Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
7°C

„Atât s-a putut” pe noile poduri de pe Alba Iulia: o pistă de biciclete e în șanț, cealaltă - parțial sub parapete

„Atât s-a putut” pe noile poduri de pe Alba Iulia: o pistă de biciclete e în șanț, cealaltă - parțial sub parapete

Deschise circulației la finele săptămânii trecute, noile poduri de pe șoseaua Alba Iulia au piste de biciclete amenajate într-un mod cel puțin „unic”: una a fost trasată printr-un fel de șanț, iar cealaltă este acoperită parțial de parapetele de protecție pentru traficul rutier.

Chiar dacă este vorba de o lucrare nouă, pista de bicicletă de pe noul podul din amonte ridicat pe șoseaua Alba Iulia are tot îngustimea minimă prevăzută de lege: un singur metru. Pista este construită într-un singur sens, în aceeași direcție cu cea a traficului auto, de care este separată cu parapete. Însă pista este amenajată printr-un fel de șanț, mărginit de borduri înalte de 15 cm. Care borduri, pentru cicliștii care le vor scăpa din atenție, pot produce accidente serioase dacă acestea sunt lovite cu pedalele.

Din dorința de a separa clar zonele pietonale, Sibiul inovează în materie de piste de biciclete, amenajându-le în șanț

Pista de biciclete care începe din sensul giratoriu din fața magazinului Lidl și coboară mai apoi în „șanțul” amintit nu are continuare și în următorul sens giratoriu, de dincolo de pod: bicicliștii sunt obligați să vireze la dreapta, pe strada Maramureșului, stradă pentru care pe noul pod a fost amenajată o a treia bandă, destinată virajului la dreapta. Pentru eventuala deplasare înainte, bicicliștii sunt obligați să apeleze la trecerea de pietoni din apropiere.

Și de cealaltă parte, pe podul din aval aferent celuilalt sens de mers, pista pentru biciclete a fost amenajată tot la minimul prevăzut de lege. Spre diferență de podul din amonte, care este unul nou, cel din aval a fost supus doar reparațiilor capitale: în urma cărora pista de biciclete a fost mutată de pe carosabil pe trotuar, iar parțial a fost acoperită de parapetele destinat delimitării traficului rutier.

De cealaltă parte a noului șantier aflat aproape de finalizare, pista de biciclete a fost ocupată parțial de picioarele de prindere ale parapetelor

Prin urmare, nici spațiul rămas deplasării pietonilor nu mai respectă minimul de 1,5 metri prevăzut de normative. Și din cauza faptului că noile balustrade au fost proiectate a fi înclinate spre interior, lățimea utilă a trotuarului a rămas de aproximativ un metru.

Pentru autoturisme, însă, noul pod respectă toate cerințele, începând cu minimul de 3,5 metri alocat fiecărei benzi de circulație.

”Ca la noi... Dar e mai bine decât a fost”

Într-un oraș care investește milioane de euro în dezvoltarea unei infrastructuri pentru pistele de biciclete (pentru a oferi alternativă deplasării cu mașina personală), primul lucru pe care l-au remarcat bicicliștii întrebat de Turnul Sfatului a fost lățimea noii piste „din șanț”. ”Au amenajat-o fain, dar e cam îngustă”, arată domnul Margine, care spune că pedalează prin Sibiu de 25 de ani. Apreciază faptul că pista a fost separată de traficul rutier, dar și de cel pietonal. „E o treabă mai bună decât a fost. Mergi pe centru, că de aia ești biciclist”, mai răspunde el întrebat de borduri. Clatină din cap când află că, pe cealaltă parte, pista de biciclete e ocupată parțial de picioarele de prindere a parapetelor. „Domnule, ca la noi”.

Pe pista amenajată în șanț trec în câteva minute mai mulți bicicliști, fără să mai țină cont neapărat de sensul de mers. Daniel spune că nu are alt mijloc de deplasare decât bicicleta. „E cam îngustă pista, dar – pentru un sens – merge cât de cât. Nu poți depăși, dar noroc că nu e lung podul. Și da, bordurile sunt cam periculoase pentru bicicliștii care nu sunt atenți. Pot duce la accidente destul de urâte, fie că vei cădea într-o parte, fie în cealaltă”.

Atât s-a putut

În după-amiaza zilei de vineri am solicitat Primăriei Sibiu să explice care este motivul pentru care una din noile piste este amenajată într-un șanț, iar cealaltă este parțial acoperită de picioarele parapetelor. Și dacă mai are în vedere eventuale intervenții asupra acestor noi piste înguste și, pe alocuri, cu obstacole. Până la ora redactării acestui material, reprezentanții administrației locale nu au transmis niciun răspuns. Vezi mai jos răspunsul Primăriei.

Am luat legătura cu reprezentanții Planexe Design SRL, din București, societatea care a fost angajată în august 2019 de Primăria Sibiu să proiecteze noul pod din amonte și reabilitarea celui din aval. 

„Chiar avem un coleg de birou care este biciclist și care a remarcat și el că sunt cam înalte bordurile”, au recunoscut reprezentanții societății care oferă și asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor (acestea continuă în afara zonei carosabile). Spun că soluția amenajării unei piste de biciclete la minimul prevăzut de lege a fost aleasă pentru a economisi fonduri. Cât privește „șanțul” în care a fost coborâtă pista, soluția are drept logică separarea cât mai evidentă de zona pietonală. Ar exista varianta ridicării nivelului pistei astfel încât să fie eliminat pericolul accidentelor cauzate de impactul cu bordurile înalte, dar o astfel de soluție nu s-a avut în vedere până acum.

Cât privește celălalt pod, cel din aval, aferent sensului de mers către ieșirea din oraș, pista a fost urcată pe trotuar pentru a oferi o siguranță sporită bicicliștilor, mai arată reprezentanții societății de proiectare din București. Că nu mai oferă nici măcar metrul minim prevăzut de lege, fiind acoperită parțial de picioarele parapetelor, este rezultatul faptului că proiectul a fost doar de reabilitare, astfel că podul nu a mai fost lățit.

Investiția în noile poduri de pe șoseaua Alba Iulia a fost de aproximativ 2,8 milioane de euro, cu tot cu TVA.

Primăria: „șanțul” a apărut din cauza cablajului metropolitan

La scurt timp după publicarea articolului, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis explicațiile pentru care s-a ajuns la această situație. „În ceea ce privește partea din aval a podului, acesta a fost doar reabilitată, nu reconstruită. Prin urmare, s-a păstrat structura de rezistență inițială, zona pentru pista de biciclete și trotuarele fiind extinse cu 1,05 m, maximul de consolă permis din calculele structurii de rezistență. Sub întreaga zonă de trotuare și piste de biciclete a fost amplasată tubulatură pentru cablaj metropolitan, de unde a reieșit această cotă a pistei și a trotuarelor”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

În ceea ce privește podul din amonte, unde pista a ajuns a fi amenajată într-un fel de șanț, reprezentanții Primăriei Sibiu spun că s-a ajuns la această soluție din cauza cablajului metropolitan. „Pe podul din amonte, pista pentru biciclete respectă standardul de 1 metru lățime, fiind destinată deplasării într-un singur sens de mers. Aceasta are aceeași cotă ca și carosabilul, astfel încât în rosturile podului să fie continue și deschise. Trotuarul este mai înalt din cauza infrastructurii pentru cablaj metropolitan care este pozată în structura acestuia”.

În același răspuns, reprezentanții Primăriei Sibiu arată că pista de pe podul din amonte urmează a fi conectată la cea amenajată pe malul Cibinului. „Precizăm că sunt în lucru și pistele de sub podul de pe șoseaua Alba Iulia care vor face legătura între str. Maramureșului și str. Malului, pe malul Cibinului, realizându-se astfel legătura cu proiectul de amenajare a malurilor râului cu piste pentru biciclete și continuitatea acestora”.

„Moda” pistelor de biciclete înguste și străjuite de borduri înalte nu se poartă doar la Primăria Sibiu: și Consiliul Județean Sibiu a construit o pistă de biciclete care, pe toată lungimea ei, este străjuită pe o parte de o astfel de bordură înaltă de 15 cm. Detalii aici: Opt milioane de lei: am pedalat pe cea mai îngustă și nouă pistă din județ. După chipul căreia toate se vor a fi construite

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

35 comentarii

Kukuruku

Acum 4 luni

csf ncsf Comparam cu ce era inainte , iese bine.
Raspunde

Nn

Acum 4 luni

Imi aduc aminte ...acum vreo 10-15 ani in Kamikaze se scria despre stadioanele ce urmau sa fie construite in Romania. Printre altele la Miercurea Ciuc stadionul urma sa fie numit Corneliu Vadim Tudor...cel din Strehaia numit ...Stadionul La Fotbal avea instalatia de nocturna racordata ilegal la reteaua electrica...la Caracal terenul de fotbal era...deasupra tribunelor si tot asa. Titlul articolului mi a amintit de stadionul din Iasi care se numea Stadionul P. Calului ! Si veneau si cu explicatia ...cum s a ajuns la acest nume...spuneau ca dupa ce a fost gata proiectantii si consstructorii s au mai uitat odata la el si au exclamat..." asta e da l in P. Calului"! Cam asa si cu podul asta...
Raspunde

Gogu de la Primărie

Acum 4 luni

O porcărie întreg proiectul! Mult anunțata bandă de dreapta, către Maramureșului, este o abureală inutilă, care pleacă de pe pod, deci nici măcar nu eliberează giratoriul de la Lidl, și se termină în blocaj, pentru că n-are continuare. De la un iluzoriu pod care să lege direct Alba Iulia de Maramureșului s-a ajuns la un sfârc de bandă de 25 de metri. O bătaie de joc așa cum sunt toate proiectele marca Fodor - Urdea, susținute de PNL cu brațele deschise. Mai e și urât ca naiba!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi de la Sculărie

Acum 4 luni

@Gogu Tu comentezi din Caracal, nu? Dacă ai fi văzut giratoriul, ai fi știut că banda 3 are continuare - pe Maramureșului. De comentat poate orice plăvan, de înțeles - puțini.
Raspunde

Emila

Acum 3 luni

Comentează și el ce i se comandă de la ferma de postaci
Raspunde

Claudiu

Acum 4 luni

Explicații vor exista oricând . Iar dacă nu, ce mare lucru să le inventezi pe loc și să le pui ceva țiplă cu termeni și motive care nu se pot verifica de oricine și oricum. Pe partea asta , nimic nou sub soare . Elementul de noutate, în acest caz ,cred, e legat de faptul că se reabilitează un pod ( bine că s-a încheiat lucrarea și s-a pus capăt calvarului zilnic pentru cei care sunt nevoiți și circule pe acest pod!) iar la final rezultă două trotuare ( cu pista aferentă ) total diferite. De la construcție și până la utilitate. Mai mult ca sigur, acel "atât s-a putut" s-ar justifica în situația în care lucrarea era în regim privat și eventual în curtea cuiva. Aici însă, e vorba de domeniul public, de utilitate publică și de bani publici. A existat proiect, a existat comisie care putea aproba sau respinge, a existat și randare 3 D.... Tot fix, pe Turnul Sfatului, în arhiva care se poate accesa sau gasi pe orice motor de căutare există un articol "Primăria Sibiu: Modernizarea podurilor peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia intră în linie dreaptă (20 octombrie 2020)": CU IMAGINI! De la ce se vede acolo până la ce se vede astăzi e un drum aproape firesc când faci "o românească". Ce (nu) mă miră este faptul că celor din primărie li se pare perfect justificabil și explicabil. I-aș întreba, dacă ar fi fost vorba despre banii lor, eventual despre un credit luat de la o bancă pe care trebuiau să îl achite din punga proprie li s-ar fi părut la fel de perfect explicabil?
Raspunde

Un biciclist

Acum 4 luni

Astea nu sunt piste de biciclete, sunt doar niste glume proaste pe care s-au cheltuit multi bani si care greu mai pot fi drese. Reporterii nu au remarcat la podul din aval - bordurile noi ce NU SUNT LA NIVEL la capatul spre kaufland. Iar daca circuli dinspre Centru pana la pod si vrei sa faci dreapta spre P-ta Cibin pe noua pista ce a taiat salciile, NU EXISTA CONEXIUNE! La podul din amonte, daca se desfiinteaza rondoul unde probabil fodor si-a semnat ceapa (la iesirea din Lidl pe dreapta) s-ar crea 3 benzi la intrarea pe pod si astfel ar circula si biciclistii (mai ales cei ce merg spre centru) in mod mai sigur decat pe pista din sant. Concluzie - NOAPTEA MINTII CONTINUA LA PRIMARIA SATULUI SIBIU.
Raspunde

O bataie de joc, sau cum zicea Nn - pistele din Sb sunt P. Calului

Acum 4 luni

vedeti ultimele secunde din filmarea de mai sus. Pista nu intra in giratoriu, nu urca pe trotuar, ci se termina brusc in bordurile trotuarului. Cum sa nu lasi masina acasa si sa folosesti "infrastructura" extraordinara a gospodarilor fdgr. Sigur asa e si in Germania.
Raspunde

Un sibian

Acum 4 luni

E BĂTAIE DE JOC!!! Lucrurile NU pot rămne așa. Există totuși câteva norme tehnice minime (deși stabilite in conceptia aniilor 90), dar există, chiar dacă BUN-SIMȚ nu mai e demult. Ne vedem în JUSTIȚIE tanti Fodor și subordonații! Din păcate, această stare de lucruri este prezentă și în multe alete locuri din Sibiu, România ....
Raspunde

Zzz

Acum 4 luni

cand te gandesti cate sute de mii de euro s-au piedut cu statul in trafic pt mizeria asta de pod. si nici macar 3 benzi nu au facut, ca din giratoriu iesi tot pe 2. au facut o mizerie de spatiu verde acolo. Incompetenti. totul e in zadar.
Raspunde

Baicfrendli

Acum 4 luni

Totuși: "prevăzută de lege", "prevăzut de normative", "respectă standardul"... Care este legea, normativele, standardul? (emitent, numar, anul)
Raspunde

Un sibian

Acum 4 luni

Vor oferii răspunsuri INSTANȚEI!

Raspunde

Emila

Acum 4 luni

nu te știi cu google?
Raspunde

Gfhj

Acum 4 luni

noaptea mintii in Primaria Sibiu. Acolo chiar nu mai este nimeni care sa gandeasca? chiar asa bataie de joc pe banii publici? suntem de plans si de ras in acelasi timp cu **** asta care este in fruntea Primariei Sibiu si care nu face nimic bun pentru acest oras. ATENTIE mare ce veti vota anul viitor ca daca mergem iara cu FDGR, PNL, PSD suntem sortiti esecului din start si putem pleca din tara ca aici nu va mai fi de locuit...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheo

Acum 4 luni

votam, cum ne place noua nu cum va place voua, comunistilor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cichicean

Acum 4 luni

@gfhj Fiecare voteaza cu cine vrea. daca chiar nu iti mai place in Romania esti liber sa pleci si poti sa ceri o trotineta de la partid.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 luni

Eu și vreo 75% din sibieni mergem iară cu ei, te oftici?

Raspunde

Mister

Acum 4 luni

.....LUCRU CA LA SASI......... Daca il tineau inchis inca un an il faceau calumea.....sau sa-l strice sa faca unu bun
Raspunde

Nonick

Acum 4 luni

"parțial a fost acoperită de parapetele destinat delimitării traficului" Singular nearticulat: parapet. Singular articulat hotărât: parapetul. Plural nearticulat: parapete. Plural articulat hotărât: parapetele. Profesorii greviști s-ar bucura să dea niște meditatii de gramatică, imediat scapă de evaluarea națională și au mai mult timp liber. La firma proiectantă "lucreaza un coleg biciclist"? O fi fost condiție de participare la licitație, trecută în caietul de sarcini. Păcat că nu l-au folosit să proiecteze efectiv podul, dar oare arhitecții nebicicliști nu trebuiau să cunoască niște standarde de proiectare, sau măcar să caute pe google images savadă cum arată o pistă de biciclete?
Raspunde

Bubi Seven

Acum 4 luni

Primaria lui ¨merge treaba si asa! ¨ sau ¨lucru sasesc de cea mai buna calitate ! ¨ Asta este cam in tot ce se face prin oras ! Dar echipa fodoor bokoor o scot pe aia ca suntem ca Viena ! Asta este la pretul gunoiului,sigur este ca in Viena !
Raspunde

SIM

Acum 4 luni

Ca orice om care nu are cunostiinte in constructii, am si eu o dilema. Pe sensul Turisor-centru, dupa podul de cale ferata se fac 3 benzi, la sens o banda intra la LIDL, si raman 2 in sens. Dupa sens se fac 3 benzi pe pod. Intrebarea mea este de ce nu s-a prelungit sa aiba continuitate banda respectiva? De la podul de cale ferata pana la iesirea de pe podul nou construit.
Raspunde

Sibiano vero

Acum 4 luni

du-te bre de aici cu logica ta impecabila. baiate, nu asa se fac lucrurile la sibiu. aici se fac lucrurile doar pe jumatate ca altfel ti-o iei in cap si te trezesti ca vrei si alte lucruri civilizate.
Raspunde

Mandalorian

Acum 4 luni

Primaria nu are scuza pentru mizeria asta dar nu e nimic nou sub soare. Ne-am cam obisnuit cu rahaturile astea. Imi place ca se tot trambiteaza (la nevoie) ca trebuie stimulat mersul pe bicicleta, ca e aglomeratie de masini, ca Sibiul eco, ca bla-bla iar cand e sa se puna in aplicare o solutie reala la problemele existente se face o "romaneasca" ca la carte. Imi place ca biciclete au luat, statii de andocare asisdelea, aplicatii, texte ,sloganuri , maratoane si altele au fost bifate insa sa faci o pista de biciclete decenta este de domeniul SF. Pai daca o pista amarata dupa normativ nu se poate face, la ce sa va asteptati de la astia? In schimb la scuze sunt maestri. Mi-e greata ca suntem condusi de niste habarnisti. Intreb, pina cand?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oras de hipsteri

Acum 4 luni

Să fie desființate toate șoselele și interzisă circulația mașinilor! Să fie dărâmate cele 2 poduri și făcută autostradă pentru trotinete electrice și biciclete! Stadionul să fie dărâmat și construită o arenă pentru congrese vegane, mindfulness și rețete de mici cu kinoa! Să fie predată în școli istoria lgbt și obligativitatea copiilor de a-și decide singuri genul!
Raspunde

Un sibian

Acum 4 luni

Aloo! Nu mai generalizați. Dacă cer autorităților respectarea normelor MINIME legale pentru a mă deplasa în condiții normale cu bicicleta, sunt fan LGBT?
Raspunde

Votati tot fdgr ???

Acum 4 luni

daca si dupa aceasta ultima bataie de joc fdgr-isto fodorista, la anul sibienii vor vota tot fdgr, atunci merita cu varf si indesat aceste batai de joc pe fata din partea primariei. Poate se intereseaza TS de cate ori primaria a favorizat constructorii doar la aceste santiere. Pistele de pe malul cibinului s-au amanat din 2022 pentru februarie 2023. Maine e iunie si constructorii fac ce vor in orasul asta in care interesul cetateanului nu conteaza, iar primaria atinge cote inimaginabile de aroganta si dispret. In Bucuresti s-au desfiintat parcarile rezervate institutiilor publice. In Sibiu, nu doar ca nu se desfiinteaza, dar nici macar nu sunt marcate ca rezervate doar Luni-Vineri 7-17 asa CUM ZICEA LEGEA.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 3 luni

Vor vota cum au votat 24 de ani.
Raspunde

Bogdan

Acum 4 luni

vreau sa o vad pe dna primar pe bicicleta pe acest pod. si doar apoi sa-si dea cu parerea despre cat este de buna sau de gresita solutia pentru pista de biciclete.
Raspunde

Sibiustan

Acum 4 luni

Oh da. Sa facem ceva sa fie facut. Bine ca am experienta buna de la MTB si am indemanare sa manevrez bicicleta prin toate locurile. Ca sa citez din clasici : Romania analfabetismului functional bine facut. Ca si sibian 100% pot spune ca orasul asta din pacate este in cadere libera de ani de zile. Poluat, murdar, strazi praf.... Si cand te gandesti la ca nivel de tara ''stam bine''. Asta este tot din clasici: am avut decat ghinion!
Raspunde

Bambolero

Acum 4 luni

Ia un patent și mai taie din ăia 100% vreo 99.5%. Ia-ți și o marjă de 0.5%
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 luni

S-a receptionat?Reprezentantul ISC,membru obligatoriu in comisie,a semnat?Pe parcursul lucrarilor ISC a facut vreo verificare?

Raspunde

Doru

Acum 4 luni

Ar mai fi de mentionat ca,pe directia Turnisor-centru,daca mergi cu bicicleta,esti nevoit sa faci dreapta pe Str Maramuresului,dupa ce treci podul,si apoi sa traversezi pe trecerea de pietoni. E,la trecerea asta,nici macar nu au fost in stare sa puna borduri rampe care sa permita accesul facil pe trotuar!
Raspunde

Gicu

Acum 4 luni

Avand in vedere comentariile anterioare zic ca e de prisos sa mai adaug ceva. Insa fac o remarca la un lucru pe care nu la observat nimeni. Si anume, tabla aia cu care este astupat rostul de dilatatie, ce se vede si in poza publicata mai sus, pun ramasag ca va disparea ca painea calda. Nu stiu daca prinde Craciunul acolo. Deci, atentie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zztop

Acum 4 luni

Normal ca tot timpul avem cârcotași , dacă rămânea podul așa vechi de zeci de ani , numai aveam nimic de comentat. Dar asta-i omul dacă faci ceva nou nu-i bine. Toți suntem arhitecți și constructori
Raspunde

Carcotel

Acum 4 luni

E doar realitatea din teren si frustarea pe buna dreptate a contribuabililor, probabil ca tu esti unul dinala care se bucura ca primeste un mic si o bere in prag de campanie electorala, vorba aia "putea sa nu fie nici micul nici berea, era mai bine fara?" Hai, du-te la cora si pup-o pe pantofi, daca te bucuri asa de mult ca o ai ca primar :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus