Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Susținând copiii cu nevoi speciale din Sibiu: obstacolele cu care se confruntă o fundație dedicată acestei cauze

Susținând copiii cu nevoi speciale din Sibiu: obstacolele cu care se confruntă o fundație dedicată acestei cauze

În județul Sibiu, la acest moment, sunt peste 1000 de copii cu nevoi speciale. Dintre aceștia, aproximativ un sfert sunt diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

De 25 ani, în  ajutorul lor vine Fundația „Un Copil, O Speranță” (UCOS), unicul furnizor local de servicii integrate de recuperare și terapie pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, cu diverse dizabilități: retard mental, sindrom Down, boli rare sau handicapuri psiho-neuro-motorii.

Fundația oferă servicii adaptate pentru a facilita integrarea socială, școlară și o viață cât mai independentă pentru acești copii în cadrul Complexului de servicii pentru dizabilitate. Dar UCOS nu se ocupă doar de copii, ci și de părinții lor și de specialiștii din domeniul serviciilor sociale.

100 de copii în terapie, 90 pe lista de așteptare

Despre dificultățile cu care se confruntă un ONG care activează în acest domeniu, povestește Dr. Teodor Mihail Pădurean, directorul executiv al Fundației UCOS.

Deși reprezintă glasul comunității sau al societății, ONG-urile se confruntă cu dificultăți majore în activitatea pe care o desfășoară. Și noi, Fundația UCOS, un ONG reprezentativ pentru municipiu, pentru județul Sibiu și chiar la nivel național, dacă ne raportăm la lista de așteptare a copiilor care nu beneficiază de serviciile noastre, pe care o avem în permanență în fața ochilor, ne putem declara neputincioși. Ținând cont că anul acesta vom ajunge la un număr de 100 de copii beneficiari ai terapiilor în cadrul complexului de servicii, un număr de aproximativ 90 de copii rămân pe lista de așteptare, iar numărul lor este în continuă creștere. Nu avem posibilitatea, din păcate, de a face mai mult. Iar consecințele pentru copiii care amână intrarea în servicii este incalculabilă”, explică Dr. Pădurean.

Problemele cu care se confruntă fundația sunt diverse: nevoia de personal calificat, de spații adecvate pentru terapie, de echipamente specifice și de fonduri pentru funcționarea serviciilor.

Dr. Pădurean adaugă că, de multe ori, se confruntă cu imposibilitatea de a oferi un termen pentru începerea terapiilor pentru copiii nou înregistrați.

Demersurile noastre au fost și rămân continue, atât în fața autorităților, cât și în fața oricărui posibil finanțator. Nu ne râmâne decât speranța că în viitorul apropiat aceste lucruri se vor ameliora”, adaugă directorul UCOS.

Echipa fundației numără în prezent aproape 40 de persoane, inclusiv terapeuți și personal administrativ. Salariile pentru 8 dintre angajați sunt asigurate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar pentru 12 dintre ei, de Direcția de Asistență Socială, ca parte a unui parteneriat public-privat. Restul cheltuielilor sunt acoperite prin generozitatea donatorilor. Fundația UCOS continuă să se străduiască pentru a oferi copiilor cu nevoi speciale speranța și ajutorul de care au nevoie.

Sibienii pot ajuta Fundația UCOS în cadrul campaniei PROMENADA INIMILOR

Anul acesta, Promenada Sibiu se alătură eforturilor de strângere de fonduri ale Fundației, în cadrul celei de-a treia ediții a campaniei PROMENADA INIMILOR. În cadrul campaniei, care se desfășoară în perioada 15 mai - 15 iunie, clienții centrului comercial vor putea contribui la strângerea fondurilor necesare activității UCOS. În acest interval, cumpărăturile de minimum 100 de lei înregistrate în aplicația SPOT vor genera o donație de 20 lei către Fundație. În semn de recunoștință, clienții vor primi la Info Point Broșa Donatorului, în formă de inimă, realizată din ceramică, după tehnica origami.

Campania include și decorațiuni creative în centrul comercial și o grădină specială, Grădina Faptelor Bune, decorată cu elemente origami, o tehnică populară în terapia copiilor cu autism.

Despre Promenada Sibiu

Centrul comercial Promenada Sibiu, deținut de fondul de investiţii NEPI Rockcastle, și-a deschis porțile pentru sibieni pe 14 noiembrie, la ora 10:00. Situat pe Str. Lector, nr 1-3, în zona centrului vechi al Sibiului, cel mai nou centru comercial din oraș propune o experiență nouă, premium, de cumpărături și petrecere a timpului liber, aducând elemente unice de arhitectură, branduri în exclusivitate și concepte noi de magazine, dar și opțiuni multiple de petrecere a timpului liber.

Cu o suprafață închiriabilă de 42.200 de metri pătrați, centrul comercial găzduiește peste 150 de magazine și spații comerciale, ce acoperă toate categoriile de produse și servicii, cel mai nou concept de hypermarket Kaufland, cinematograful CineGold, cu 9 săli, peste 2.600 mp de food court si 1600 locuri de parcare.

Promenada Sibiu aduce în exclusivitate, sub acelaşi acoperiş, unele dintre cele mai mari reprezentanțe ale magazinelor de fashion, încălţăminte şi accesorii din țară, printre care: Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, Oysho, Sinsay, Guess, Levi’s, Nissa, 4F, Mango, Tommy Hilfiger, Vagabond, US Polo ASSN, Grid, Sport Vision si Buzz. Pentru înfrumusețare și îngrijire, vizitatorii vor putea alege din ofertele mult așteptatelor magazine Sephora, MAC, iar pentru cadouri prețioase vor putea alege dintre bijuteriile brandului Kultho.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus