Vineri,
22.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Primăria modernizează bariera CFR care trebuia desființată acum 8 ani. Este „nesigură, pune în pericol pietonii şi participanţii la trafic”

Primăria modernizează bariera CFR care trebuia desființată acum 8 ani. Este „nesigură, pune în pericol pietonii şi participanţii la trafic”

La 8 ani de când trebuia desființată, conform documentelor CFR, trecerea la nivel de cale ferată de pe Calea Turnișorului acționată manual ar putea intra în modernizare. Bariera a creat mai multe probleme de trafic în ultimii ani, defectându-se de câteva ori, și este depășită din punct de vedere tehnic.

Consilierii locali ai Sibiului sunt chemați în ședința ordinară de luna aceasta să dezbată și să voteze un proiect de hotărâre ce are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru „Amenajare trecere la nivel cu cale ferată Calea Turnişorului”.

Conform proiectului, inițiat de primarul Astrid Fodor, investiția s-ar ridica la peste 6 milioane de lei. În raportul de specialitate care însoțește inițiativa specialiștii primăriei recunosc faptul că zona este complet depășită tehnic, producând ambuteiaje și crescând timpii de așteptare în trafic.

”Această zonă are o importanţă majoră în ceea ce priveşte realizarea legăturilor între zona industrială, cartiere rezidenţiale, zone comerciale şi centrul oraşului. Traficul, la orele de începere a activităţii şi la orele după amiezii, devine aglomerat, creându-se blocaje şi stagnarea coloanelor de maşini. Sub acţiunea traficului, a factorilor climaterici şi din cauza lipsei lucrărilor de reparaţii capitale, trecerea la nivel cu calea ferată prezintă defecţiuni, ceea ce face ca circulaţia vehiculelor şi a pietonilor să fie îngreunată. Această degradare conduce şi la nesiguranţă şi punerea în pericol a pietonilor şi a participanţilor la trafic”, se menționează în documentul precizat.

În plus, acum reprezentanții primăriei spun clar că bariera este acționată manual, motiv pentru se pierde mult timp inutil, insă o parte din vină o au șoferii indisciplinați.

”În prezent, bariera este acţionată manual. Manevrarea barierei în vederea primirii, expedierii şi trecerii trenurilor şi efectuarea mişcărilor de manevră se face de către păzitorul de barieră de

serviciu din HM Turnişor. Închiderea barierei de către personalul CFR este foarte dificilă întrucât în traficul auto există conducători auto foarte indisciplinaţi care forţează intrarea chiar dacă observă că bariera este în curs de închidere. Bariera a fost avariată de-a lungul timpului, fie de factori climatici, fie de accidente rutiere şi reparată”, mai scrie în raportul de specialitate.

Dacă proiectul va fi aprobat întreaga structură rutieră va fi refăcută, bariera nouă va fi una automată, iar întreaga zonă va fi supravegheată video.

Context

Oficialii CFR au explicat pentru Turnul Sfatului că bariera respectivă trebuia desființară odată cu darea în funcțiune a pasajului ”Mihai Kogălniceanu”, însă primăria a insistat pentru menținerea ei.

Sucursala Regională CF Brașov nu poate efectua lucrări de modernizare a trecerii la nivel și a barierei, deoarece acest ansamblu de construcții feroviare trebuia desființat, odată cu darea în funcțiune a pasajului rutier superior „Calea Șurii Mici de pe strada Mihail Kogălniceanu”, fapt specificat în documentul de avizare emis de către CFR SA, precum și în autorizația de construire CFR, eliberată cu ocazia începerii lucrărilor de construire în zona de siguranța feroviară a pasajului superior amintit. Astfel, pe durata menținerii acestei TN, SRCF Brașov nu are competența legală să realizeze lucrări de modernizare, ci doar să acorde asistență, din punct de vedere tehnic și al siguranței circulației feroviare”, au explicat oficialii CFR.

Important de menționat că viaductul Mihail Kogălniceanu a fost inaugurat în toamna anului 2015, adică în urmă cu aproape opt ani. Reprezentanții CFR au explicat faptul că Primăria Sibiu a cerut oficial menținerea în funcție a ”barierei”, până la introducerea trenului interurban, angajându-se totodată că va moderniza zona.

”Precizăm faptul că, Primăria Sibiu a solicitat menținerea în funcție a trecerii la nivel de la km 3+850, ca soluție tranzitorie, până la implementarea unui proiect de dezvoltare a transportului public tip tren urban, care va utiliza infrastructura feroviară existentă, cu eventuale refaceri și reconstrucții și să faciliteze accesul către zonele industriale ale Municipiului Sibiu. Până la realizarea proiectului sus-menționat, Primăria Sibiu ar urma să suporte costurile aferente proiectării, amenajării căii de rulare și a automatizării și securizării trecerii la nivel cu calea ferată de la km 3+850, cu respectarea condițiilor tehnice impuse de normativele de siguranță feroviară și rutieră. Pentru informații suplimentare privind stadiul proiectului sau execuția lucrărilor de modernizarea a trecerii la nivel, considerăm oportun să vă adresați administratorului căii rutiere”, au mai explicat reprezentanții CFR.

FOTO - CFR a demolat ultimele grădini ”cetățenești” din Ștrand

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Dfghdfh

Acum 4 luni

peste 1.2 milioane de EURO pentru amenajarea unui treceri de cale ferata. ASTA DA HOTIE PE FATA!!! in conditiile in care CFR are pe SEAP licitatie de achizitie de bariera si semnal luminos, 23 de bucati cu 850000 euro (aprox 36000 euro/bucata). Eu zic ca daca ne adunam 100 de oameni in cateva zile o facem cu harletul si tarnacopul si iesim la jumate de pret...
Raspunde

Un sofer

Acum 4 luni

deci de min. 8 ani ne rupem masinile la gara Turnisor pentru ca primaria satului Sibiu e incompetenta, ignoranta , etc.
Raspunde

Lucaci

Acum 4 luni

De treceri subterane o fi auzit Primaria ? Supraterane ?! In Oradea s-au desfiintat 2 linii de cale ferata ( linii neutilizate ) si s-a facut o strada care leaga 2 zone din centru . Dar in Sibiu imaginatia este un termen greu de descifrat .
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 luni

Cum sa o desfiinteze? Sa se ocoleasca pe viaduct? Asta pe langa ca ar trebui sa redenumeasca o parte sau alta a Caii Turnisorului, avand in vedere ca e aceeasi strada de ambele parti ale șinelor.
Raspunde

Zzz

Acum 4 luni

e incredibil cum niste oameni platiti din bani publici tin sibiul pe loc de cel putin 8 ani de zile. grija ce votati dragi sibieni.
Raspunde

Liviu

Acum 4 luni

E vorba de desființarea barierei.. Înlocuirea cu alt echipament modern, fără bariere, ca în tarile civilizate. Nicidecum de desființarea trecerii la nivel cu calea ferată
Raspunde

Mister

Acum 4 luni

Daca se apuca acum si de inlocurea acestei bariere eu cred ca Primaria are ceva cu oamenii care lucreaza si cu firmele din zona industriala. Nu inteleg ce trebuie sa facem sau gandeste cineva cata populatie trebuie sa ajunga in zona industriala zilnic ...pe unde si cum???? \
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus