În contextul scandalului mâncării de la Spitalul Județean Sibiu, managerul dr. Daniel Chelcea a venit marți, 16 mai, în cadrul unei conferințe de presă, cu o serie de precizări. În momentul de față spitalul are un contract de încredințare rapidă cu S.C. Bliss S.R.L. și acest contract va fi dus până în momentul organizării și finalizării unei licitații. Pe termen lung managerul spune că nu exclude crearea unei cantine proprii a spitalului, dar mai plauzibil i se pare punerea la dispoziție a unui spațiu în incinta spitalului în care firma care va câștiga licitația să vină cu aparatura și personalul propriu pentru a găti pacienților.
Medicul Daniel Chelcea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu a explicat astăzi, 16 mai, în cadrul unei conferințe de presă, de ce unitatea spitalicească nu poate avea cantină proprie. În principal, managerul a vorbit despre dimensiunile spitalului care ar face foarte dificilă misiunea de a internaliza mâncarea pentru pacienți.
„Nu am exclus niciodată posibilitatea de a avea propria cantină, dar nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Avem o analiză făcută în sensul acesta și nu pot spune că peste patru ani nu vom avea propria cantină, dar nu este o soluție care se poate face azi. În primul rând, o bucătărie a unei cantine mobilată minimal costă undeva la jumătate de milion de euro. Pe lângă asta, dimensiunea spitalului face ca anumite procese din cadrul gătirii hranei să fie extrem de complexe. O dată: aprovizionarea. Un spital mic se poate duce la piață să-și cumpere. Poate face o achiziție directă. La dimensiunile și la volumul de hrană care se dă în Spitalul Județean toate aceste achiziții nu se mai pot face direct, ci prin procedură. Vă dați seama ce înseamnă să cumpărați de pe SEAP pătrunjel? Majoritatea spitalelor mari din țară au externalizat mâncarea. Să avem cantină înseamnă un birou de achiziții pe mâncare, înseamnă personal în plus. Apoi trebuie angajați în bucătărie care pot fi plătiți cu doar 3.500 de lei. Haideți să fim serioși, credeți că vine cineva la banii aceștia? Sunt mai multe impedimente”, a explicat managerul.
Pe de altă parte a vorbit despre spațiul în care, mai demult, spitalul a avut o cantină și care nu mai este funcțional de șase luni, timp în care a intrat în reabilitare termică. În acest moment se discută folosirea acestui spațiu de către firma care va câștiga licitația astfel încât, în câteva luni, mâncarea să poată fi gătită și porționată chiar în curtea spitalului.
„În urma discuțiilor pe care le-am avut în ultimul timp, ideea de a găti cât mai aproape de spital este esențială pentru a se păstra calitatea mâncării. Categoric gătitul și porționarea mâncării într-o zonă cât mai apropiată spitalului, chiar în această curte, este o ipoteză de lucru. Lucrăm la amenajarea fostei bucătării în ideea unei posibile colaborări cu orice firmă care va participa și va câștiga la licitație să-și desfășoare activitatea aici. Noi oferim spațiul și ei să vină cu utilaje și oameni și să prepare mâncarea aici. Asta s-a și întâmplat aici între anii 2007 și 2022. Toate acestea vor putea fi posibile după încheierea procesului de reabilitare termică care mai durează câteva luni”, a mai spus dr. Daniel Chelcea.
Mai multă atenție și caiete de sarcini întocmite riguros pentru următoarea licitație
Vă reamintim că în data de 6 mai firma Ansamble Catering & Service, care se afla în contract cu spitalul în urma unei licitații câștigate anul trecut, fiind singura participantă, a anunțat unitatea spitalicească că din acea zi nu vor mai livra mâncare. Potrivit managerului singurul motiv înaintat de firmă a fost invocarea unor probleme financiare. În acest context, încheierea unui contract de încredințare rapidă cu S.C. Bliss S.R.L. a fost cea mai rapidă soluție ca pacienții să aibă mâncare. Cu acest furnizor se va lucra până la organizarea unei noi licitații.
„Vom analiza tot ce a mers prost în acest contract și vom modifica caietul de sarcini în așa fel încât să reducem riscurile. Să avem niște lecții învățate astfel încât ceea ce s-a întâmplat să nu se mai repete, după care vom lansa o licitație publică, la fel cum a fost lansată și anul trecut prin lina februarie, martie și s-a încheiat în luna mai când câștigător a fost firma Ansamble Catering & Service care a fost singurul participant. Îmi doresc să nu mai fie un singur participant, ci mai mulți, în așa fel încât să putem face o selecție”, a mai transmis managerul spitalului.
Ansamble Catering & Service a primit din partea spitalului un certificat constatator negativ, dar care poate fi contestat în instanță.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1840
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Gogu
Acum 10 ore
X-ulescu
Acum 10 ore
Gogu
Acum 10 ore
Kokos