Prețul a crescut artificial după februarie 2022, începutul războiului din Ucraina, susține un important producător local de produse de panificație.
”Văd puțin forțată problema asta a grâului din Ucraina. Când a început războiul a fost o creștere de preț la făină și grâu, asta e clar. Acum când e scădere, nu le mai convine. Dar ar trebui să vedem și de ce a crescut. Ucraina nu a mai avut rutele maritime de export, astfel că pe fondul lipsei de pe piața din Africa, îndeosebi, și noi, românii, am ajuns exportatori. Prețul a crescut, pentru că pe piață se afla puțin grâu, iar unii producători au beneficiat de asta și au vândut la un preț mare.
Au fost unii care au ținut de preț. Pe de altă parte, la un moment dat prețul făinii s-a dublat, dar cheltuielile nu au crescut de două ori mai mult. Acum că s-a ajuns la valoarea reală, cea de acum, nu le mai convine. Dacă vecinul a vândut cu un leu și 80 de bani, eu cum să-l dau cu 1,20? Au crezut că pot vinde scump, dar nu e corect ce fac. Dacă respiri aer de munte, nu-ți mai place la șes”, explică producătorul sibian.
El susține că nu fermierii sunt cei afectați de grâul ucrainean care a reînceput să circule pe piață.
”Acum, dacă au de suferit au doar o parte dintre cei care nu au vândut când a trebuit grâul. Și nici mă măcar nu vorbim de producători, ci de dealerii de cereale. Sunt societăți mamut din afara țării care au tot felul de silozuri și cumpără, stochează și vând. Cu asta se ocupă. Investitori de tip hiper-market. Cumpără la bursă și vând mai departe, ei nu produc nimic. Străini, în majoritatea cazurilor, pentru că vorbim de piețe uriașe, care acoperă mai multe state. Pe ei îi deranjează în primul rând, că au avut câteva luni când au câștigat bine, iar acum prețurile au revenit”, mai spune sibianul.
Nici opinia unor fermieri care spun că grâul s-a scumpit din cauza creșterilor de preț la energie nu stă în picioare, susține producătorul.
”Prețul energiei, și vorbesc aici de electricitate și combustibil, este de undeva la 5% în cazul grâului. La făină e tot undeva la 5%. La pâine, proporția din prețul finit e puțin mai mare, dar nu depășește 6, 7%. Atunci cum poți spune că ai dublat prețul pentru că s-a scumpit curentul și motorina? Eu, ca producător de grâu, din cauza prețurilor la energie cresc prețul la grâu cu 30%. E o afirmație înșelătoare. Pe de altă parte, dacă scumpesc energia, e grâu mai scump, făină mai scumpă și pâine mai scumpă, iar procentul tot crește până la prețul final, pentru că fiecare aduce ceva în plus și are cheltuieli în plus”, mai spune sibianul.
El susține că nu e pe piață grâu din Ucraina, cât să perturbe piața internă.
”Nu există grâu ”la negru” din Ucraina. E greu să aduci, sau dacă aduci, o poți face în cantități mici, care evident că nu influențează piața. Eu văd puțin forțată chestia asta. Da, există grâu ucrainean pe piață. Dar nu simți agresiv. Este, dar adus tot cei care comercializează industrial. Tot intermediarii au o problemă, deși nu au pierdut nimic. Prețul de acum la grâu e apropiat cu cel de dinainte de război. Acum se luptă pentru creșterea prețului”, mai spune producătorul.
Sursa foto: Depositphotos.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 8650
Ultimele comentarii
Acum 49 minute
Unul
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
@Rodica
Acum 1 oră
///
Acum 2 ore
Anonima