Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

Șelimbărul împlinește astăzi 700 de ani de la prima atestare documentară. În 16 mai 1323, Henczon și Henning semnau ca martori o înțelegere între un socru și ginerele său

Șelimbărul împlinește astăzi 700 de ani de la prima atestare documentară. În 16 mai 1323, Henczon și Henning semnau ca martori o înțelegere între un socru și ginerele său

O scrisoare din 16 mai 1323 este prima atestare documentară a localității Șelimbăr. Astăzi se împlinesc 700 de ani de când numele Schellenberg, în limba germană, „Dealul Clopotelor”, apare scris într-un document păstrat până în zilele noastre, anunță Primăria Șelimbăr pe pagina de Facebook.

În scrisoarea din 1323,, scrisă în Cisnădie, se vorbește despre comitele Nicolae, fiul comitelui Conrad de Tălmaciu, care primește din partea socrilor jumătate din moara din Cristian și șapte jugăre de viță de vie.

Martori ai acestei înțelegeri sunt, printre alții, și două persoane de încredere, Henczon și Henning, care locuiau în Schellenberg, Șelimbărul de astăzi.

”Noi, comitele Nicolae, fiul comitelui Conrad de Tălmaciu, facem cunoscut atât celor de față, cât și urmașilor care vor vedea această scrisoare, că după o înrijită chibzuință și o sfîtuire înțeleaptă, am dat, am hărăzit și am dăruit ginerelui nostru, Nicolae, fiul comitelui Herzon din Cristian, jumătatea noastră de moară din acel loc, o curte a noastră slobodă de dări și șapte iugăre de vie în valea lui Winricus, ca să le stăpânească în chip nestrămutat cu drept de moștenire, întru fiii pe care îi va avea cu fiica noastră, dar nu cu copii de mai înainte ai fiicei noastre.

Dacă însă pomenita noastră fiică va muri fără a fi avut moștenitor cu suszisul nostru ginere Nicolae, atunci potrivit obiceiului din ținutul Sibiului, două părți din suspomenita moștenire trebuie să i se cadă susnumitului nostru ginere”.

Iar această danie am făcut-o în fața bărbaților vrednici Henczon și Henning de Șelimbăr, domnul Andrei din Cristian, Conrad zis Wes Carol de Cisnădie, Mihai zis Molbot, Heydenric Hamman de Jidveiu, Hezo, Solomon și Herbod, comiți din Cristian și Henning, judele din același loc”, se precizează în documentul vechi de 700 de ani în care se amintește prima dată de Șelimbăr.

Citește și: 

Se împlinesc 550 de ani de la prima modernizare a Văii Oltului. Piperul și mătasea au transformat atunci o potecă lată cât să încapă un cal, într-un drum pentru o căruță

După 700 de ani, Șelimbărul este a treia putere economică din județ, cu o cifră de afaceri care depășește astăzi 830 milioane euro. Este localitatea unde s-a deschis primul mall din județ și una din comunitățile cu cea mai importantă creștere a populației din regiune”, amintește Primăria Șelimbăr

”Dacă în 2011 Șelimbăr număra 7.000 de locuitori, astăzi 18.000 de oameni îi spun comunei, „acasă”. O creștere de peste 150% a numărului de locuitori reprezintă un indicator al succesului dezvoltării periurbane, dar și o imensă responsabilitate față de calitatea vieții.

Fie că vorbim despre digitalizarea administrației publice, în folosul cetățenilor, despre amenajarea pădurii Șopa, ca zonă recreațională, despre investițiile rutiere sau cele în școli și grădinițe, la Șelimbăr facem eforturi constante să transformăm cei 700 de ani de istorie într-o perspectivă de viață câștigătoare pentru noile generații”, notează administrația locală în postare.

În următoarea perioadă administrația locală susține că va organiza o serie de evenimente dedicate împlinirii a 700 de ani de la prima atestare a comunei.

Sursa foto: patrimoniu.sibiu.ro (zona Sibiului în anul 1862)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Selimbarean

Acum 4 luni

La multi ani! Selimbar, selimbareni, administrație locală și toți cei care sprijină dezvoltarea! Cu stima și respect !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus