Deschise circulației la finele săptămânii trecute, noile poduri de pe șoseaua Alba Iulia au piste de biciclete amenajate într-un mod cel puțin „unic”: una a fost trasată printr-un fel de șanț, iar cealaltă este acoperită parțial de parapetele de protecție pentru traficul rutier.
Chiar dacă este vorba de o lucrare nouă, pista de bicicletă de pe noul podul din amonte ridicat pe șoseaua Alba Iulia are tot îngustimea minimă prevăzută de lege: un singur metru. Pista este construită într-un singur sens, în aceeași direcție cu cea a traficului auto, de care este separată cu parapete. Însă pista este amenajată printr-un fel de șanț, mărginit de borduri înalte de 15 cm. Care borduri, pentru cicliștii care le vor scăpa din atenție, pot produce accidente serioase dacă acestea sunt lovite cu pedalele.
Din dorința de a separa clar zonele pietonale, Sibiul inovează în materie de piste de biciclete, amenajându-le în șanț
Pista de biciclete care începe din sensul giratoriu din fața magazinului Lidl și coboară mai apoi în „șanțul” amintit nu are continuare și în următorul sens giratoriu, de dincolo de pod: bicicliștii sunt obligați să vireze la dreapta, pe strada Maramureșului, stradă pentru care pe noul pod a fost amenajată o a treia bandă, destinată virajului la dreapta. Pentru eventuala deplasare înainte, bicicliștii sunt obligați să apeleze la trecerea de pietoni din apropiere.
Și de cealaltă parte, pe podul din aval aferent celuilalt sens de mers, pista pentru biciclete a fost amenajată tot la minimul prevăzut de lege. Spre diferență de podul din amonte, care este unul nou, cel din aval a fost supus doar reparațiilor capitale: în urma cărora pista de biciclete a fost mutată de pe carosabil pe trotuar, iar parțial a fost acoperită de parapetele destinat delimitării traficului rutier.
De cealaltă parte a noului șantier aflat aproape de finalizare, pista de biciclete a fost ocupată parțial de picioarele de prindere ale parapetelor
Prin urmare, nici spațiul rămas deplasării pietonilor nu mai respectă minimul de 1,5 metri prevăzut de normative. Și din cauza faptului că noile balustrade au fost proiectate a fi înclinate spre interior, lățimea utilă a trotuarului a rămas de aproximativ un metru.
Pentru autoturisme, însă, noul pod respectă toate cerințele, începând cu minimul de 3,5 metri alocat fiecărei benzi de circulație.
”Ca la noi... Dar e mai bine decât a fost”
Într-un oraș care investește milioane de euro în dezvoltarea unei infrastructuri pentru pistele de biciclete (pentru a oferi alternativă deplasării cu mașina personală), primul lucru pe care l-au remarcat bicicliștii întrebat de Turnul Sfatului a fost lățimea noii piste „din șanț”. ”Au amenajat-o fain, dar e cam îngustă”, arată domnul Margine, care spune că pedalează prin Sibiu de 25 de ani. Apreciază faptul că pista a fost separată de traficul rutier, dar și de cel pietonal. „E o treabă mai bună decât a fost. Mergi pe centru, că de aia ești biciclist”, mai răspunde el întrebat de borduri. Clatină din cap când află că, pe cealaltă parte, pista de biciclete e ocupată parțial de picioarele de prindere a parapetelor. „Domnule, ca la noi”.
Pe pista amenajată în șanț trec în câteva minute mai mulți bicicliști, fără să mai țină cont neapărat de sensul de mers. Daniel spune că nu are alt mijloc de deplasare decât bicicleta. „E cam îngustă pista, dar – pentru un sens – merge cât de cât. Nu poți depăși, dar noroc că nu e lung podul. Și da, bordurile sunt cam periculoase pentru bicicliștii care nu sunt atenți. Pot duce la accidente destul de urâte, fie că vei cădea într-o parte, fie în cealaltă”.
Atât s-a putut
În după-amiaza zilei de vineri am solicitat Primăriei Sibiu să explice care este motivul pentru care una din noile piste este amenajată într-un șanț, iar cealaltă este parțial acoperită de picioarele parapetelor. Și dacă mai are în vedere eventuale intervenții asupra acestor noi piste înguste și, pe alocuri, cu obstacole. Până la ora redactării acestui material, reprezentanții administrației locale nu au transmis niciun răspuns. Vezi mai jos răspunsul Primăriei.
Am luat legătura cu reprezentanții Planexe Design SRL, din București, societatea care a fost angajată în august 2019 de Primăria Sibiu să proiecteze noul pod din amonte și reabilitarea celui din aval.
„Chiar avem un coleg de birou care este biciclist și care a remarcat și el că sunt cam înalte bordurile”, au recunoscut reprezentanții societății care oferă și asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor (acestea continuă în afara zonei carosabile). Spun că soluția amenajării unei piste de biciclete la minimul prevăzut de lege a fost aleasă pentru a economisi fonduri. Cât privește „șanțul” în care a fost coborâtă pista, soluția are drept logică separarea cât mai evidentă de zona pietonală. Ar exista varianta ridicării nivelului pistei astfel încât să fie eliminat pericolul accidentelor cauzate de impactul cu bordurile înalte, dar o astfel de soluție nu s-a avut în vedere până acum.
Cât privește celălalt pod, cel din aval, aferent sensului de mers către ieșirea din oraș, pista a fost urcată pe trotuar pentru a oferi o siguranță sporită bicicliștilor, mai arată reprezentanții societății de proiectare din București. Că nu mai oferă nici măcar metrul minim prevăzut de lege, fiind acoperită parțial de picioarele parapetelor, este rezultatul faptului că proiectul a fost doar de reabilitare, astfel că podul nu a mai fost lățit.
Investiția în noile poduri de pe șoseaua Alba Iulia a fost de aproximativ 2,8 milioane de euro, cu tot cu TVA.
Primăria: „șanțul” a apărut din cauza cablajului metropolitan
La scurt timp după publicarea articolului, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis explicațiile pentru care s-a ajuns la această situație. „În ceea ce privește partea din aval a podului, acesta a fost doar reabilitată, nu reconstruită. Prin urmare, s-a păstrat structura de rezistență inițială, zona pentru pista de biciclete și trotuarele fiind extinse cu 1,05 m, maximul de consolă permis din calculele structurii de rezistență. Sub întreaga zonă de trotuare și piste de biciclete a fost amplasată tubulatură pentru cablaj metropolitan, de unde a reieșit această cotă a pistei și a trotuarelor”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.
În ceea ce privește podul din amonte, unde pista a ajuns a fi amenajată într-un fel de șanț, reprezentanții Primăriei Sibiu spun că s-a ajuns la această soluție din cauza cablajului metropolitan. „Pe podul din amonte, pista pentru biciclete respectă standardul de 1 metru lățime, fiind destinată deplasării într-un singur sens de mers. Aceasta are aceeași cotă ca și carosabilul, astfel încât în rosturile podului să fie continue și deschise. Trotuarul este mai înalt din cauza infrastructurii pentru cablaj metropolitan care este pozată în structura acestuia”.
În același răspuns, reprezentanții Primăriei Sibiu arată că pista de pe podul din amonte urmează a fi conectată la cea amenajată pe malul Cibinului. „Precizăm că sunt în lucru și pistele de sub podul de pe șoseaua Alba Iulia care vor face legătura între str. Maramureșului și str. Malului, pe malul Cibinului, realizându-se astfel legătura cu proiectul de amenajare a malurilor râului cu piste pentru biciclete și continuitatea acestora”.
„Moda” pistelor de biciclete înguste și străjuite de borduri înalte nu se poartă doar la Primăria Sibiu: și Consiliul Județean Sibiu a construit o pistă de biciclete care, pe toată lungimea ei, este străjuită pe o parte de o astfel de bordură înaltă de 15 cm. Detalii aici: Opt milioane de lei: am pedalat pe cea mai îngustă și nouă pistă din județ. După chipul căreia toate se vor a fi construite
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: noile poduri alba iulia bicicl , pista de biciclete borduri , planexe design , pod șoseaua alba iulia , foto , video , Primăria Sibiu , Șoseaua Alba Iulia , pista de biciclete , biciclete sibiu
Vizualizari: 8838
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Emil
Acum 11 ore
Bambolero
Acum 11 ore
@Dan
Acum 11 ore
Aci Duțu
Acum 11 ore
Emil