Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Grevă în învățământ. Preşedintele României va gira un acord politic care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare. Lider sindicat: Există posibilitatea de detensionare

Grevă în învățământ. Preşedintele României va gira un acord politic care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare. Lider sindicat: Există posibilitatea de detensionare

Preşedintele României va gira un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare, au anunţat, marţi, liderii sindicatelor din Educaţie, la finalul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

Sindicaliştii au precizat că greva generală va continua şi miercuri, dar au transmis că toţi colegii din teritoriu vor fi consultaţi în legătură cu acest acord şi vor lua decizia dacă vor încheia acest protest.

"I-am prezentat domnului preşedinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale şi anume acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare şi evident cea mai importantă: garantarea aplicării acelui principiu în grila salarizării, ca profesorul debutant să aibă salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ - ordonanţă - nu se poate, dar că se angajeaza ca în cazul în care se va accepta un acord îl va gira şi domnia sa", a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, citat de Agerpres.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret, Marius Nistor, a precizat că membrii de sindicat vor fi informaţi asupra discuţiilor avute cu preşedintele Iohannis şi vor decide dacă angajamentele acestuia pot conduce la detensionarea situaţiei, adăugând că "există această şansă''.

"Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamente ale preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică, de recredibilizare prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ. Au obligaţia aceasta faţă de aceşti oameni minunaţi, au această obligaţie faţă de copii, faţă de părinţii", a spus Nistor.

Întrebat cum i s-a părut discuţia cu preşedintele, el a afirmat că a fost una constructivă.

"Este o şansă optimă pentru toţi colegii noştri ca problemele lor care sunt cunoscute acum de toată opinia publică şi care au o largă susţinere să poată fi rezolvate cât mai rapid", a adăugat liderul sindical. 

„I-am primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe liderii sindicatelor din educație, în contextul grevei generale declanșate în învățământ. Le înțeleg îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de toate condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea. Mi-am exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, semnarea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional. Dreptul la educație al tuturor elevilor este fundamental, iar încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale sunt prioritare. Noua legislație rezultată din proiectul „România Educată” vine cu o serie de îmbunătățiri semnificative și am agreat împreună cu liderii sindicali să depunem eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine,” a scris președintele după întâlnire.

foto presidency.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Rob

Acum 4 luni

Vorba americanului, bullsh*t. A dat exact ce putea da un politician nesimțit crescut bine pe banii proștilor din țara asta. Promisiuni fără acoperire, nesimțire fără limite și voi ați pus botul. Cum să fiți așa? Îi refuzați pe toți dar credeți o plantă decorativă care nu a făcut absolut nimic va face ceva în ultimul an! Apropo cei 6% din PIB care i-a promis în 2016 au ajuns? Aaaa, nu? Tot atunci vă veți primi și măririle de salarii. Spălați pe creier, inculți analfabeți și fără coloană vertebrală, asta a devenit o țară întreagă. Și acum, cu un maxim efort comun, îngropați în prostie și viitorul . Să nu uitați la anul să mergeți la vot să nu ajungă ciuma roșie la putere!
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 luni

Mi se pare mie sau dl. presedinte era cam transpirat cand s-a intalnit cu liderii de sindicat?
Raspunde

L

Acum 4 luni

Un magar pe care l-am stimat ani de zile, de stiam il tranteam de pe Vf. Peleaga direct in taul din vale :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus