Joi,
27.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Magistrații și-au mărit retroactiv salariile cu 25% și cer sumele restante pe ultimii 5 ani. Salariul președintelui Curții de Apel ajunge la aproximativ 5.000 de euro

Magistrații și-au mărit retroactiv salariile cu 25% și cer sumele restante pe ultimii 5 ani. Salariul președintelui Curții de Apel ajunge la aproximativ 5.000 de euro

Magistrații au salarii mărite cu 25 la sută, retroactiv cu data de 7 decembrie 2018, potrivit unui răspuns al Ministerului Public (Parchetului general) la solicitarea G4media.ro.

În acest moment, nu a fost finalizată procedura de calcul a impactului bugetar pe care îl are asupra bugetului parchetelor decizia de majorare.

Parchetul General a explicat în răspunsul pentru G4media.ro că există mai multe hotărâri judecătorești definitive emise de Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești prin care s-a stabilit că personalul din justiție (judecători, procurori, magistrați asimilați, grefieri, consilieri de probațiune, etc) beneficiează de un indice de salarizare (valoare de referință sectorială – VRS) de 605,225 lei, nu de 484,18 lei cum s-a stabilit prin legea salarizării unitare din 2017.

Instanțele au ajuns la concluzia că ”dreptul la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei exista în patrimoniul personalului în iunie 2017”, prin urmare nu putea fi plafonat la valoarea de 484,18 lei de legea salarizării unitare din 2017, ”astfel încât acesta se impune a fi menținut în continuare, fără a fi afectat de dispozițiile art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personaluui plătit din fonduri publice”, potrivit răspunului PG pentru G4media.ro.

La ce salarii s-a ajuns: un stagiar – 7000 de lei net, un președinte de Curte de apel – 23.000 de lei net

Potrivit anexelor ordinului șefei ÎCCJ cu grilele de salarizare, salariul unui judecător stagiar începe de la 7000 de lei net, iar un președinte de Curte de apel cu vechime de peste 20 de ani în magistratură ajunge la aproape 23.000 de lei net. ”Am câștigat 3.000-4.000 de lei la salariu”, a explicat un procuror pentru G4media.ro.

Majorarea cu 25 % se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani ceea ce duce la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.

În total, în România sunt 7.400 de posturi de procuror și judecător. Doar 5.700 sunt ocupate, restul de 1.700 sunt vacante. Li se adaugă alte câteva mii de angajați (magistrați asimilați, grefieri consilieri de probațiune, polițiști judiciariști, specialiști, etc) din instanțe și parchete cuprinși în familia ocupațională „Justiție”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Mihai Tanase

Acum 1 an

Ati fi putut pune opoza cu Euro în loc de Lei.
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Pai daca putem mari retroactiv salariile, nu putem si sa taiem tot retroactiv din pensiile speciale?
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Super tare si extrem de corecta afirmatia.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Mama lor de talhari barbari...Nu se satura cu spagile primite si talhariile comise asupra populatia prin verdicte strambe, ca bonus isi praduiesc victimele si prin taxe si impozite marite.
Raspunde

Teo

Acum 1 an

Rpmania,tara specialilor si spagarilor nesimtiti.Nu degeaba cine poate ,pleaca si nu se mai uita inapoi.
Raspunde

Anton Nicolae

Acum 1 an

Nici o lege nu se aplică retroactiv. Această categorie nu respectă constituția României , nimeni nu este mai presus de lege. Legile se votează în parlamentul României nu de curtea constituțională . Lăcomia curții constituționale și acoliții lor.
Raspunde

Wirred

Acum 1 an

Îmi este scârbă de ei!! Cum dracu sa ai pensii speciale de zeci de mii de euro și tu să îți decizi și majorarea de salariu in plina criza economica?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus