Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Bate, bate din nou orologiul din Turnul Bisericii Evanghelice Fortificate din Richiș

Bate, bate din nou orologiul din Turnul Bisericii Evanghelice Fortificate din Richiș

Un ceas vechi de peste 113 de ani a ghidat, încă din anii 1910 și până acum, mii de locuitori ai satului Richiș, însă avea nevoie de lucrări de reparații și recondiționare, pentru ca și următoarele generații să se poată bucura de frumosul ceas, iar de acest lucru s-a ocupat Fundația Green Man Foundation.

Consiliul Director al Green Man Foundation a luat în calcul repararea și punerea în funcțiune a ceasului din turnul Bisericii Evanghelice Fortificate din centrul localității Richiș, comuna Biertan, județul Sibiu.

Mecanismul nu mai era funcțional din 2013, timp în care doar 3 din cele 4 cadrane au arătat ora exactă, iar bătaia pe clopot era blocată. Din aprilie 2023 întreg sistemul este funcțional.

Mai jos se regăsește mecanismul, așa cum era el prezentat în catalogul producătorului la începutul secolului XX, mecanismul din Richiș fiind produs aproximativ în 1910.

Lucrarea contractată de către Green Man Foundation a fost efectuată de dpl. ing. Dragoș Poponea. Astfel, ne-a fost recomandat un proces complet și complex de restaurare profesionist și autorizat.

Mecanismul este marcat cu o plăcuță de identificare din bronz de producătorul său german și anume C.F. ROCHLIT BERLIN. Mecanismul este format din trenul principal de înaintare și un tren secundar de bătăi pe clopotul mare, cu o autonomie de 7 zile, după care el trebuie armat prin ridicarea celor două greutăți (prin acționarea manivelei pe fiecare tambur în parte).

Este un mecanism tip remontoir (cu ancoră Graham și un pendul de aprox. 1,2m), acest lucru însemnând că la fiecare 30 de secunde emite un impuls mecanic care face posibilă mișcarea limbilor indicatoare pe cele 4 cadrane montate pe exteriorul turnului separat al bisericii.

Prin intermediul pârghiilor sale și trenul secundar de bătaie, un ciocan este activat prin tragere pentru gongul de avertizare al orelor fixe sau jumătăților de oră. Mișcarea de la mecanism la cele 4 cadrane exterioare este transmisă prin intermediul unui mecanism diferențial central plasat în mijlocul incintei de turn de la ultimul etaj.

Punerea efectivă în funcțiune a ceasului se face după monitorizarea funcționării întregului sistem orologic, timp de mai multe săptămâni.

Green Man Foundation a convenit și plata pentru o întreținere lunară a ceasului pe perioada  unui an de zile.

Președintele fundației Francesco Taconni declara că acesta este  “nu este un  demers singular astfel în ultima perioadă prin  Green Man Foundation a  fost efectuată, plătită și contractată din fonduri financiare proprii  și alte lucrări  respectiv un studiu de Parament, iar prin acest studiu a fost descoperită în interiorul o frescă de mari dimensiuni sub stratul de zugrăveală / vopsea, cât și alte simboluri foarte valoroase care vor pune în evidență importanța acestui imobil istoric.

De asemenea au fost efectuate curățarea și amenajare, de mai multe ori, a zonelor verzi din incinta complexului Bisericii Fortificate din Richiș, repararea și înlocuirea parțială a burlanelor și scocurilor, descongestionarea rigolelor pentru evacuarea apelor pluviale, reparații la sistemul de alarmă al Bisericii Fortificate din Richiș și instalarea unui sistem modern de supraveghere video.”

Green Man Foundation a fost înființată cu scopul de a promova proteja și pune în valoare a patrimoniul cultural autohton din localitatea Richiș comuna Biertan, Județul Sibiu și promovarea acestuia la nivel local, național și internațional.

Fundația își propune elaborarea și implementarea de strategii, programe, proiecte și acțiuni educaționale și sociale pentru populația din proximitatea obiectivelor de patrimoniu. Green Man Foundation este o organizație nonguvernamentală o inițiativă a unor lideri locali și regionali  care conectează industria turistică și culturală locală cu fondurile internaționale și naționale cu scopul de a stimula potențialul cultural turistic și economic al comunității locale din Biertan. Mai multe informații pe: www.green-man.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Sus