Sâmbătă,
27.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Un sibian a fost ales consilier într-un oraș italian. Villafranca di Verona e atestat documentar cu 6 ani mai devreme decât Sibiul

Un sibian a fost ales consilier într-un oraș italian. Villafranca di Verona e atestat documentar cu 6 ani mai devreme decât Sibiul

Cătălin Mustățea a fost ales consilier local în orașul de peste 30 de mii de locuitori Villafranca di Verona, din nordul Italiei. ”Din această seară (n.r. ieri) sunt oficial consilier al orașului Villafranca di Verona. Se pare că sunt singurul ales român, la această rundă de alegeri, în Italia. Sunt fericit pentru această a doua alegere și le mulțumesc celor care au avut încredere în mine”, spune Cătălin Mustățea pentru Turnul Sfatului.

 Mustățea a mai fost consilier local în perioada 2013-2018, iar în 2018 a pierdut locul la un singur vot.

Citește și: 

Sibian stabilit în Italia, candidează din nou la alegerile locale: Consilier cinci ani, în 2018 a pierdut mandatul la un vot. ”Sibiul este zilnic cu mine, prin tot ceea ce fac și oriunde particip”

”Sunt din 2003 în Italia. Căsătorit tot cu o sibiancă, Alina, și am două fete ( 12, 16 ani). Am plecat să lucrez pentru o iarnă și apoi să mă întorc, eram tânăr întreprinzător, dar în 2003 nu se prea vedeau orizonturile ca în zilele acestea”, spunea Cătălin în timpul campaniei eelectorale.

Cătălin Mustățea recunoaștea că ajunge acasă, în Sibiu, de câte ori poate, chiar de mai multe ori pe an, iar orașul este parte din el, nu poate fi uitat niciodată.

”Sibiul este zilnic cu mine, prin tot ceea ce fac și oriunde particip. Oriunde merg, las câte un link către ”vizitează Sibiul”. Am și încercat să colaborez cu primăria din Sibiu în trecut, am primit chiar cărți în limba italiană, să pot prezenta cât mai frumos orașul și cât mai pe înțelesul localnicilor.

Să mă întorc, aici întrebarea este bună. Probabil că aș face-o dacă aș putea face acolo tot ce fac aici. Dacă vorbim de politică, să pot să pornesc de jos fără cunoștințe și relații, să pot să vorbesc direct cu oamenii și mai ales să aducem sistemul sanitar de stat la cele mai înalte și accesibile niveluri. A și să nu uit, văzând că pentru mine un vot a fost foarte important, să avem grijă fiecare de cel de lângă noi, că doar așa se poate crea un lanț uman invizibil în a face bine. O să votez la alegerile din România pe acel candidat care se întrece în a face bine”, a mai spus sibianul.

Sursa foto: Facebook / Villafranca di Verona 

Mai ”bătrân” cu 6 ani decât Sibiul

Prima atestare documentară a orașului Villafranca di Verona este din 9 martie 1185, cu 6 ani mai devreme decât cea a Sibiului, 1191.

În acel an, VillaFranca a primit recunoașterea de burg de frontieră scutit de taxe. De aici a derivat numele Burgus Liber, apoi Villa libera și în final Villafranca.

Orașul a fost fondat pentru apărarea frontierelor veroneze.

La 14 noiembrie 1796, în timpul campaniei din Italia, Napoleon a transferat cartierul general la Villafranca și a stat în palatul Comini (acum Fantoni cafe).

 Orașul a fost important de-a lungul secolului datorită așezării sale, era aproape de Milano, Bergamo, aflate spre vest, dar și de Mantova și Verona, în est.

În 1848 (în perioada primului război de independență) a fost sediul cartierului general piemontez, iar în 1859 a fost sediul cartierului general austriac (găzduind și pe împăratul Franz Josef) iar la 11 iulie din același an a găzduit (în palatul Bottagisio, acum pe strada Pace) întâlnirea dintre Franz Josef și Napoleon al III-lea, care în acea zi au semnat armistițiul de la Villafranca, care a încheiat al doilea război de independență.

A fost puternic bombardat de către Aliați în Al Doilea Război Mondial, din cauza vecinătății cu un aerodrom folosit intens de trupele germane.

Sursa foto: Cătălin Mustățea / Arhiva personală

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus