Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sute de medici, elevi, studenți militari și sportivi au participat la cel mai mare marș împotriva fumatului, din Sibiu

Sute de medici, elevi, studenți militari și sportivi au participat la cel mai mare marș împotriva fumatului, din Sibiu

Marți, 16 mai, a avut loc cel mai mare marș împotriva fumatului din Sibiu. Sute de tineri, sportivi și voluntari ai Crucii Roșii Sibiu s-au alăturat inițiativei celor de la Spitalul de Pneumofitizilogie din Sibiu de a atrage atenția asupra riscurilor la care se supun fumătorii. Dincolo de mesajele de pe pancarte și din pliantele împărțite, fumătorii au fost abordați și în schimbul cedării unei țigări aceștia au primit un măr.

Citește și: „Sibienii vor putea să-și testeze gratuit sănătatea plămânilor și săptămâna viitoare”

Spitalul TBC din Sibiu desfășoară aceste acțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințele negative pe care fumatul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților au drept cauză consumul de tutun. De altfel, s-a demonstrat că 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt provocate de fumat.

În acest context și în cadrul unei campanii de conștientizare desfășurate pe parcursul mai multor săptămâni astăzi, de la ora 14.00, a avut loc Marșul Sănătății Plămânilor. Sute de tineri, de angajați ai spitalului TBC din Sibiu, de sportivi, de elevi ai liceelor sibiene, de membri ai ONG-urilor și voluntari ai Crucii Roșii Sibiu, parteneri ai acestui eveniment, au mărșăluit de la Farmacia 24 pe strada Nicolae Bălcescu, până la Piața Mare și retur.

În marea de participanți s-au aflat și 13 tineri fotbaliști de la CSC Șlimbăr 1599. Au venit în calitatea lor de sportivi care știu ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos și-și doresc să le transmită și tinerilor de vârsta lor aceste avantaje. „Nu am fumat niciodată în viața noastră și nici n-am face-o. În primul rând știm cât de nesănătos este pentru noi”, au spus ei.

Citește și: Fumatul ucide peste 40.000 de persoane în România. Sibienii, invitați să se alăture celui mai mare marș pentru sănătate

În mulțime s-au aflat și 50 de elevi de la Liceul Pedagogic care au ales să spună „Stop fumatului”. „Este un viciu care distruge sănătatea și arde banii”, spun ei. Au fost prezenți și 30 de elevi de la Colegiul Brukenthal, însoțiți de două cadre didactice care au vrut să arate cât de nociv este fumatul. „Liceenilor de la Brukenhal le pasă. Stop fumatului”, au scris ei pe o pancartă. Elevii de la Liceul de Artă au făcut o țigară uriașă căreia i s-a dat foc, pentru a fi arsă simbolic.

Au mai fost prezenți sportivii Clubului Pamira, Clubului Sportiv Puma Sibiu, Sportivii de la Voința, de la InterStar, de la CSS Sibiu, baschetbaliștii de la CSU și fotbaliștii de la FC Hermannstadt.

„Suma obiceiurilor noastre se reflectă în starea sănătăţii pe care o avem. Starea de spirit este tot rezultatul propriului stil de viaţă. Atât sănătatea fizică, cât şi cea psihică depind, în mare măsură, de obiceiurile zilnice pe care le avem şi de modul în care trăim. Contează ce mâncăm, dacă facem mişcare, dacă consumăm alcool sau dacă fumăm. Echipa noastră se află astăzi la Marșul Sănătății Plămânilor, pentru a transmite punctual un mesaj de cât de important este un stil de viață sănătos”, a declarat Horațiu Floca, Director BC CSU Sibiu. 

De la licee au fost prezenți elevi de la Brukenthal, Pedagogic, Liceul Economic, Liceul Noica, Liceul Textil, Liceul de Artă, alături de studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. 

Toți cei participanți la marș s-au oprit preț de câteva minute bune în Piața Mare din Sibiu, unde în interiorul unui recipient s-au strâns toate țigările colectate pe drum și li s-a dat foc.

Una dintre cele mai mari realizări a fost obținerea unei țigări electronice de către un voluntar al Crucii Roșii în schimbul unui măr și promisiunea de a renunța la fumat. 

Întregul eveniment a fost coordonat de Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, care pe întreg parcursul marșului a vorbit despre riscurile fumatului și eforturile pe care cadrele medicale ale spitalului TBC din Sibiu le fac pentru a remedia plămânii distruși de acest viciu.

„Ne dorim ca prin acțiunile derulate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, inclusiv acest Marș al Sănătății Plămânilor, care se dorește un semnal de alarmă, să reușim să ajutăm cât mai multe persoane să renunțe la obiceiul fumatului, salvându-și astfel sănătatea. Le mulțumim mult atât sportivilor care au răspuns invitației noastre de a se alătura mesajului campaniei, cât și tuturor elevilor, studenților Academiei Forțelor Terestre, voluntarilor Crucii Roșii și personalului spitalului, care ne susțin în efortul nostru de a promova un mesaj antifumat cât mai puternic în rândul populației. Să acordăm prioritate vieții! Să spunem NU FUMATULUI!”, a spus acesta. 

De asemenea, managerul a reamintit faptul că vineri, 19 mai, între orele 10.00 și 13.00, în Mall Shopping City, din zona Șelimbăr cadrele medicale vor oferi sibienilor șansa de a-și investiga gratuit capacitatea de funcționare a plămânilor prin efectuarea de spirometrii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Un cititor

Acum 10 luni

E binevenit! Pe când un marș împotriva consumului de alcool și altul împotriva consumului de zahăr?

Raspunde

Nemo

Acum 10 luni

Nu stiu cate sute s-au vazut, eram la o terasa cand a trecut "corteegiul"si nu cred ca erau mai mult de o suta, cu militarasii obligati sa imparta mere si sa adune tigari intr-o punga mic-mica cu tot. Probabil s-au mai dispersat de pe Balcescu pana pe la Diverta, or fi ramas la vreo pipa...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus