Producător sibian de produse de panificație despre criza grâului: Prețurile au crescut artificial după război, iar acum nu le mai convine. Dacă respiri aer de munte, nu-ți mai place la șes

Producător sibian de produse de panificație despre criza grâului: Prețurile au crescut artificial după război, iar acum nu le mai convine. Dacă respiri aer de munte, nu-ți mai place la șes

Prețul a crescut artificial după februarie 2022, începutul războiului din Ucraina, susține un important producător local de produse de panificație.

”Văd puțin forțată problema asta a grâului din Ucraina. Când a început războiul a fost o creștere de preț la făină și grâu, asta e clar. Acum când e scădere, nu le mai convine. Dar ar trebui să vedem și de ce a crescut. Ucraina nu a mai avut rutele maritime de export, astfel că pe fondul lipsei de pe piața din Africa, îndeosebi, și noi, românii, am ajuns exportatori. Prețul a crescut, pentru că pe piață se afla puțin grâu, iar unii producători au beneficiat de asta și au vândut la un preț mare.

Au fost unii care au ținut de preț. Pe de altă parte, la un moment dat prețul făinii s-a dublat, dar cheltuielile nu au crescut de două ori mai mult. Acum că s-a ajuns la valoarea reală, cea de acum, nu le mai convine. Dacă vecinul a vândut cu un leu și 80 de bani, eu cum să-l dau cu 1,20? Au crezut că pot vinde scump, dar nu e corect ce fac. Dacă respiri aer de munte, nu-ți mai place la șes”, explică producătorul sibian.

El susține că nu fermierii sunt cei afectați de grâul ucrainean care a reînceput să circule pe piață.

”Acum, dacă au de suferit au doar o parte dintre cei care nu au vândut când a trebuit grâul. Și nici mă măcar nu vorbim de producători, ci de dealerii de cereale. Sunt societăți mamut din afara țării care au tot felul de silozuri și cumpără, stochează și vând. Cu asta se ocupă. Investitori de tip hiper-market. Cumpără la bursă și vând mai departe, ei nu produc nimic. Străini, în majoritatea cazurilor, pentru că vorbim de piețe uriașe, care acoperă mai multe state. Pe ei îi deranjează în primul rând, că au avut câteva luni când au câștigat bine, iar acum prețurile au revenit”, mai spune sibianul.

Nici opinia unor fermieri care spun că grâul s-a scumpit din cauza creșterilor de preț la energie nu stă în picioare, susține producătorul.

”Prețul energiei, și vorbesc aici de electricitate și combustibil, este de undeva la 5% în cazul grâului. La făină e tot undeva la 5%. La pâine, proporția din prețul finit e puțin mai mare, dar nu depășește 6, 7%. Atunci cum poți spune că ai dublat prețul pentru că s-a scumpit curentul și motorina? Eu, ca producător de grâu, din cauza prețurilor la energie cresc prețul la grâu cu 30%. E o afirmație înșelătoare. Pe de altă parte, dacă scumpesc energia, e grâu mai scump, făină mai scumpă și pâine mai scumpă, iar procentul tot crește până la prețul final, pentru că fiecare aduce ceva în plus și are cheltuieli în plus”, mai spune sibianul.

El susține că nu e pe piață grâu din Ucraina, cât să perturbe piața internă.

”Nu există grâu ”la negru” din Ucraina. E greu să aduci, sau dacă aduci, o poți face în cantități mici, care evident că nu influențează piața. Eu văd puțin forțată chestia asta. Da, există grâu ucrainean pe piață. Dar nu simți agresiv. Este, dar adus tot cei care comercializează industrial. Tot intermediarii au o problemă, deși nu au pierdut nimic. Prețul de acum la grâu e apropiat cu cel de dinainte de război. Acum se luptă pentru creșterea prețului”, mai spune producătorul.

Sursa foto: Depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 1 an

Crestere economica este artificiala, nu pretul care intr-o economie de piata este dat de cerere si oferta. Normal ca un fermier roman cu un hectar ce primeste despagubiri UE 1 euro este omorat de unul ucrainian deoarece cultiva mai performant decat la CAP, sute de mii de hectare si in curand va intra pe piata UE fara taxe vamale.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Pai unii au terenurile in arenda,nu e un lucru rau,insa cel ce da in arenda ia 10% cel mult din suprafata data,apoi fermierul roman are acces la fonduri,cei ce vand grau,au utilaje luate prin fonduri,desigur nu toate sunt nerambursabile sau a luat acele fonduri 100% de la UE,a mai facut si un imprumut...Are subventie pt cultura,are subventie pt calamitate,are subventie pt motorina,nu declara oricum cat a facut per ha,si mai da si pe sub mana...fata de ucrainean are facilitati,practic e artificiala cresterea de pret,la fel cum ne minte statul,care nu mai are industrie consumatoare de resurse,gen carbune gaze electricitate,stat care detine controlul sistemului energo electric,vine si ne minte ca...or sa lupte ei cu cine ne da noua curent...pai ei ne dau,si peste ca ne mint,mai cer si ajutoare rambursabile pt carduri de energie,care tot ala de nu primeste si munceste le va plati...alta poveste oricum,dar la scumpit artificial romanul e hoț mare,sa se planga ca nu vinde si ca vin din import produsele,ca el vrea intr un an,sa se imbogateasca fata de altul re reinvesteste si devine un reper in Forbes...la noi bisnitari jepcari.
Raspunde

Unul de la tara

Acum 1 an

Si eu care ii vedeam pe cei din partea aceea a tarii oameni seriosi, uite unul acum ce dovedeste contrariul. Auzi producator sibian de produse de panificatie face el un calcul si ajunge la concluzia ca pretul a crescut artificial. Pai cum poti afirma asta? Stii cum si cu ce costuri a produs fermierul roman in conditii de seceta, cu motorina la 9 lei pe litru si ingrasamintele 6400 lei pe tona? Oare tu esti unul dintre cei ce produce cu faina din UA (din aia ambalata frumos in saci de hartie cu pesticide la purtator) si acum o face pe lupul moralist? De ce produsele de panificatie au ramas la preturi astronomice din moment ce graul s.a ieftinit sau ca a existat dintotdeauna faina ieftina ucraineana pe piata? Pe cine incearca sa prosteasca acest sibian producator de coca? Fratilor, fermierul roman nu este protejat, pe piata interna nu poate vinde pentru ca politic s.a urmarit distrugerea zootehniei, stapanul UE ne.a vrut doar piata lor de desfacere, marea majoritate a cerealelor merg la export si preturile nu sunt cele de pe bursa ci sunt mult mai mici, stabilite de traderii straini, aceiasi care au interese si in UA. Asa ca nu mai aberati si incercati sa induceti lumea in eroare. Micul fermier va disparea din Romania, asa ca strainii se vor cocota pe tot pamantul, ca doar asta este si interesul.

Raspunde

Țăran Român

Acum 1 an

Prețul cerealelor e influențat de marile depozite de cereale din Constanța, Amsterdam, Paris ș.a. În Pandemie și apoi Războiul din Ucraina, a apărut o breșâ speculată de “rechini”. Da, o creștere temporară de preț era normală, dar una de maxim 20%, nu de 110% cât am avut.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus