Cătălin Mustățea va participa la alegerile locale din orașul în care s-a stabilit, în Italia, pentru a treia oară consecutiv. A fost consilier local în perioada 2013-2018, iar în 2018 a pierdut locul la un singur vot. Acum candidează independent și spune că mesajul său e îndreptat atât asupra românilor, cât și a italienilor.
”Nu te poți ascunde în spatele unui simbol de partid”
Villafranca di Verona este o comună din provincia Verona, regiunea Veneto, și are undeva la peste 30 de mii de locuitori, apropiat ca mărime și număr de locuitori de Mediaș. Aici vrea Cătălin să ajungă consilier local pentru a doua oară în cei 20 de ani de când s-a stabilit în Italia.
”Sunt din 2003 în Italia. Căsătorit tot cu o sibiancă, Alina, și am două fete ( 12, 16 ani). Am plecat să lucrez pentru o iarnă și apoi să mă întorc, eram tânăr întreprinzător, dar în 2003 nu se prea vedeau orizonturile ca în zilele acestea.
În Italia, eu am fost consilier local din 2013-2018 , apoi în 2018 am pierdut pentru un singur vot de listă. Aici este foarte diferit să candidezi, pentru că persoanele care votează trebuie să scrie numele tău pe buletinul de vot, deci se creează un raport de încredere direct cu susținătorii.
Practic, nu te poți ascunde în spatele unui simbol de partid”, spune Cătălin.
Mesajul său de campanie este ”Împreună se poate” și susține că nu sunt doar cuvinte aruncate.
”Gândul meu a fost și este să pot ajuta câți mai mulți cetățeni să participe la politică italiană, dar fără un partid de referință actual. Oricum, în România se vorbește mult și se face puțin. Mesajul meu electoral este "ÎMPREUNĂ SE POATE" și reprezintă importanța pe care o avem fiecare în momentul alegerilor, dar și după.
Contractul meu cu susținătorii, cum îmi place mie să spun, este unul direct, am fost împreună de 15 ani, avem proiecte, situații și activități împreună, acum votăm împreună pentru a reuși să fim de folos și pentru ceilalți.
Cât despre voturi, sincer, după 20 de ani de reședința aici și implicarea mea la nivel local ca director sportiv într-un club de fotbal din oraș, pot spune că acum un candidat român trebuie să fie votat și de italieni, pentru că eu candidez pentru comunitatea românească bine integrată și comunitatea italiană din orașul nostru.
Deci este obligatoriu să îndeplinești aceste aspecte, nu să fi marginalizat. Propunerea mea este implicarea directă alături de tineri în proiecte referitoare la digitalizarea serviciilor din primărie și tot ce vizează progresul comunității”, povestește el.
Spune că a încercat să facă politică în România, dar nu s-a făcut înțeles.
”Am încercat să fac politică în România, timid, evident, cu același spirit de aici, dar nu am fost înțeles, ba mai mult am fost considerat un pericol pentru cei care se cred persoane de referință pentru partidul românesc în diaspora”, explică Mustățea.
Sfaturi pentru românii care vor să se stabilească în Italia: ”Să nu stea în casă sau pe marginea pădurilor la grătare și să participe cât mai activ la viața socială”
Cătălin Mustățea spune că românii din Italia au ajuns deja la a doua generație. Sunt mulți copii care s-au născut aici și devin mai mult italieni decât români. Ei ar putea fi legătura puternică dintre cele două state, spune politicianul.
”Despre comunitatea romanescă din Italia, pot spune că este una dinamică și plină de persoane deosebite. Acum timpul a trecut și suntem la începutul celei de-a doua generații, deci vorbim despre copii români născuți aici, care ar putea fi un ambasador extraordinar pentru turismul românesc, dar și pentru implicarea directă în proiecte importante. Trebuie doar să se creeze aceea punte de legătură directă și mai ales transparență”, spune Cătălin.
Are și un sfat pentru românii care vor să se stabilească pe peninsulă: să participe la viața comunității.
”Nu cred că românii se întorc acasă în valuri sau masiv, eu personal și prin ceea ce lucrez zilnic în domeniul asigurărilor și prin serviciile ce le oferă studioul meu și al soției, vedem că sunt cei care sunt stabiliți deja aici, 90%, dar și un procent de 10%, care vin și pleacă, în funcție de anotimp și de interesul personal.
Recomandare: în primul rând să observe totul în jurul lor și să-și găsească locul în comunitate, să nu stea în casă sau pe marginea pădurilor la grătare și să participe cât mai activ la viața socială și voluntară din zona lui. Aici poți avea o bună experiență de exemplu în primul ajutor pe ambulanță sau chiar ajutând persoanele în dificultate. Deci participarea activă în comunitate, apoi totul o să meargă de la sine”, transmite el.
Condițiile pentru care s-ar întoarce în țară: sistem medical accesibil și fără cunoștințe și relații
Cătălin Mustățea recunoaște că ajunge acasă, în Sibiu, de câte ori poate, chiar de mai multe ori pe an, iar orașul este parte din el, nu poate fi uitat niciodată.
”Sibiul este zilnic cu mine, prin tot ceea ce fac și oriunde particip. Oriunde merg, las câte un link către ”vizitează Sibiul”. Am și încercat să colaborez cu primăria din Sibiu în trecut, am primit chiar cărți în limba italiană, să pot prezenta cât mai frumos orașul și cât mai pe înțelesul localnicilor.
Să mă întorc, aici întrebarea este bună. Probabil că aș face-o dacă aș putea face acolo tot ce fac aici. Dacă vorbim de politică, să pot să pornesc de jos fără cunoștințe și relații, să pot să vorbesc direct cu oamenii și mai ales să aducem sistemul sanitar de stat la cele mai înalte și accesibile niveluri. A și să nu uit, văzând că pentru mine un vot a fost foarte important, să avem grijă fiecare de cel de lângă noi, că doar așa se poate crea un lanț uman invizibil în a face bine. O să votez la alegerile din România pe acel candidat care se întrece în a face bine”, a mai spus sibianul.
Sursa foto: Facebook / Cătălin Mustățea
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: a fost ales consilier , alegeri in italia , politica in italia , sibian in italia , Cătălin Mustațea
Vizualizari: 2047
Ultimele comentarii
Acum 57 minute
Cetățean
Acum 1 oră
Micu
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
O. Goga