Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
7°C

Sibienii vor putea să-și testeze gratuit sănătatea plămânilor și săptămâna viitoare

Sibienii vor putea să-și testeze gratuit sănătatea plămânilor și săptămâna viitoare

O nouă sesiune de spirometrii gratuite efectuate de echipa medicală a Spitalului TBC din Sibiu va avea loc săptămâna viitoare, în 19 mai, între orele 10.00 și 13.00, în Mall Shopping City, din zona Șelimbăr. 

Sute de sibieni au avut posibilitatea astăzi, 12 mai, să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, în cadrul campaniei „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor”, organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. Cadrele medicale, coordonate de dr. Adina Tecoanță, medic specialist pneumolog, au efectuat investigații cu 2 aparate, scurtând timpii de așteptare. Acțiunea a fost posibilă și cu sprijinul companiei Apă-Canal, care a donat Spitalului de Pneumoftiziologie un spirometru medical de ultimă generație, în valoare de aproape 13.000 de lei, util în investigarea problemelor respiratorii ale populației, transmit reprezentanții spitalului.

Acțiunea se va repeta și săptămâna viitoare, vineri, 19 mai, dar de data aceasta în Mall Shopping City, tot între orele 10.00 și 13.00. 

Spirometria este una dintre cele mai utile investigații care pot fi efectuate pentru a aprecia severitatea afectării pulmonare cauzate de fumat. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în unele cazuri, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar). Fumatul determină în principal Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), aceasta asociindu-se de-a lungul timpului cu complicații, precum: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător. Abandonarea precoce a fumatului este factorul esențial care poate încetini evoluția bolii.

Cea de-a VI-a ediție a campaniei antifumat, intitulată în acest an „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor” se derulează în perioada 1 - 31 mai și reunește o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se consilierea antifumat a liceenilor sibieni de către medicii pneumologi, împreună cu specialiști Antidrog, precum și efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii au posibilitatea să își evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat. De asemenea, în centrul Sibiu va fi organizat Marșul Sănătății Plămânilor, în data de 16 mai 2023, cetățenii primind mere în schimbul țigărilor pe care doresc să le înmâneze voluntarilor Asociației Crucea Roșie Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus