Miercuri,
18.09.2024
Partial Noros
Acum
12°C

Între 3.500 și 10.000 de euro: tratament nou la Spitalul județean Sibiu împotriva AVC. Numărul intervențiilor, limitat de sponsorizări și fonduri proprii

Între 3.500 și 10.000 de euro: tratament nou la Spitalul județean Sibiu împotriva AVC. Numărul intervențiilor, limitat de sponsorizări și fonduri proprii

Din sediul PNL Sibiu, conducerea administrației județene a anunțat în dimineața zilei de vineri că la Spitalul județean Sibiu a început efectuarea „trombectomiilor mecanice”, prin care pacienții afectați de accidente vasculare cerebrale ischemice au șanse mari de a scăpa de eventuale sechele. Deocamdată, însă, fondurile pentru astfel de intervenții sunt limitate.

În ultimii patru ani, pacienții cu AVC ischemic (100 de pacienți pe an, în medie) beneficiau în cadrul Spitalului județean Sibiu de tromboliză intravenoasă, o tehnică pentru care instituția medicală a fost premiată trei ani la nivel european. Această tehnică are rezultate – în sensul că dizolvă cheagurile de sânge din arterele cerebrale «înfundate» - doar dacă este aplicată în primele patru ore și jumătate de la apariția paraliziei și la o medie de un pacient din șapte.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunțat că – urmare a specializării unor medici din cadrul Spitalului județean și a unor dotări specifice, printre care și un angiograf biplan – pacienții cu AVC ischemic pot beneficia la Sibiu de un tratament și mai bun: trombectomia mecanică. „Prin această procedură, cheagurile pot fi scoase în primele șase ore pentru majoritatea pacienților, pentru alții această procedură poate fi aplicată până la 24 de ore de la apariția paraliziei. În plus, pe lângă termen, această tehnică este eficientă pentru un pacient din doi. În șase luni au fost realizate zece trombectomii cerebrale, iar la 90% din cazuri au fost «desfundate» cheagurile. Rezultatele sunt identice cu cele ale spitalului din Strasbourg, unde este în curs de formare echipa Spitalului Județean”, a spus Cîmpean, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL Sibiu.

Între 3.500 și 10.00 de euro sunt costurile la care se ridică intervențiile de acest gen asupra unui pacient. Cîmpean spune că sumele sunt mici comparabil cu cele cuprinse între 8.000 de euro/an – pentru cazuri ușoare și 10.000 de euro/an – pentru sechele grave, costuri generate de îngrijirea pacienților cu AVC care rămân cu sechele.

Doar că, deocamdată, fondurile sunt limitate, în sensul că pentru astfel de intervenții au fost folosiți bani din sponsorizări și din fondurile proprii reduse ale Spitalului, a arătat Cîmpean, fără a putea da detalii despre proporțiile acestor limite. Speranțele sunt la Ministerul Sănății, a mai arătat președinta CJ Sibiu. „Așteptăm cu interes ca Ministerul Sănătății să dea curs solicitării de a include Spitalul în programul național pentru AVC, astfel încât aceste intervenții să nu mai depindă de fonduri proprii și sponsorizări”, a declarat Cîmpean, potrivit căreia solicitarea a fost transmisă către Minister de anul trecut.

Daniela Cîmpean nu a putut indica fondurile disponibile în prezent pentru astfel de intervenții. Și nici dacă există posibilitatea coplății pentru astfel de intervenții.

De ce la sediul PNL?

Anunțul făcut de Daniela Cîmpean vine în contextul în care și Spitalul județean Sibiu a programat o conferință de presă, în cursul săptămânii viitoare. ”De ce la PNL această conferință prin care anunț o realizare importantă a Spitalului județean Sibiu? Pentru că acest punct nu este unul atins întâmplător. Este unul la care am ajuns, pentru că la decizie, în momentele importante, au fost oameni care au reușit să puncteze lucrurile importante. Lucrurile bune se întâmplă nu întâmplător, ci e nevoie ca politicul să înțeleagă că cei din partea tehnică trebuie ascultați”, a declarat Cîmpean. 

Potrivit ei, s-a ajuns la acest tratament ca urmare a propunerii făcută de dr. Florin Grosu, din vremea în care acesta era directorul medical al Spitalului județean Sibiu. Dr. Florin Grosu a prezentat-o pe medicul Monica Mănișor, de la Spitalul universitar din Strasbourg, specializată în acest gen de intervenții.

Trombectomia mecanică mai este aplicată la spitalele din București, Timișoara Târgu Mureș și Suceava, a mai arătat Daniela Cîmpean, care a găsit prilejul de a da răspuns unei glume făcută de Mircea Ureche zilele trecute („cel mai bun medic este trenul de Cluj”). ”Iată că trenul de sănătate circulă nu doar de la Sibiu la Cluj. Din cei zece pacienți tratați la Sibiu, patru sunt trimiși de la Cluj. Și vor mai fi și alții”, a declarat Cîmpean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dr Who Han :)

Acum 1 an

E lamentabil faptul ca asa ceva se asociaza cu un partid. Va rog sa asociati cu numele partidelor si clismele efectuate in cazul ocluziilor intestinale si al pregatirilor preoperatorii, tuseele vaginale facute cu unghii aplicate, tuseele rectale si masajul prostatic etc etc! Cat tupeu si cata prostie, in acelasi timp! VA rog macar sa nu mai puneti girofarul cand spuneti prostii, e de ajuns sa semnalizati..., dragi PNListi. Astept replica PSD, prin dl. Trif :)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus