Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

A murit Johann Schaas, ultimul sas din satul Richiș

A murit Johann Schaas, ultimul sas din satul Richiș

Johann Schaas, ultimul sas din satul Richiș, a murit în data de 13 iunie la vârsta de 90 de ani.

Johann Schaas era cunoscut în tot satul, reporteri și publicații din toată țara căutându-l în ultimii ani pentru a-i relata povestea. Era considerat un om-tezaur, fiind deopotrivă căutat atât de turiști cât și de vecini.

Pe scurt, în anii '80 Johann a avut ocazia să plece în Germania, la fel ca numeroși alți sași din România, însă spre deosebire de majoritatea el a refuzat. Și a rămas să-și trăiască viața în România. Iată ce spunea într-un interviu despre Germania, țară în care trăiesc copiii lui: ”Îi faină, nu zic nu. Numa' că nu-i pentru mine. Nu, nu-i deloc. Aş muri fără pământul şi biserica mea”.

În orice clip video apare sau fotografie, Johann Schaas râde. Toți cei care l-au cunoscut spun că era hazliu, mereu vesel și adesea pus pe șotii. Povestea vieții lui o puteți citi în detaliu aici.

Turiștii care ajungeau în Richiș îl puteau găsi adesea în Biserica Fotificată din localitate, unde oferea tururi ghidate. Pe diferite canale online se păstrează unele dintre prezentările lui, impresionând prin firesc, naturalețe și faptul că nu recita texte istorice, ci avea răbdare să explice în detaliu aspectele cu adevărat interesante. Iar din când în când introduce o glumă.

Redăm mai jos un astfel de videoclip în care Johann Schaas prezintă biserica din Richiș:

Sursa video: Reichesdorf/ Sursa foto: Mircea Hodărnău

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

X

Acum 1 an

...a fost un om minunat! Autentic, pasional, adevarat! :(
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace...
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 1 an

R.I.P. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Vrednic om!
Raspunde

Neculae

Acum 1 an

Eu cred că a fost un OM ADEVĂRAT care se intalnesc in toate etniile și naționalitățile lumii,nenorocirea este că sant tot mai puțini.Iată că pe langa o casă o fantană șî un pom trebuie să lăsăm urmașilor și caracyter spre exemplu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus