Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

VIDEO-Trei Tenori Ieșeni vin la Sibiu: Concertul care a strâns peste 20.000 de oameni la Iași ajunge pe scena Sălii Thalia

VIDEO-Trei Tenori Ieșeni vin la Sibiu: Concertul care a strâns peste 20.000 de oameni la Iași ajunge pe scena Sălii Thalia

Sibienii sunt invitați sâmbătă, 27 mai, la un concert deosebit pe scena Sălii Thalia, unde alături de muzicienii Filamonicii de Stat din Sibiu vor urca trei tenori ieșeni: Andrei Apreotesei, Florin Guzgă și Andrei Fermeșanu.

Conceptul concertului se bazează pe cunoscutul model internațional „The Three Tenors”. Formula se bucură deja de un succes incredibil în Iași, unde, de la începutul proiectului, în iulie 2022, cei 3 tenori români au susținut zece concerte în fața a peste 20.000 de spectatori.

În lunile mai și iunie, Cei 3 Tenori Ieșeni se află într-un turneu în țară, fiind acompaniați de cele mai bune orchestre românești, iar Sibiul nu putea lipsi.

”Abordând un repertoriu internațional în peste șapte limbi, cele trei voci incomparabile ale scenei lirice românești creează un spectacol complex, în care arii din opere celebre și canzonette se îmbină cu fuziunea stilurilor și genurilor muzicale clasice și moderne”, spun organizatorii concertului.

Andrei Fermeșanu - manager al Operei Naționale Române din Iași

Este absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, iar parcursul formării sale artistice însumează ipostazele vocii umane puse în slujba teatrului liric: corist, artist liric, solist. Continua preocupare pentru rafinarea interpretativă și consolidarea tehnică s-a materializat prin participarea la masterclass-uri cu personalități de prim ordin ale genului de operă: Vasile Moldoveanu, Marius Vlad Budoiu, Eleonora Enăchescu, David Crescenzi, Vlad Iftinca, Cristian Oroșanu.

Repertoriul tenorului Andrei Fermeșanu, solist al Operei Naționale Române Iași începând cu anul 2012, include roluri principale din opere precum: „Il barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, „L'elisir d'amore” de Gaetano Donizetti, „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Carmina Burana” de Carl Orff. Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven sau Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart sunt lucrări abordate de artistul ieșean în spațiul creațiilor vocal-simfonice.

Tipologia vocală a „tenorului de grazia” i-a adus recunoașterea atât în fața publicului din cadrul instituțiilor muzicale reprezentative ale țării, cât și în cronica de specialitate.

Începând cu luna martie a anului 2021 și până în ianuarie 2022, tânărului interpret i-a fost încredințată coordonarea artistică a Operei Naționale Române Iași, iar din 29 ianuarie 2022 a primit funcția onorantă și de mare responsabilitate de Manager interimar al prestigioasei instituții ieșene.

Florin Guzgă - director artistic al Operei Naționale Române din Iași

Este absolvent al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, la clasa prof. univ. dr. Corneliu Solovăstru, promoția 2013. De asemenea, este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

În anul 2012 a câștigat Premiul al II-lea la Concursul Internațional „Vincenzo Bellini” în Caltanissetta, Italia și Premiul special pentru tenori „Galliano Masini” în cadrul aceluiași concurs.

În 2013 a devenit solist al Operei Naționale Române Iași, an în care a debutat în rolul Ducelui de Mantova din opera „Rigoletto” de G. Verdi, sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Au urmat apoi debuturi importante în „La Traviata”, „La bohème”, „Lucia di Lammermoor”, „Evgheni Oneghin”, fiind premiat în două ediții ale Galei Premiilor Operelor Naționale din România cu premiul pentru cel mai bun debut masculin.

A colaborat cu importante teatre de operă din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța, Galați) și din străinătate (Chișinău, Toulouse, Zagreb).

Repertoriul său de operă cuprinde roluri precum: Ducele de Mantova („Rigoletto”), Alfredo („La Traviata”), Riccardo („Un ballo in maschera”), Rodolfo („La bohème”), Pinkerton („Madama Butterfly”), Edgardo („Lucia di Lammermoor”), Nemorino („Lʼelisir dʼamore”).

Pasiunea pentru muzică, dar și calitățile vocale remarcabile l-au îndemnat să abordeze inclusiv repertoriul vocal-simfonic: „Requiem” de W.A. Mozart, Simfonia a IX-a de L. van Beethoven, „Messa da Requiem” de G. Verdi, „Stabat Mater” de G. Rossini, „Clopotele” de S. Rahmaninov.

Andrei Apreotesei - manager al Ateneului Național Iasi

Absolvent al Facultății de Interpretare Muzicală, secția canto clasic din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, a urmat și cursuri MasterClass de canto susținute de profesorul Giuseppe Pastorello de la Conservatorul de Stat din Palermo.

Solist al Operei Naționale Române din Iași din 2014, Andrei Apreotesei a debutat în numeroase roluri de-a lungul anilor.

Cu o prezență scenică caldă și o voce generoasă, Andrei Apreotesei a cucerit inimile publicului în toate rolurile pe care le-a interpretat pe numeroase scene din România.

Cele 3 voci de renume internațional vor fi acompaniate de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, condusă cu măiestrie de bagheta dirijorului Cristian Sandu!

Bilete pe https://www.bilet.ro/eveniment/tenori-ieseni-sibiu-11528 și la agenția de bilete a Filarmonicii de Stat din Sibiu!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Elena

Acum 1 săptămână

Sunt extraordinari, concertele lor transmit multă sensibilitate și emoție. Niște oameni cu adevărat deosebiți! Va așteptăm la Iași la concertul de închidere al stagiunii!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus