Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
16°C

Sibiu, oraș scump. Traiul zilnic e mai costisitor aici decât în orașe din sudul și estul țării, dar e mai ieftin decât în Cluj și Brașov

Sibiu, oraș scump. Traiul zilnic e mai costisitor aici decât în orașe din sudul și estul țării, dar e mai ieftin decât în Cluj și Brașov

Municipiul Sibiu este unul din cele mai scumpe orașe din țară, conform unei analize realizată de Hotnews.ro, însă datele de aici confirmă informațiile prezentate de mai multe site-uri care ajută turiștii atunci când caută noi locații de vizitat.

Conform analizei Hotnews, Cluj Napoca, București și Brașov sunt orașele cele mai scumpe din țară, iar cele cu costul vieții cel mai redus sunt Reșița, Alexandria și Vaslui.

Datele de aici sunt bazate pe prețurile produselor alimentare și pe prețul pe metru pătrat al apartamentelor.

În cazul Sibiului, orașul nostru se află pe locul 9 la nivel național, într-un clasament al celor mai scumpe municipii reședință de județ din țară.

Înaintea noastră nu se află, pe lângă cele trei orașe enumerate mai sus, decât Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Sfântu Gheorghe și Craiova.

Seturile de date privind alimentele și salariile provin de la Institutul Național de Statistică, cifrele fiind ponderate cu ”greutatea” lor în coșul de consum (potrivit INS) și cu nivelul salarial, iar prețurile locuințelor (calculate pe metru pătrat) au fost obținute de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici, iar acolo unde nu existau date am folosit storia.ro și compariimobiliare.ro, anunță Hotnews.

La alimente, jurnaliștii au folosit un coș de bază format din ouă, lapte, cartofi, ceapă, morcovi, fructe (mere), miere de albine, fasole și varză.

Atunci când din calcul sunt eliminate costurile legate de locuință și rămân doar cheltuielile alimentare, Sibiul scade pe locul 20, ceea ce înseamnă că piața imobiliară este cea care ridică mult costul traiului zilnic în municipiu.

Astfel, în această statistică a prețului alimentelor, Sibiul este depășit de orașe precum Călărași, Brăila, Slatina, Focșani, Pitești și Alba Iulia.

Cel mai ieftin oraș dintre cele cu ”priză” la turiști

Datele prezentate de Hotnews confirmă analize oferite de site-uri internaționale precum budgetyourtrip.com și travelsafe-abroad.com.

Prețul mediu pentru o cameră de hotel pentru o persoană este estimat în Sibiu de 124 de lei, în timp ce în Brașov (85 de lei) și Mamaia (93 de lei) e mai ieftin. În București (234 lei) și Cluj (185), hotelul e mai scump.

Pentru băuturi alcoolice, un preț mediu zilnic calculat pentru o persoană ajunge la Sibiu și Brașov la 29 de lei, în timp ce în celelalte orașe e mai scump: București – 34 de lei, Mamaia – 93 de lei, iar Cluj – 185 de lei.

La capitolul utilități, Sibiul e mai ieftin decât Brașovul, dar mai scump decât București și Cluj. Un preț mediu al facturilor de apă, electricitate, gunoi și căldură ajunge în Sibiu la 107,2 dolari, în timp ce în Brașov această medie este de 110,34 dolari. În București, însă, este mai ieftin decât în Sibiu (105 dolari), iar în Cluj, asemenea – 103,9 dolari.

Prețul mediu al unei mese simple la un restaurant ieftin este, de asemenea, cel mai ieftin în Sibiu, față de celelalte orașe cu care am ales să ne comparăm.

În Sibiu, prețul mediu este considerat a fi de 4,29 dolari, în Brașov – 5,97 dolari, în București – 7,17 dolari, iar în Cluj – 5,97 dolari.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sparrow

Acum 4 luni

Sfântu Gheorghe? E mai scump! Dar ce fac oamenii āia acolo frate?

Raspunde

Titus

Acum 4 luni

Cum adica ce fac? Fac bani ca s-a dublat pretul la cherestea (la negru)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus