Duminică,
24.09.2023
Thunderstorm With Heavy Rain
Acum
20°C

ULBS a câștigat 4,2 milioane de euro pentru cercetare în literatură, matematică și științe sociale

ULBS a câștigat 4,2 milioane de euro pentru cercetare în literatură, matematică și științe sociale

Nici reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu nu se așteptau să primească atâția bani pentru cercetare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, arată Sorin Radu, rectorul ULBS.

Trei contracte de finanțare au fost semnate în cursul dimineții de marți între conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și reprezentanții Guvernului României, în cadrul unei sesiuni oficiale în care au fost semnate alte 80 de astfel de contracte cu alte entități din țară. Banii sunt alocați prin PNRR pentru „dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare” (investiția I.8 din Componenta 9 a PNRR).

Cele 4,2 milioane de euro atrase de ULBS sunt destinate unor proiecte de cercetare în trei domenii diferite, fiecare urmând a fi coordonat de către un cercetător recunoscut la nivel mondial. Printre cei trei se numără și Irina Velicu, cercetătoare în cadrul științelor sociale la Universitatea din Coimbra (Portugalia), ceilalți doi fiind Igor Pilshchikov, cercetător rus specializat în literatură comparată, printre altele, și matematicianul italian Gianluca Vinti.

”Trei cercetători de top pe plan mondial vor coordona în următorii trei ani echipe de cercetare care vor activa sub egida ULBS. Astfel, Igor Pilshchikov (University of California, Los Angeles, SUA) va coordona proiectul Networks of (Dis)similarities: The Circulation of Western Romance Literatures in Eastern Europe, Irina Velicu (Universitatea din Coimbra, Portugalia) va aprofunda tema Doing Environmental InJustice: A Theory in Praxis, iar Gianluca Vinti (Universitatea din Perugia, Italia) va focaliza Mathematical Methods and Models for Biomedical Applications”, anunță reprezentanții ULBS, într-un comunicat de presă remis cititorilor Turnul Sfatului.

Nu se așteptau

În total, 51 de universități, asociații și instituții de cercetare au depus cereri de finanțare în cadrul acestei linii. Iar prin faptul că le-au fost acceptate trei cereri de finanțare, cei de la ULBS s-au clasat pe locul opt, între cei care au aplicat. Fapt care i-a surprins pe cei din conducerea universității sibiene.

„Deși nu ne-am propus asemenea obiective ambițioase, câștigarea celor trei proiecte și cooptarea celor trei cercetători renumiți confirmă că ULBS este o instituție de cercetare competitivă și atractivă nu numai la nivel național, ci și internațional. Ne aflăm, iată, pe un drum bun, care ne permite să construim solid și sănătos viitorul”, transmite rectorul Sorin Radu, prin același comunicat.

El a semnat cele trei contracte de finanțare în cadrul unei ceremonii la care a participat și premierul Nicolae Ciucă, însoțit de ministra Educației, Ligia Deca, și ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

 

Sursa foto: ULBS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus