Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Care este cel mai bun orez pentru tine?

Care este cel mai bun orez pentru tine?

Orezul este un aliment atât de controversat. Unii îl adoră, considerându-l o sursă rapidă și ieftină de energie, alții îl evită total în dieta lor.

Cu siguranță în viața de zi cu zi este imposibil să nu te întâlnești cu orezul.

Există mai multe tipuri de orez, unele mai bogate în conținutul de fibre, altele mai bogate în antioxidanți sau proteină. Cert este că fiecare în alimentația lui poate alege orezul ce i se potrivește cel mai bine.

Tipurile de orez care există diferă prin culoare, aromă și valorile nutriționale.

Orezul Brun

Prin prelucrare, orezului i se îndepărtează straturile protectoare. În cazul orezului brun o parte din aceste straturi sunt păstrate, ceea ce îl face să fie mult mai bogat în nutrienți decât orezul alb. Din acest motiv, orezul brun este considerat mai sănătos și se recomandă în dietele de slăbire sau în programele de corectare a stilului de viață.

Consider acest tip de orez este superior orezului alb deorece în același număr de calorii vine cu mai mulți nutrienți și mai multe fibre.

Cu toate acestea recomand să fie consumat cu moderație deorece este sursă majoră de carbohidrați, iar în cazul persoanelor cu anumite boli de nutriție și metabolism trebuie consumat cu prudență, chiar și dacă este integral.

Orezul Negru

Se găsește în Indonezia și Thailanda. Are o culoare neagră intensă și poate să devină violet-indigo închis atunci când este gătit.

Acest orez nu este atât de răspândit, iar în China antică era cumva considerat un aliment din care se puteau înfrupta doar cei de la casă regală.

În urma studiilor și cercetărilor făcute, orezul negru este cel mai bogat orez în antioxidanți, ceea ce îl face să fie o alegere premium. Conținutul mare de antioxidanti ai orezului negru protejează celulele de radicalii liberi.

Acest orez este bogat în antociani, niște pigmenți vegetalii flavonoizi cu propietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Este demonstrat că antocianinele lupta împotriva cancerului, în special al cancerului colorectal.

Antocianinele derivate din orezul negru, într-un experiment în laborator au suprimat creșterea și răspândirea celulelor canceroase de san.

Orezul roșu

Un orez de provenieneță asiatică ce conține și el o gamă variată de pigmenți și antioxidanți benefici, inclusiv antociani apigenină, miricetină și quercetină.

Constituie la fel ca și orezul negru o alegere excelentă.

Orezul sălbatic

Este acel orez pe care îl cumperi și în pungă sunt amestecate mai multe boabe lunguiețe albe cu câteva boabe negre.

Cu siguranță este o alegere mai sănătoasă decât orezul alb și este demonstrat că utilizarea lui în alimentația noastră reduce nivelul de trigliceride și colesterol.

Este o sursă valoroasă de vitamine și minerale, inclusiv vitaminele B, magneziu și mangan.

Conținutul în antioxidanți ai orezului sălbatic este de 30 de ori mai mare decât ai orezului alb.

Orezul alb

În urma procesării orezul alb este un aliment sărac în nutrienți, și care personal, nu îi văd rostul în alimentația umană. Sunt atâtea soiuri de orez din care putem alege, încât se poate să eviți acest orez în dieta ta.

Știu că poate veni cu un mic conținut de fibre și poate ceva micronutrienți însă având în vedere numărul caloriilor și sursa mare de carbohidrați cu care vine nu îl fac neapărat cea mai inspirată alegere.

Nu uitați, orezul alb are și un index glicemic mult mai mare.

Sfatul meu la final este să păstrați și să va bucurați de orezul alb, ocazional, în dieta voastră. Îți poți permite o seară de sushi din când în când sau un bol de orez, deoarece nu te va defini ceea ce faci ocazional, te va defini ceea ce faci în fiecare zi.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5851

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus