Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
5°C

Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă, la un protest din PE pentru legalizarea canabisului: „Criminalizarea este o politică proastă şi că nu ajută”

Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă, la un protest din PE pentru legalizarea canabisului: „Criminalizarea este o politică proastă şi că nu ajută”

Eurodeputatul român Nicu Ştefănuţă, din grupul Verzilor, a participat, alături de alte câteva zeci de europarlamentari, la un protest din Parlamentul European (PE) pentru legalizarea consumului de droguri uşoare, în condiţiile în care, susţine el, "criminalizarea este o politică proastă care nu ajută", transmite Florin Ştefan de la agenția Agerpres.

Eurodeputaţii care au luat parte la protestul de lângă sala de plen a PE de la Strasbourg au afişat mesaje precum "Stop pedepselor draconice", "Vindecarea nu este o infracţiune" sau "Prevenţie, nu persecuţie".

Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a declarat joi, pentru jurnalişti români, că la un moment dat şi-ar fi dorit ca mama lui să poată utiliza canabis pentru a-şi diminua durerile.

El a menţionat de asemenea cazul unui fost militar din Slovacia care lua canabis medicinal pentru a-şi atenua durerile de spate "şi omul ăla face acum închisoare pentru deţinere".

"Ori asta este o tâmpenie, iar la nivelul generaţiei tinere este şi mai mare tâmpenie, pentru că ajung copii la închisoare pentru deţinere şi asta încurajează piaţa ilegală şi pe piaţa ilegală sunt tot felul de (...) chimicale şi de etnobotanice care fac mult mai mult rău decât ar face 'iarba', cum zic ei, canabisul", a afirmat el.

Ştefănuţă susţine că inclusiv familiile spun că "criminalizarea este o politică proastă şi că nu ajută".

Întrebat dacă soluţia ar fi legalizarea în anumite condiţii, eurodeputatul din grupul Verzilor a spus că "cel puţin decriminalizarea posesiei şi consumului unei cantităţi mici, personale, cred că ar trebui să fie, pentru că pur şi simplu nu funcţionează politica criminalizării şi, mai mult de atât, nu atacă pe cine trebuie, adică traficanţii, dealerii, ăia scapă fericiţi şi copiii noştri intră la închisoare".

El a afirmat că meritul unor asemenea măsuri ar fi să scoată fenomenul la suprafaţă şi să poată fi mai bine controlat.

"Eu sunt în Comisia de sănătate, sunt împotriva fumării a orice, sincer, pentru că nu e bine pentru sănătate, şi canabisul are efecte negative semnificative. Dar într-un fel, scoatem la suprafaţă. Aşa cum este tutunul: până la urmă este la suprafaţă şi este legal, e reglementat, se poate controla, e mai bine decât dacă îl ţinem subteran, pentru că oamenii de bine, de rău, vor fuma, vor face ceea ce vor face", a explicat Ştefănuţă.

Eurodeputatul din grupul Verzilor a fost singurul român care a participat la protestul de marţi de lângă sala de plen a PE, alături de câteva zeci de colegi, printre care şi eurodeputata olandeză din grupul Renew Sophie In't Veld.

Întrebat ce model ar trebui să urmeze o reglementare a consumului de droguri uşoare, Ştefănuţă a afirmat că majoritatea ţărilor europene au o formă de reglementare în domeniu.

"Deci nu vă gândiţi doar la Olanda. Şi în coaliţia de guvernare din Germania se discută chestiunea asta acum. Verzii au o soluţie, socialiştii au o soluţie. Verzi au soluţia decriminalizării, socialiştii şi FDP, care este liberal, vor să să legalizeze complet, nu doar să decriminalizeze", a mai spus Nicu Ştefănuţă.

Citește și Proiect: dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame. Amendă de maxim 3.000 de lei pentru posesia de cantități mici de canabis

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Robotelul cu .... mare

Acum 4 luni

criminalizarea este o politică proastă ca.. nu ajută
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 4 luni

De cannabis avem nevoie că în rest avem de toate.Era ultimul lucru care ne lipsea.Nu,că o luam razna cu toți,in frunte cu toți terchea berchea ăștia de se cred oameni politici
Raspunde

Denisa only good vibes

Acum 4 luni

Oamenii nostri minunati, cu un vibe atat de cool si non binar! Daca nu era Nicusor sa se lupte pentru dreptul nostru de a ne droga si de a ne casatori cu partenerii nostri de acelasi gen, am fi plecat demult din tara asta medievala! Nicusor e viitorul tarii noastre!
Raspunde

Claudiu

Acum 4 luni

E greu de înțeles de ce trebuie mereu să ieșim că păduchele in frunte la inițiative discutabile și care, in prealabil ar trebui dezbătute pe larg, dar nu reușim să facem același lucru pentru lucruri care reclamă prin toți porii urgenta Agricultură , canalul Bâstroe, reducerea numărului de parlamentari, sănătate, școala primară și cea secundara care se duc pe Cibin la vale, etc Dacă se va ajunge la liberalizarea (decriminalizarea) consumului, in mod implicit nu se va scoate de sub incidenta legii și cultivarea? Si-atunci, ori rămânem și aici importatori 100% (cu toată economia neagra care deriva de aici), fie devenim tara cultivatoare de canabis In ambele cazuri, "pentru că , de ce ?" Doar ca să se ciugulească niste voturi de la tinerii care va vor considera cool?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus