Vineri,
22.09.2023
Partial Noros
Acum
16°C

Cei mai mari specialiști din zona apei se află la Sibiu începând de astăzi

Cei mai mari specialiști din zona apei se află la Sibiu începând de astăzi

Sibiul găzduiește începând de marți Forumul Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est” 2023, eveniment care timp de trei zile aduce în orașul nostru cei mai mari experți în zona apei din România.

Organizat de Apă Canal Sibiu prin Asociația Română a Apei, evenimentul reunește experți guvernamentali, specialiști de talie internațională, primari din toată țara, oameni de afaceri, profesioniști în domeniul apei și reprezentanți ai asociațiilor de apă din România.

”Suntem onorați să fim din nou gazdele unuia dintre marile târguri europene din domeniul tratării și epurării apei. Acesta are o importanță deosebită atât pentru comunitatea locală, pentru companiile de apă din țară, cât și pentru oficialități și furnizorii de echipamente din întreaga lume. Sibiul și compania Apă Canal Sibiu, au fost alese de către colegii din Asociația Română a Apei ca locație, respectiv organizatori, tocmai pentru că au toate calitățile și pregătirea necesară susținerii cu succes a unui astfel de eveniment internațional” spune directorul general Apă Canal Sibiu, ing. Vasile Maier.

Președintele Asociației Române a Apei, Ilie Vlaicu, a declarat în deschiderea evenimentului că sectorul apei gestionează în prezent investiții de 6 miliarde de euro. De asemenea, sectorul este unul dintre cele mai solide din România, traversând pandemia, problemele cauzate de război, inflație și scumpiri fără probleme majore în ceea ce privește aprovizionarea cu apă a populației. Pe de altă parte, doar un procent cuprins între 55% și 60% din populația țării este racordată la apă și canalizare, ceea ce înseamnă că sectorul are un potențial uriaș de dezvoltare în anii următori.

Programul întâlnirii include, printre altele, expoziţia de specialitate “ExpoApa®” – ediţia cu numărul 23, la care participă zeci de firme și companii din toată lumea. Experții sunt dispuși să explice cum funcționează echipamentele folosite pentru modernizarea a tot ce ține de rețeaua de apă și canal.

La Sibiu se află în această perioadă și Konstantinos Tsagarakis, expert din partea Asociației Internaționale a Apei. El a vorbit despre economia în sectorul managementului apei, stabilirea tarifelor la nivel regional și internațional, precum și noile reglementări în domeniu.

Din partea mediului de afaceri la Sibiu se află Cristian Erbașu, antreprenorul care deține compania Construcții Erbașu, una dintre cele mai mari din țară. El a ținut să precizeze că din punct de vedere economic în România asistăm la o schimbare bazată pe dialog. ”Pot să confirm că cel puțin din punct de vedere al comunicării lucrurile s-au schimbat în țara noastră. Nu mai avem două Românii, una privată și una de stat”, a declarat omul de afaceri.

O idee interesantă făcută public la Sibiu a aparținut primarului municipiului Buzău, Constantin Toma. Acesta a propus ca apa uzată din orașul pe care îl administrează, în loc să fie deversată după tratare să fie folosită la irigații. Discuții pe această temă continuă la nivel ministerial.

Revenind la eveniment, ediția de anul acesta are loc în Pavilionul Expozițional REDAL EXPO și cuprinde următoarele evenimente:

  • Expoziţia de specialitate “ExpoApa®” – ediţia cu numărul 23;
  • Conferința Tehnico-Științifică internațională “Industria apei – provocări și perspective”;
  • Seminarul „Finanțarea infrastructurii de apă prin fonduri europene și corelarea programelor de investiții din sector” – organizat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE);
  • Atelierul de lucru internațional “Reglementarea economică a serviciilor de apă” – organizat cu suportul Grupului pentru Economie și Statistică al Asociației Internaționale a Apei (IWA) și al Comisiei Principale Dezvoltare – Economie a Asociației Române a Apei (ARA), cu sprijinul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC);
  • Concursul „Instalare branșament sub presiune”;
  • Sesiuni de prezentări firme;
  • Alte manifestări de interes pentru sectorul serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus