Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
22°C

Primăria reia licitația pentru întreținerea bicicletelor din sistemul Sibiu Bike City. În procedură sunt incluse și noile tricicletele

Primăria reia licitația pentru întreținerea bicicletelor din sistemul Sibiu Bike City. În procedură sunt incluse și noile tricicletele

Primăria reia licitația pentru contractarea unei firme care să se ocupe de întreținerea bicicletelor din sistemul Sibiu Bike City, inclusiv să asigure piesele de schimb. Noua licitație va avea loc în data de 15 mai 2023. Precedenta procedură a avut loc în ianuarie și a fost anulată din cauza că nu a reprezentat interes.

Furnizare piese de schimb și prestare servicii de reparații și întreținere pentru sistem automatizat de închiriat biciclete Sibiu Bike City este denumirea procedurii care apare în caietul de sarcini. Documentul cuprinde totalitatea pieselor de schimb și a serviciilor de reparații și întreținere necesare pentru a asigura buna funcționare a sistemului automatizat de închiriat biciclete. 

Sistemul Sibiu Bike City este compus din 49 de stații de bike-sharing amplasate în mai multe zone ale orașului și în proximitatea stațiilor de transport public. În total, ar fi vorba de 540 de biciclete, opt triciclete pentru seniori și patru triciclete pentru persoanele cu dizabilități.

Citește și: Noile triciclete ale Sibiului: distruse din primele zile, bijuteriile pe trei roți mai pot fi închiriate doar ”la vedere”

„Piesele de schimb vor fi furnizate în funcție de necesități”, se menționează în caietul de sarcini. În document mai scrie că sunt estimate cantitățile necesare pentru o perioadă de 1 an atât pentru stațiile inteligente, cât și pentru biciclete și triciclete. „În derularea contractului beneficiarul va achiziționa și achita doar piesele ce vor fi efectiv înlocuite, nefiind obligat să comande și achite întreaga cantitate estimată. Furnizorul trebuie să se asigure că piesele furnizate vor fi noi, acestea vor fi piese originale de la producătorul sistemelor. Pentru piesele furnizate se va oferi garanție minimă de 2 ani, în perioada de garanție furnizorul are obligația de a înlocui piesele defecte gratuit și de a acorda o nouă garanție pentru piesele înlocuite”, se mai precizează în caietul de sarcini.

În ceea ce privește serviciile de reparații și întreținere, „beneficiarul urmează a achita doar serviciile efective prestate, nefiind obligat să comande și să achite întreaga cantitate estimată”. „Serviciile se vor achita la prețul ofertat la manoperă per oră, achitându-se timpul efectiv lucrat. Furnizorul nu va impune un număr minim de ore per operațiune, iar timpul va putea i fracționat în minute în funcție de fiecare operațiune în parte”, mai scrie în document.

Condițiile descrise în caietul de sarcini mai prevăd că inspecția periodică a bicicletelor și a tricicletelor se va face la cererea în scris a beneficiarului și se va face conform recomandărilor manualului tehnic, iar bicicletele vor fi retrase în tranșe pentru revizia anuală. În cazul stațiilor inteligente și a stațiilor pentru depanarea de urgență, inspecția se va efectua atât lunar, în prima zi de luni a săptămânii, pe tot parcursul anului.

Precizăm că producătorii bicicletelor, tricicletelor și a stațiilor sunt din Germania, Canada și Țările de Jos.

Amintim că bicicletele din sistemul Sibiu Bike City sunt vandalizate periodic. Recent, Primăria s-a plâns pe acest lucru: „Vandalism sistematic! Bicicletele din stația de închiriere Sibiu Bike City de pe str. Țiglari, din zona Lacului Binder au fost vandalizate la câteva zile de la redeschiderea centrelor. Nu mai puțin 16 biciclete au fost găsite cu roțile tăiate. Fapta este cu atât mai șocantă cu cât s-a constatat că unele cauciucuri aveau tăieturi multiple”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 641

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Curios George

Acum 4 luni

Io nu inteleg cum functioneaza bicicletele astea. Zilnic cand umblu prin oras vad atat biciclete cat si trotinete electrice parasite pe te miri unde, in zone cum ar fi: in parcuri (Subarini), prin gari, intre sinele de cale ferate, chiar pe sub pasarela din turnisor, pe la fiesce colturi de strazi, pe dupa blocuri etc. Acuma am inteles ca la trotinete se blocheaza roatele automat ce ora ti s-a scurs. Da la biciclete cum este? Biciclete cat timp stau in statii se vede ca au roatele blocate. Da dupa ce au fost folosite de catre un client sunt libere ca pasarea cerului. Deci sa inteleg ca si dupa ce sunt parasite pe vreo elee sau pe dupa blocuri ele se afla teoretic tot in statusul de inchiriate sau dinpotriva au status de liber ca la taxi? Adica pot fi utilizate de catre oricine, oriunde caci nu au rotile blocate precum trotinetele electrice sau au un sistem care le blocheaza totusi, desi nu am observat vreunul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus