Mulți dintre părinții și elevii din Sibiu au primit deja mesaje de la diriginți sau învățători că nici mâine, 29 mai, școala nu va începe. La nivel național, principalele sindicate din educație au anunțat printr-un comunicat că profesorii vor continua greva și săptămâna viitoare. Mai mulți directori din județul Sibiu și-au arătat susținerea față de colegii lor. „Suntem înainte de toate profesori, apoi directori”, au spus ei.
La Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu 87% dintre angajați și 92% dintre profesori erau în grevă la finalul acestei săptămâni.
Potrivit conducerii, cei care nu sunt în grevă au ținut orele online din școală, excepție făcând o singură clasă. Aici copiii au venit la școală fiind supravegheați pe întreaga perioadă de învățătoare.
Profesori de la Pedagogic în timpul protestului de vineri 26, mai
Mihaela Filip, directorul unității de învățământ își susține colegii.
„Înainte de director, sunt profesor, așa că îi susțin moralmente pe colegii mei care fac grevă. Cred că trebuie să ne apărăm demnitatea și munca neîntreruptă a unui dascăl la toate nivelurile pentru a crește oameni, o muncă ce în momentul de față este desconsiderată de societate și de autorități”, spune directoarea.
De asemenea, elevii din această școală susțin greva profesorilor lor. Mesajul a fost transmis de Andreea Mustea, președintele Consiliului școlar al elevilor de la acest colegiu.
Citește și: „Sindicatele din învăţâmânt: greva continuă, guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială”
„În calitate a unui elev reprezentativ, care își susține colectivul de elevi, sunt conștientă de faptul ca și noi avem de suferit în urma acestei greve. Profesorii muncesc pentru noi și sunt subapreciați. Noi, elevii din liceul Pedagogic, știm cât de mult tragem și muncim pentru o lecție reușită. Ei fac asta zilnic, de cinci, șase ori. Mult prea multă muncă, iar răsplata este prea mică. Îmi susțin profesorii în aceasta grevă”, spune eleva.
La Colegiul Național Samuel von Brukenthal 78,46% dintre cadrele didactice au fost în grevă. Restul profesorilor, cei care au decis să nu protesteze alături de colegii lor și-au ținut cursurile în format fizic, venind la școală. Orarul acestora poate fi consultat pe site-ul școlii.
Prof. Monika Hay, directoarea acestui colegiu spune că susține revendicările profesorilor.
„Modul în care sunt remunerați debutanții arată că educația nu este o prioritate națională. Nu vom avea cetățeni educați fără profesori bine pregătiți, motivați să lucreze în sistemul educațional. Susțin revendicările profesorilor în acest sens”, spune ea.
Ne susținem colegii, funcția este temporară
La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu 75% dintre profesori au fost în acestă săptămână în grevă. Potrivit conducerii, trei clase din ciclul primar și-au desfășurat cursurile fizic, trei învățători nefiind în grevă. La liceu, profesorii care nu sunt în grevă și-au ținut cursurile online.
Liceul Ghibu, interior
„Ca director nu pot participa la protest, dar cerințele care vizează întreg personalul din sistemul de educație, consider că sunt îndreptățite! Dacă problemele care trenează de mult timp în sistem (mai ales în preuniversitar) erau tratate cu maximă responsabilitate și seriozitate și cât de cât rezolvate, probabil nu eram acum în această situație!”, spune Maria Batâr, directoarea liceului.
La Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth din Mediaș peste 85% dintre cadrele didactice au fost în grevă. În ceea ce privește activitatea celor care nu s-au alăturat protestului, orele s-au ținut on line sau fizic cuplate mai multe și mai ales pentru materiile de examen.
„Evident că ne susținem colegii. În primul rând suntem profesori, funcția este temporară”, transmite Aura Viviana Pantea, director și Elena Teodora Ion, director adjunct.
Profesorii de la Lazăr s-au retras pentru o zi din grevă ca elevii să-și dea examenele
88% dintre profesorii cu norma de bază la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr din Sibiu” au fost în grevă.
În ultima zi a săptămânii de școală s-a decis în Consiliul de administrație al acesteia să se informeze părinții că nu există posibilitatea supravegherii copiilor în școală pe durata grevei și le-a fost recomandat să își țină copiii acasă pentru siguranța lor.
„În aceste condiții, am recomandat profesorilor care nu sunt în grevă să își desfășoare activitățile didactice online sincron/asincron din unitatea de învățământ. Pe parcursul acestei săptămâni, au fost cadre didactice care au solicitat elevilor de liceu să se prezinte la școală pentru o parte din ore, din motive obiective, dar, majoritatea și-au desfășurat activitatea online. Repet, motivul principal pentru această decizie a fost siguranța copiilor, dar, sincer, am ținut cont și de confortul lor - să nu fie nevoiți să se deplaseze la școală pentru o oră - două pe zi, mai ales pentru cei care fac navetă”, spune Gabriel Negrea, directorul colegiului.
În ceea ce privește poziția acestuia vis a vis de greva din educație, consideră că aceasta este una dificilă.
„Să nu uităm că în primul rând sunt profesor. Consider că solicitările colegilor mei sunt pe deplin întemeiate și îmi doresc foarte mult să văd o îmbunătățire semnificativă a statutului socio-profesional al profesorului. Poate puțini realizează că această grevă este, în pofida aparențelor, și în sprijinul elevilor și a sistemului în general. De 20 de ani de când sunt director al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” am constatat în mod direct cum atractivitatea profesiunii de dascăl a scăzut încontinuu și cum capacitatea sistemului de a atrage tineri cu competențe științifice și pedagogice înalte s-a diminuat de la an la an”, a spus Gabriel Negrea.
Gabriel Negrea, directorul Colegiului „Gheorghe Lazăr”
Acesta mai vorbește despre faptul că pe diferite surse publice se comentează despre note ridicol de mici la concursul de titularizare și atrage atenția asupra pericolului major în care se află educația de la noi din țară.
„Exact, acesta este semnul cel mai clar și alarmant al atractivității profesiunii de dascăl. Dacă nu suntem în stare să atragem profesori buni în sistem, oare ce șanse au generațiile viitoare la o pregătire de calitate în școală? Îl punem pe ChatGPT să dea examen de definitivat și de titularizare?! De fapt, nici măcar nu trebuie să ne gândim la generațiile viitoare. Deja sunt probleme semnificative cu recrutarea profesorilor pentru anumite discipline. La 1 septembrie 2022, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu avea publicate peste 30 de ore de fizică disponibile pentru anul școlar 2022-2023 și neocupate. Am fost nevoit să solicit cadre didactice pensionate și colegi din alte unități de învățământ să ocupe aceste ore în regim de plată cu ora pentru a putea începe anul școlar. Și acesta este numai un exemplu și nu este o situație singulară. Au existat deja în spațiul public avertismente serioase, bazate pe date statistice, că există o tendință amenințătoare semnificativă în capacitatea sistemului de învățământ de a face față, pe termen mediu și lung, la nevoile de recrutare existente”, mai spune Negrea.
Pe de altă parte, se arată îngrijorat pentru absolvenții de a clasa a VIII-a și de a XII-a și se declară în totalitate alături de ei și de părinții lor.
„Ei chiar nu au nicio vină. Am constatat din discuțiile informale cu colegii mei că îmi împărtășesc sentimentele și îngrijorările și că doresc să facă tot ceea ce este posibil în limitele legii să îi ajute. Exemplu concret: săptămâna aceasta, cadre didactice implicate în examenele de atestat pentru elevii de a XII-a, s-au retras în scris din grevă pentru o zi pentru a putea participa la aceste examene. Un alt exemplu concret: au fost de acord cu încheierea mediilor la clasa a XII-a și organizarea festivității lor de absolvire săptămâna viitoare miercuri, 31 mai, chiar dacă greva continuă. Examenele naționale sunt încă în suspans și, din nou, nu pot decât să-mi exprim îngrijorarea pentru copiii noștri. Acestea nu mai depind de noi, ci de decizii care trebuie luate la nivel național. Singura mea speranță în acest moment este, spus simplu, în rațiune”, a încheiat Gabriel Negrea.
Părinții susțin greva profesorilor, dar se simt debusolați
Mulți dintre părinții elevilor din Sibiu înțeleg greva profesorilor și revendicările acestora.
„La cât mai multe zile de grevă, dacă nu ajung la un acord. Să nu se vândă ușor. Și mai sper să obținem și noi dreptul la grevă. Pentru situația în care se află copiii noștri și noi, părinții ar trebui să răspundă guvernul și toți politicienii. Nu este vina celor din educație că sunt obligați să recurgă la astfel de gesturi. Stau și mă întreb care este răspunderea clasei politice pentru situația în care s-a ajuns? Răspundere morală nu are cum, că ar trebui să ai conștiința pentru așa ceva. Răspundere materială? Nu există”, spune un părinte, de meserie polițist care are copiii elevi la Colegiul Goga și Colegiul Pedagogic.
O altă mamă ce-și are copiii la Școala Gimnazială Nr. 4 spune că înțelege de ce a fost nevoie de grevă, dar se simte debusolată pentru că nu există informații concrete cu privire la durata grevei.
„Ideea este că, deși înțeleg de ce fac această grevă. Costurile au crescut foarte mult, iar salariile nu-ți mai oferă nivelul de trai la care erai obișnuit în anii trecuți există totuși un lucru pe care nu-l pot înțelege. Eu simt ca părinte că efectiv își bat joc de noi pentru că ne amână de la o zi la alta. Adică nu ni se spune concret, fraților, săptămâna viitoare suntem în grevă, nu facem ore și știm ce facem cu copiii, îi ducem la bunici, ne luăm liber, găsim soluții. Nu! Suntem ținuți în tensiune zi de zi, suntem anunțați seara, dacă suntem. Asta este problema mea majoră”, spune mămica.
Un alt părinte, un tată care își are copiii elevi la Școala Gimnazială Nr. 8 și la Școala Gimnazială Nr. 20, unul fiind în an terminal spune și el că nu înțelege de ce lucrurile nu sunt clare.
„Singurul lucru care mă deranjează este că nu știu nimic cert. Este sau nu este grevă generală? De exemplu pe unii dintre copii i-au pus să intre on line și dacă n-au făcut-o i-au trecut absenți. Plus că mulți, dacă nu au mai intrat on line de un an de zile nu și-au mai știut conturile. Ba intră profesoara de română, ba nu intră profesorul de matematică. Păi ori este grevă, ori nu mai este. Și cel mai dureros este când ai copilul în an terminal și urmează un examen important pentru el. Ne spui că este grevă săptămâna asta și atunci nu se merge. Nu o oră este grevă, o oră nu este. Și apoi să nu pună copiii să recupereze orele în vacanța de vară. Cu asta nu aș fi de acord”, spune părintele.
La nivel național, cele două federații sindicale reprezentative din educație anunță, printr-un comunicat, că greva generală continuă și săptămâna viitoare. Mulți elevi din Sibiu au primit deja mesaje de la dascălii lor că nici mâine nu se merge la școală.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: pozitie directori fata de grev , pozitie directori sibiu , greva educatie sibiu , greva educatie , colegiul pedagogic sibiu , Colegiul Lazăr ,
Vizualizari: 5328
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Bike
Acum 3 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 3 ore
Acolo Duța
Acum 3 ore
Gheorghe Ion