Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Motocicliștii au o nouă poreclă: „hoardele de mistreți”. „Până nu se extinde regulamentul, greu pot fi opriți”

Motocicliștii au o nouă poreclă: „hoardele de mistreți”. „Până nu se extinde regulamentul, greu pot fi opriți”

Noul sezon deschis atât drumețiilor, cât și ieșirilor cu motocicletele hard-enduro generează noi conflicte între cele două categorii de utilizatori ai naturii. Singurul primar din județ care încearcă să restricționeze accesul „peste tot” al motocicliștilor este de părere că e nevoie de implicarea mai multor administrații.

„Oare când se va termina cu măcelul pe care îl fac săptămână de săptămână hoardele de «mistreți» de pe la noi, dar mai ales din țări străine precum Austria, Germania, Anglia? Este un abuz la adresa mea, ca cetățean care își doreste liniște și aer curat la munte. Cer prea mult? Săptămână de săptămână se distruge tot habitatul din jurul Sibiului de către hoarde întregi de draci pe motoare! Este de neconceput ce fac, probabil, cu acceptul tacit al autorităților”, scrie, din Sibiu, Adriana Dragoș, care se prezintă „un simplu cetățean, plătitor de taxe și impozite”.

Textul ei vine ca urmare a unei drumeții pe potecile dintre Rășinari, Poplaca și Gura Râului, zonă vizată și de pasionații de hard-enduro, asemeni celei care duce înspre vârful Măgura din Cisnădie. Adriana Dragoș a și realizat câteva fotografii cu „hoardele de mistreți” și spune că aceștia sunt și agresivi. „Pozele din imagine sunt pe dealul Cioara. Vecin cu Călugărul. Deși la urcare pe deal, la inceputul pădurii, exista mai demult o tăbliță cu semnul «Interzis», tot ei, bineînțeles, au smuls-o. În plus, sunt amenințători verbal și chiar fizic. Oare au si aceste fapte, pe care vi le-am relatat, legătură cu corupția organică din România? Cu atât mai mult cu cât am scris nenumărate petiții, cu poze și dovezi, pe site-ul Primăriei”, mai scrie Adriana Dragoș, referindu-se la Primăria Sibiu.

Cu toate acestea, zona la care face referire este pe teritoriul comunei Rășinari. A cărei administrație este singura din județ care a încercat să reglementeze „invazia” hard-enduro.

„N-am aplicat nicio sancțiune”

Consiliul local din Rășinari și-a actualizat legislația locală în vara anului 2021, votând o rețea de trasee care mai pot fi folosite de către pasionații hard-enduro. Totodată, pentru accesul pe aceste trasee este percepută și o taxă: opt lei pe zi pentru fiecare moticicletă, ATV sau mașină off-road, 126 de lei pe lună sau 841 de lei, pe an, pentru fiecare vehicul motorizat din gama enduro.

„Într-adevăr, pe dealul Cioara nu este permis accesul vehiculelor motorizate. Nu este permis deoarece acolo este traseul de drumeție către Călugăr”, confirmă Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari, faptul că cele surprinse de cititoarea Turnul Sfatului reprezintă o încălcare a regulamentelor.

Regulament care are doar parțial efect. „După ce a fost adoptat acest regulament, am purtat discuții cu asociațiile de pasionați de hard-enduro, cu cei care au afaceri în acest domeniu, precum și cu cei care organizează drumeții ori concursuri. Cu aceste categorii ne înțelegem bine, oamenii respectă traseele, plătesc taxa de utilizare a acestora. Problema este cu cei care sunt de capul lor, să spun așa. Pentru că pe aceștia nu reușim să îi identificăm nici după fotografii, cum am făcut cu cei care aparțineau unor asociații sau grupuri cunoscute. Până acum am aplicat doar avertismente celor găsiți în afara traseelor, nu am dat și amenzi”, arată primarul Bucur Bogdan.

Comuna Rășinari a aprobat o rețea de trasee care pot fi utilizate de pasionații hard-enduro

El spune că eficiența reglementării traseelor de pentru motocicliștii hard-enduro sau pentru cei care turează motoarele ATV-urilor ar fi mult mai ridicată dacă astfel de normative ar fi adoptate în cât mai multe localități. „Chiar zilele trecute am oprit doi motocicliști care erau în afara traseelor reglementate. Evident, nici taxă nu aveau plătită. Mi-au spus că sunt din Cisnădie și nu știau de astfel de reguli. Prin urmare, dacă astfel de hotărâri ar fi adoptate de cât mai multe localități, cred că lucrurile se vor mai așeza”, apreciază Bucur Bogdan.

El spune că la capăt de diferite trasee au fost amplasate panouri informative și că numărul acestora va crește, dar pentru o administrație locală rurală resursele care pot fi investite în urmărirea celor care nu respectă regulile sunt limitate.

Citește și GALERIE FOTO Ghid montan: "Turiștii cad în șanțurile create de motocicletele enduro"

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

Lucaci

Acum 10 luni

Ce inapoiati sunt nemtii , austriecii , cehii si de fapt toata UE , ca au interzis circulatia acestor drujbe cu roti ! De aceea vin in RO - ca suntem desteptii Europei ! Gluma , gluma , dar potecile din zona Paltinis au santuri de 80 cm datorita acestor "sportivi". In plus , nu am vazut nicio organizatie de protectie a animalelor care sa se sesizeze ca animalele salbatice sunt alungate si speriate de zgomotul infernal produs de aceste motoare ...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 7 luni

Hai zău, șanțuri de 80 cm făcute de moto + om 200 kg? Sau or fi de la transportul lemnelor tăiate ilegal? Da aia nu te deranjează, ai?

Raspunde

Sibian

Acum 10 luni

Se blocheaza circulatia de ani de zile ba chiar Primaria a finantat consistent "hoardele de mistreti" de pe B-dul Spitalelor in marele eveniment enduro RedBull ....si acum va mirati? Se promoveaza in plin centru de "capitala europeana" barbaria asta....normal ca e o modă.
Raspunde

Lucaci

Acum 10 luni

Se organizeaza acest eveniment zgomotos de foarte multi ani , in fata Spitalului Judetean , fara sa se intrebe nimeni (dna Fodor) cat de mult ii afecteaza pe bolnavi si pe doctori tot fumul acela si tot zgomotul produs de acesti motociclisti ! E un infern in Spital in acele zile !
Raspunde

Un sibian

Acum 10 luni

Confirm și eu deranjul mare care-l fac motocicetele și ATV-urile în zona Cisnădie - Rășinari. Nu doar primarii, nici Romsilva nu face nimic!!!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 7 luni

Din fericire mai e loc și de motorsport
Raspunde

De asta Romania nu o sa fie niciodata Austria sau Elvetia

Acum 10 luni

d-le primar Bucur, ma intreb si eu ca cetatean ce frecventez (pe jos) zona dintre Rasinari si Paltinis, vazand poza cu trasee aprobate- zeci de km, vad ca intre raul caselor, strambu, apa cumpanita, izvor, pana sus in Santa si Paltinis, zona e strabatuta de raiul dracilor cu motoare - legal din cate ziceti. Stiti ca padurile astea adapostesc si fauna?? Oare ce se intampla cu animalele din aceste zone cand dracii cu enduro le tureaza pana la 120dB??? Zero km de traseu ar merita indivizii. Sa se dea la ei in sufragerie! Ati fost in vizita in Austria sau Elvetia? Ati vazut enduro sau ATV-uri pe munte ? Le-ati auzit de la km intregi ?? Banuiesc ca nu. Si atunci de ce va comportati ca un peste , si vindeti zona deosebita a Rasinariului ca o prostituata pentru 8 lei/zi ??
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 7 luni

Ai fost tu în Elveția să știi cum este? Pe bune?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Haurențiu

Acum 10 luni

tăietorii ilegali de lemn sunt tot mai deranjați că sunt reclamați de acești motocicicliști. Oasre cât plătesc pentru astfel de articole și "like"-uri de la ferma de postaci?
Raspunde

Adriana Dragos

Acum 10 luni

Ce are sula cu prefectura!!!
Raspunde

Adriana Dragos

Acum 10 luni

Una-i una, alta-i alta! Nu vad legatura!! Voi huruiti si vandalizati mai rau ca drujbele!! Cu ce drept?
Raspunde

Costel

Acum 10 luni

Trebuiesc interziși! Bine ca avem noi ceilalți norme de poluare euro x, ca să vina slinosii ăștia cu drujbele pe roti sa polueze și sa distruga orice poteca.
Raspunde

Dfn

Acum 10 luni

atata timp cat ii prinde dar nu ii amendeaza tot degeaba este... ia sa amendeze cativa sa vezi cum se linistesc dar cu amenzi din acelea sa le simta de minim 1000 ron de caciula sa vezi ce randuiala se face in cateva luni nu mai vezi picior prin munti dar asta inseamna ca grasii de la politia locala si cei de la politia montana si politia fiecarui UAT trebuie sa isi faca datoria nu pe cumetrii ca este din sat si il cunoaste pe X sau Y si il lasa in pace.
Raspunde

Emila

Acum 7 luni

Ăia au motoare de zecii de mii de euro, plătesc cazare de sute de euro pe 3-4 zile, zici că se sperie de 1000 de lei? Și nu trebuie să plătească decât jumate din minimul amenzii, da' pentru ce-i amendezi?
Raspunde

Velcescu gh

Acum 10 luni

Acești "sportivi" au invadat cele mai pitorești și liniștite locuri din munții noștri. Și asta e o cauză, cred,a venirii ursilor,mistretilor in localități. Nu mai ai unde te ascunde de poluarea fonica infernală. Mai marii țării nu văd, nu aud? Normal pt că ei fac concediu in tari ,unde acest lucru este TOTAL interzis. ATV-urile nu ar trebui înscrise nici în circulație. Iar motociclistii circulă prin localități cu viteze amețitoare. Să nu mai vorbim de viteza de pe autostradă. Acești inconstienti a regulament de circulație special?
Raspunde

Claudiu

Acum 10 luni

@Sibian are perfecta dreptate. Din 2007 pana in 2023 (inclusiv, pentru ca si anul acesta circul revine in oras din 25 in 29 iulie) nu doar ca se blocheaza circulatia pe Coposu ci, Sibiul ca locatie de tip "must try it at least once in a lifetime" se promoveaza LA NIVEL OFICIAL, cu sprijinul autoritatilor locale, SI CU RedBull Romaniacs la nivel european si mondial. Evenimentul fiind cotat al doilea sau al treilea ca dificultate, la nivel mondial, in lumea practicantilor acestui sport. Odata ce faci promovare si odata ce starnesti an dupa an interes din ce in ce mai mare, plasandu-te pe harta mondiala de interes, cum te astepti ca cei care calaresc motoarele sa nu vina si sa nu se intample ceea ce se intampla ?
Raspunde

Adina

Acum 10 luni

Care munte? Sa vedeti ce fac in Valea Aurie, ambaleaza motoarele in fata cabanei Valea Aurie de sperie copiii care vin la locul de joaca, incep copiii sa planga, lor li se pare amuzant. Sunt foarte obositori si deranjanti pentru toata comunitatea.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 10 luni

Poate ar trebui ca tăticii acestor copii sa se întâlnească și să le pună câteva întrebări acestor" haiduci"care nu au respect pentru nimic în afară de drujbele lor.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 7 luni

Tăticii vor primi și răspunsuri. Te bagi?
Raspunde

Dan

Acum 10 luni

Nu va mai luati de ei, le stricati business-ul nr 2 al celor de la arena platos. Vara se ocupa cu aducerea strainilor si le arata pe unde sa mearga pe munte ca la noi nu ii amendeaza nimeni.
Raspunde

Motociclist de sosea

Acum 10 luni

Pe mistreti ii gasiti la hotel Golden Tulip si My Continental. Dimineata si seara sunt aliniati pe trotuar la golden tulip si isi fac revizia la motoarele cu care pe timpul zilei au rupt potecile din Cindrel in ture organizate de Enduro Sibiu, RideXPower si altii. Mai trec repede si prin oras pe dumbravii sau poplacii fara lumini sau numere de inmatriculare. Invizibili nu sunt, politia ar putea sa le dea cateva amenzi de la ocuparea spatiului public la circularea fara vehicule inmatriculate, dar mi teama ca sunt pe mana cu autoritatile.
Raspunde

Lucaci

Acum 10 luni

Exact ! Fara numere de inmatriculare , fara revizie tehnica , fara asigurari ! Am sesizat Politia Locala cand am vazut o gasca care mergea pe malul Cibinului in zona Piata Cibin , dar nu au trimis niciun echipaj - desigur ! Dar , au timp sa verifice biciclistii ...
Raspunde

Adrian

Acum 10 luni

statul Esuat roman.. nu e in stare sa opreasca cativa zeci de bezmetici si noi vrem educație,sanatate siguranta si prosperitate...
Raspunde

Elzoroaba

Acum 7 luni

Zici de haurii care finanțează campania asta?
Raspunde

M

Acum 10 luni

Amendați și confiscate ascuțitorile...
Raspunde

Sibian

Acum 10 luni

Nu știau!?! Sancționați cu AVERTISMENT!!! Iar statul le mai și compensa benzina cu 50 de bani litrul de benzină până la sfârștul anului trecut. Locuiesc în arhitecților și sunt ATV-uri și motociclete enduro peste tot în zona Dumbrava, Șopa, Seviș. Primarul din Rășinari ar fi trebuit să le permită maxim unul, două trasee, nu APROAPE PESTE TOT.
Raspunde

Ion

Acum 10 luni

Și totuși, ăștia de la Protecția mediului nu au nimic de spus sau mai bine, de făcut? E clar afectat mediul și ei stau..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un motociclist

Acum 10 luni

Eu cred ca niciodata nu se vor putea opri in sibiu plimbarile cu enduro! Poate ca multi dintre voi nu stiti dar Sibiul este cea mai cunoscuta zona din lume pentru acest sport, de aceea toti vor sa vina la noi! Multe din potecile turistice au fost create de motociclisti. Sau ar mai fi o varianta in care anumite persoane incearca sa opreasca acest tip de activitate din dorinta de a ascunde defrisarile masive care au loc pe muntii din spatele gradinilor noastre. Din punctul meu de vedere asta ar trebui sa fie o prioritate pentru autoritati. Cu respect, un endurist
Raspunde

Sibian

Acum 10 luni

Se vor vor putea opri sau reduce semnificativ hordele de enduro DACĂ există voință politică și/sau spirit civic. Nu avem nevoie de conoașterea zonei Sibiului de enduro-”turiști-sportivi” și nici de ”poteci” create care să deranjeze turiștii pedeștri sau cu bicicliștii, să distrugă pășunile, pădurile și să tulbure fauna sălbatică. Degeaba salutați”Cu respect”, dacă textul scris (și implicit comportamentul asociat) denotă o atitudine lipsită de respect față de cei din jurul dvs.
Raspunde

Alt motociclist

Acum 10 luni

Hai serios si sa mori tu?! Noroc cu drujbele voastre pe 2 roti ca descoperiti hotii de lemne, ii mai si casapiti si ii dati pe mana autoritatilor, nu? Hai sa nu ne imbatam cu apa rece, asa cum facem de obicei. Stai linistit, ca nu este sibiul CHIAR ASA de recunoscut la nivel international pentru enduro, singura publicitate facuta in acest sens fiind evenimentul anual de la red bull. Calmeaza-te :) Si atata timp cat sunteti "decat" niste golani care distrug mediul inconjurator si se cred deasupra legii pentru ca se dau pe enduro, nu meritati mai mult decat o amenda cu multe zerouri la final, fara posibilitate de contestatii prin tribunale. Dar ce sa faci, tara lu papura voda, unde fiecare face ce vrea. Si auzi, cand circulati cu drujbele prin oras de va aude un cartier intreg cand treceti prin zona, cum e? Sau si prin oras vreti sa faceti potetci de drumetii? Cu respect, NU un endurist!
Raspunde

Inche un motociclist

Acum 7 luni

Da di ce să nu mori tu? Un abonament subvenționat mai puțin
Raspunde

Gelu Endurelu

Acum 7 luni

Salutare Lume Buna! Mai ies și eu cu rulota pe la munte și apar băiețași care se dau cu motoarele pe coclauri. Ma deranjeaza ca fac zgomot si mai sare cate o pietricica in geamurile noastre, dar nu imi stric zenul din atata. Sunt mult mai galagiosi amatorii de manele, care vin cu Boxa la munte, data la maxim, de rasuna vaile si fug animalutele in toate partile. Tot astia lasa si tone de gunoaie că deee, nu se cade sa-si murdareasca mainile. Nu stiu care-i mai animal... manelistul sau enduristul, in definitiv ambii sunt galagiosi. Propun ca din vanii publici sa amenajam locuri speciale pentru ambele tipuri de personaje, sa-i inchidem in cate o vale pe fiecare. Asa, ne vom putea bucura de toata frumusetea naturii ;)
Raspunde

Bambolero

Acum 7 luni

Am fost ieri cu autobuzul la Pța. Cibin. Mă miram de ce e așa gol și nu pute. Aflu din comentarii că obișnuiții pasageri hălăduie pe dealuri, deranjați de enduriști. Numa să nu-i mânce cânii

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus