La 8 ani de când trebuia desființată, conform documentelor CFR, trecerea la nivel de cale ferată de pe Calea Turnișorului acționată manual ar putea intra în modernizare. Bariera a creat mai multe probleme de trafic în ultimii ani, defectându-se de câteva ori, și este depășită din punct de vedere tehnic.
Consilierii locali ai Sibiului sunt chemați în ședința ordinară de luna aceasta să dezbată și să voteze un proiect de hotărâre ce are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru „Amenajare trecere la nivel cu cale ferată Calea Turnişorului”.
Conform proiectului, inițiat de primarul Astrid Fodor, investiția s-ar ridica la peste 6 milioane de lei. În raportul de specialitate care însoțește inițiativa specialiștii primăriei recunosc faptul că zona este complet depășită tehnic, producând ambuteiaje și crescând timpii de așteptare în trafic.
”Această zonă are o importanţă majoră în ceea ce priveşte realizarea legăturilor între zona industrială, cartiere rezidenţiale, zone comerciale şi centrul oraşului. Traficul, la orele de începere a activităţii şi la orele după amiezii, devine aglomerat, creându-se blocaje şi stagnarea coloanelor de maşini. Sub acţiunea traficului, a factorilor climaterici şi din cauza lipsei lucrărilor de reparaţii capitale, trecerea la nivel cu calea ferată prezintă defecţiuni, ceea ce face ca circulaţia vehiculelor şi a pietonilor să fie îngreunată. Această degradare conduce şi la nesiguranţă şi punerea în pericol a pietonilor şi a participanţilor la trafic”, se menționează în documentul precizat.
În plus, acum reprezentanții primăriei spun clar că bariera este acționată manual, motiv pentru se pierde mult timp inutil, insă o parte din vină o au șoferii indisciplinați.
”În prezent, bariera este acţionată manual. Manevrarea barierei în vederea primirii, expedierii şi trecerii trenurilor şi efectuarea mişcărilor de manevră se face de către păzitorul de barieră de
serviciu din HM Turnişor. Închiderea barierei de către personalul CFR este foarte dificilă întrucât în traficul auto există conducători auto foarte indisciplinaţi care forţează intrarea chiar dacă observă că bariera este în curs de închidere. Bariera a fost avariată de-a lungul timpului, fie de factori climatici, fie de accidente rutiere şi reparată”, mai scrie în raportul de specialitate.
Dacă proiectul va fi aprobat întreaga structură rutieră va fi refăcută, bariera nouă va fi una automată, iar întreaga zonă va fi supravegheată video.
Context
Oficialii CFR au explicat pentru Turnul Sfatului că bariera respectivă trebuia desființară odată cu darea în funcțiune a pasajului ”Mihai Kogălniceanu”, însă primăria a insistat pentru menținerea ei.
Sucursala Regională CF Brașov nu poate efectua lucrări de modernizare a trecerii la nivel și a barierei, deoarece acest ansamblu de construcții feroviare trebuia desființat, odată cu darea în funcțiune a pasajului rutier superior „Calea Șurii Mici de pe strada Mihail Kogălniceanu”, fapt specificat în documentul de avizare emis de către CFR SA, precum și în autorizația de construire CFR, eliberată cu ocazia începerii lucrărilor de construire în zona de siguranța feroviară a pasajului superior amintit. Astfel, pe durata menținerii acestei TN, SRCF Brașov nu are competența legală să realizeze lucrări de modernizare, ci doar să acorde asistență, din punct de vedere tehnic și al siguranței circulației feroviare”, au explicat oficialii CFR.
Important de menționat că viaductul Mihail Kogălniceanu a fost inaugurat în toamna anului 2015, adică în urmă cu aproape opt ani. Reprezentanții CFR au explicat faptul că Primăria Sibiu a cerut oficial menținerea în funcție a ”barierei”, până la introducerea trenului interurban, angajându-se totodată că va moderniza zona.
”Precizăm faptul că, Primăria Sibiu a solicitat menținerea în funcție a trecerii la nivel de la km 3+850, ca soluție tranzitorie, până la implementarea unui proiect de dezvoltare a transportului public tip tren urban, care va utiliza infrastructura feroviară existentă, cu eventuale refaceri și reconstrucții și să faciliteze accesul către zonele industriale ale Municipiului Sibiu. Până la realizarea proiectului sus-menționat, Primăria Sibiu ar urma să suporte costurile aferente proiectării, amenajării căii de rulare și a automatizării și securizării trecerii la nivel cu calea ferată de la km 3+850, cu respectarea condițiilor tehnice impuse de normativele de siguranță feroviară și rutieră. Pentru informații suplimentare privind stadiul proiectului sau execuția lucrărilor de modernizarea a trecerii la nivel, considerăm oportun să vă adresați administratorului căii rutiere”, au mai explicat reprezentanții CFR.
FOTO - CFR a demolat ultimele grădini ”cetățenești” din Ștrand
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 8641
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Mihai Tanase
Acum 14 ore
Carcotel
Acum 14 ore
Carcotel
Acum 15 ore
Mike
Acum 15 ore
Radu