Duminică,
12.05.2024
Innorat
Acum
11°C

Au găsit ursul, dar acesta a sărit gardul Aeroportului Sibiu chiar când era să fie tranchilizat. „S-au găsit urmele acestuia până în zona din vecinătatea cartierului Turnișor”

Au găsit ursul, dar acesta a sărit gardul Aeroportului Sibiu chiar când era să fie tranchilizat. „S-au găsit urmele acestuia până în zona din vecinătatea cartierului Turnișor”

Prezența unui urs în zona aeroportului Sibiu a fost semnalată joi dimineață.

Actualizare ora 12.26 Echipele de intervenție au reușit să localizeze ursul și se pregăteau să-l tranchilizeze, însă animalul a reușit să sară gardul dintre Detașamentul de Pompieri și Aeroportul Sibiu, reușind să fugă înspre latura de N-E a Aeroportului, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu. „S-a trecut la căutarea exemplarului de urs în zona cu iarba înaltă de lângă Aeroport și s-au găsit urmele acestuia până în zona gardului împrejmuitor din vecinătatea cartierului Turnișor. Căutările au continuat până în jurul orei 09:30, însă ursul nu a fost găsit,” transmite sursa citată.

Echipele de intervenție s-au retras din dispozitiv, firma de pază a Aeroportului urmând să supravegheze zona, prin patrulare.

Bilanțul acțiunii prezentat de Primăria Sibiu

În data de 10.05.2023, la ora 22.00 s-a primit de către ofițerul de serviciu de la Inspectoratul Județean de Jandarmi un apel telefonic pe numărul de urgență 112 prin care se semnala prezența unui urs în cartierul Magnolia. Conform procedurilor specificate în OG 81/2021, la fața locului s-au prezentat un echipaj al Poliției Locale, unul al Jandarmeriei și unul al Inspectoratului Județean de Poliție. De asemenea, a fost anunțat Șeful Serviciului pentru Situații de Urgență, conducătorul echipei de intervenție, medicul veterinar și gestionarul fondului Cinegetic- AV Hubertus cu care Primăria Municipiului Sibiu are încheiat contract de intervenție în aceste cazuri. Echipa astfel formată a început căutarea ursului semnalat. Până la ora 24.00 s-a căutat în arealul cuprins între zona industrială vest și drumul județean care face legătura între Municipiul Sibiu și localitatea Șura Mică, precum și în zona cartierului Magnolia, nefiind semnalată prezența exemplarului de urs.

În dimineața zilei de 11.05.2023, la ora 05:35, ofițerul de serviciu de la Inspectoratul Județean de Jandarmi a primit o informație că în zona Aeroportului Sibiu, în curtea detașamentului de pompieri ai ISU Sibiu, a fost semnalată prezența unui urs. La fața locului s-au prezentat aceleași echipe de intervenție, localizând animalul. În jurul orei 06:00 medicul veterinar împreună cu gestionarul fondului cinegetic s-au pregătit pentru tranchilizarea ursului. Acesta a escaladat însă gardul dintre Detașamentul de Pompieri și Aeroportul Sibiu, reușind să fugă înspre latura de N-E a Aeroportului.

S-a trecut la căutarea exemplarului de urs în zona cu iarba înaltă de lângă Aeroport și s-au găsit urmele acestuia până în zona gardului împrejmuitor din vecinătatea cartierului Turnișor. Căutările au continuat până în jurul orei 09:30, însă ursul nu a fost găsit.

Echipele de intervenție s-au retras din dispozitiv, firma de pază a Aeroportului urmând să supravegheze zona, prin patrulare.

Actualizare ora 8.40 Ursul este căutat în continuare în zona aeroportului. Miercuri seară a fost văzut și în cartierul Magnolia

În această noapte, în jurul orei 23.00 a fost semnalată prezența unui urs în zona cartierului Magnolia. O echipă formată din echipaje ale IPJ, Jandarmeriei și Poliției Locale au patrulat zona pe parcursul întregii nopți, fără a-l identifica, anunță Mirela Gligore, Şef Serviciu Comunicare al Primăriei Sibiu. 

La ora 5.50 în această dimineață ursul a fost identificat în zona Detașamentului pentru pompieri de lângă Aeroport. În locație s-au deplasat reprezentanți ai Jandarmeriei, Poliției Locale, Inspectoratului Județean de Poliție și ai Serviciului pentru Situații de Urgență al Primăriei, împreună cu un medic veterinar contractat de Primărie pentru astfel de situații și șefului Fondului Cinegetic. Animalul a părăsit însă această zonă. În prezent, ursul este căutat în continuare în zona Aeroportului.
 

foto opiniadesibiu.ro

Actualizare ora 7.10 Echipaje de jandarmi și poliție în zonă

La fața locului s-a constituit echipa de intervenție formată din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, astfel cum este prevăzut în ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 81 din 21 iulie 2021- privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, transmit reprezentanții Jandarmeriei Sibiu.

Un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu s-a deplasat  în zona unde a fost sesizată prezența ursului
pentru asigurarea măsurilor de ordine și de protecție. 
Jandarmii vor rămâne in zonă pentru a se asigura că pericolul este îndepărtat.

În situația în care este sesizată prezența unui urs, Jandarmeria Sibiu le recomandă cetățenilor să nu se apropie de acesta și să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112.

„În urma semnalării prezenței unui urs în zona Aeroportului Sibiu, polițiștii din cadrul I.P.J. Sibiu acordă sprijin echipei de intervenție pentru asigurarea unui perimetru de siguranță și prevenirea oricăror situații de risc la adresa vieții și sănătății persoanelor,” anunță și reprezentanții IPJ Sibiu. 

Știre inițială. A fost semnalată prezenta unui urs în zona aeroportului Sibiu, se arată în mesajul Ro Alert care a ajuns pe telefoanele sibienilior joi dimineața, puțin după ora 6. Autoritățile îi sfătuiesc pe sibieni să evite zona și să rămână în locuințe. „Păstrați distanța față de animal, nu vă apropiați pentru a-i filma sau fotografia,” mai spune sursa citată.

Avertizarea RO ALERT vine după ce ieri noapte a fost semnalată prezența unui urs în zona cartierului Ștrand. Echipaje de poliție și jandarmi au intervenit în urma unui apel la 112, însă nu au mai găsit animalul. 

Citește și VIDEO Urs în cartierul Ștrand II din Sibiu. Căuta mâncare în pubelele de gunoi. 

Pentru a se asigura că ursul nu-și face apariția în alte zone locuite ale municipiului, echipajele de ordine publică au verificat la momentul respectiv și zonele apropiate. În urma verificărilor și acțiunilor desfășurate de echipajele de intervenție, respectiv folosirea semnalelor acustice și luminoase pe timpul intervenției, ursul nu a fost găsit în aria extinsă de căutare, spunea miercuri pentru Turnul Sfatului purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu.

„Le recomandăm cetățenilor ca atunci când  constată prezența ursului, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia,” mai spune sursa citată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

Carcotel

Acum 1 an

Aveti tranchilizante la voi? Sau deja planuiti ce sa faceti cu blana lui? Ma refer la "autoritati"...
Raspunde

Ursul brun

Acum 1 an

trebuie sa fii hain de tot sa suni la jandarmerie. Aia nu stiu decat sa bata si sa gazeze.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

LASA NENE SA MAI IASA DIN BIROURI !
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Vorba doamnei Raluca Turcan, prinde hotul scoate-i ochii...
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Asta arata calitatea servicilor publice din oras, toti unul si unul ! Ma refer la sefime ca cei de carne de tun poate vor fi buni la ceva,macar o parte din ei !!!
Raspunde

Tiby

Acum 1 an

Ursul trebuie protejat!!! ca daca il prind "unii"cu obiceiuri proaste il baga la tocana ....
Raspunde

Sa nu uitam

Acum 1 an

de fapt ar trebui sa fie invers: CETATENII SA SUNE LA 112 CAND VAD JANDARMERIA! In 10 august purtatorii de pulane au facut paguba intre oameni pasnici cat 3 armate de ursi infometati.
Raspunde

Echipa galbena

Acum 1 an

Pai macar ursul sa mai foloseasca aeroportul administrat de echipa noastra galbena castigatoare de la CJ! Cu 3 zboruri pe saptamana, si alea penibile, ma indoiesc ca aeroportul Sibiu va mai supravietui mult! Multumim PNL si competentilor din conducerea aeroportului!
Raspunde

Anonim

Acum 1 an

E un pui de urs, ursii sunt mai mari decat un caine. La cati caini sunt in jurul Sibiului, poate i s-a parut mai sigur sa intre in oras. Desi la cat de prost se poarta aia cu ursii, e o mare greseala.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Dar cainii de urma si catelarii politisti aveau ora sexuala de nu s-or dus sa-l gaseasca? Le merge mintea de zici ca sta!
Raspunde

Von Spiess

Acum 1 an

Tragedia este ca nu avem curajul sa recunoastem adevarul. OMUL este cel mai mai mare dusman al ursului , nu ursul!!!
Raspunde

Daca..

Acum 1 an

"sa supravegeze zona prin patrulare"!? In ce secol suntem? Nu s-a auzit de drone pe la jandarmerie?
Raspunde

Zsdfgdsgf

Acum 1 an

dronele sunt scumpe si nu au "chiloti" pentru ele si in plus costa mai mult decat tablagii burtosi care abia se misca prin oras...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus