Educația sibiană rămâne înghețată. Elevii de clasa a VI-a nu vor susține mâine, 30 mai, Evaluarea Națională, și chiar dacă au început înscrierile la BAC la multe dintre secretariate nu are cine prelua cererile de înscriere. Sindicaliștii sibieni transmit că, în continuare, negocierile nu duc spre niciun rezultat, dar că angajații din învățământ rămân de neclintit. O delegație va pleca din Sibiu spre București pentru un marș de protest.
Luni, 29 mai, au început înscrierile la Bacalaureat, iar miercuri, 30 mai, elevii de clasa a VI-a ar trebui să susțină examenul din cadrul Evaluării Naționale. Cu toate acestea, la școlile în care angajații sunt în grevă nu are cine să preia cererile elevilor de clasa a XII-a. De asemenea, în Sibiu, nu se va susține evaluarea națională la clasa a VI-a.
„Cel mai probabil se va schimba calendarul. Examenul nu se poate desfășura mâine pentru că, din ce raportări avem noi, nu sunt îndeplinite condițiile. Se va reprograma, iar noua dată va fi transmisă oficial”, spun nereprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Sindicatele anunță continuarea protestelor
Sindicatul Învățământului Preuniversitar Sibiu (S.I.P.), afiliat la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a transmis în această după amiază un comunicat prin care își exprimă indignarea cu privire la ofensa adusă salariaților din învățământ prin majorarea salarială a altor categorii de personal din alte domenii bugetare care se află pe grilele de salarizare din Legea 153/2017.
„Deci, pentru unii da, se pot majora salariile, pentru noi se majorează obligațiile de obediență? Însă rolul nostru social este de a determina factorii implicați în guvernarea acestei țări să vadă și să audă că, fără adoptarea unor măsuri de majorare salarială demnă de domeniul învățământ nu se mai poate. Demnitatea și respectul nu sunt prevederi legislative, sunt obligații asumate de către cei care ne guvernează prin angajamentele ce trebuie să fie DOAR în interesul securității sociale. Prejudiciul adus în familiile angajaților din învățământ prin lipsa de stabilitate financiară, interpretarea eronată în mod voit a cadrului legal prin care am considerat să intrăm în greva generală, ofertele jignitoare ce au fost propuse până în acest moment duc în continuare la un singur rezultat: grevă generală”, au transmis sindicaliștii.
De asemenea aceștia au subliniat faptul că din acest motiv Sibiul este absent de la înscrierea la Bacalaureat.
Revendicările angajaților din educație rămân același. Ei cer o majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; emiterea unei O.U.G. prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.
Context național
La nivel național, negocierile continuă. În acest momentul redactării acestui articol au loc discuții ale sindicaliștilor cu ministrul Muncii, Marius Budăi, iar marți, 30 mai este anunțată la București o adunare publică urmată de un marș de protest, având drept scop atragerea atenției asupra obligativității soluționării problemelor salariale. De la Sibiu va pleca o delegație formată din 150 de angajați ai sistemului de învățământ.
„Precizăm că acțiunile noastre de protest nu au legătură cu susținerea vreunui partid politic și nu dorim să fie asociate cu discuțiile interne ale guvernanților. Greva generală continuă și săptămâna aceasta!”, transmite Iulia Dănilă, director de comunicare S.I.P. Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1853
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Toma
Acum 2 ore
K.Samuel
Acum 2 ore
Un sibian vero
Acum 2 ore
Pentru barosanu
Acum 2 ore
1989