Marţi,
30.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Aleea Planetelor, pe plaiurile Rășinarului: am ajuns de la Soare la Uranus depășind viteza luminii

Aleea Planetelor, pe plaiurile Rășinarului: am ajuns de la Soare la Uranus depășind viteza luminii

Proiectul „Aleea Planetelor” a luat naștere într-o seară, la o discuție amicală. S-au adunat la aceeași masă Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari, Mihai Balaban, CEO Unimat și Cristian Serafin, profesor al Cercului de Anticipație Științifică de la Palatul Copiilor Sibiu. Împreună au construit și un al doilea vis: ridicarea pe un platou, la o altitudine de peste 1.200 de metri, a unui observator astronomic. „Ne dorim observator astronomic, planetariu, muzeu de științe și inclusiv observator pe partea de cercetare”, va spune Mihai Balaban, ori de câte ori este întrebat.  

Aleea Planetelor este, de fapt, un drum turistic, care pleacă din centrul pitorescului sat Rășinari, chiar din dreptul casei memoriale „Emil Cioran”, merge prin sat, apoi pe Dealul Plaiului, pe drumul forestier și se încheie după 4.629 de metri, pe un deal ce oferă o priveliște superbă asupra satului, la o diferență de nivel de peste 400 metri.

A fost inaugurată în prima zi a lunii aprilie, cu discursuri, mulțumiri și o drumeție de-a lungul rutei panourilor care prezintă sistemul nostru solar.

„În primul rând vreau să mulțumesc colaboratorilor, celor de la Palatul Copiilor și Unimat, pentru că împreună am gândit acest proiect și ne bucurăm că am reușit să-l ducem la bun sfârșit. Sperăm că vor fi cât mai mulți oameni care vor alege să vină, să se bucure de plimbare și în această plimbare să descopere, pe lângă frumusețile zonei, și planetele sistemului nostru solar. Acest proiect vine, cumva, împreună cu un proiect mai mare pe care ni-l dorim și anume deschiderea unui observator astronomic, pe Vălari, înspre Păltiniș, proiect la care noi am început să lucrăm. În acest moment căutăm soluții pentru a găsi finanțarea necesară. Avem deja terenul pe care se pretează construirea unui astfel de observator și sper să-l realizăm cât de curând, pentru ca oamenii să se poată bucura și de un astfel de obiectiv”, a spus Bucur Bogdan.

Mihai Balaban a vorbit despre importanța modernizării sistemului educațional.

„Ar trebui să încercăm lucruri noi pentru copiii noștri. Să încercăm să îmbinăm lucrurile frumoase, cum sunt plimbările în natură, cu educația. Dacă îi facem pe copiii noștri, pe tineri să iubească, să cunoască și să descopere lucruri, ei cu siguranță, în timp, vor deveni oameni frumoși, pe care ne putem baza. Suntem foarte încântați că în Mărginimea Sibiului am reușit să implementăm acest proiect. Este doar începutul”, a spus el.

Un traseu de 4 kilometri jumătate

Profesorul Cristian Serafin, specialistul din spatele Aleii Planetelor, a spus că și-a dorit ca oamenii, și în mod special copiii, să știe cât de mare, cum arată și cât de interesant este sistemul nostru solar.

„Mi-a venit ideea de a face un astfel de traseu și pentru ca oamenii să iasă în natură, dar și să găsească date interesante despre sistemul nostru solar. Un alt aspect pe care l-am urmărit a fost de a le arăta care sunt distanțele între ele sau cum se găsesc planetele în sistemul nostru solar. În anul 2018 am văzut un traseu identic într-un sat din Germania și atunci am fost convins că trebuie să facem ceva asemănător și la noi. Majoritatea fotografiilor de pe panouri sunt poze reale, făcute în anul 2022, de Telescopul Hubble, iar noi le-am folosit cu acordul celor de la NASA. Scara la care se desfășoară traseul a fost concepută astfel: un centimetru corespunde la diametrul Pământului, adică 12.734 de kilometri. Pluto și corpurile transneptuniene vor fi găsite la aproximativ 4 km jumătate, adică între 4.200 și 4.700 de metri depărtare”, spune profesorul.  

Primul panou din circuit este dedicat Soarelui. Începând cu acest panou, fiecare metru parcurs înseamnă 1,27 milioane de kilometri în spațiu, prima planetă situată la 45 de metri fiind Mercur. În ziua inaugurării pe traseu au plecat profesorul Serafin, Mihai Balaban cu soția sa Laura, aproximativ 60 de copii de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Rășinari alături de profesori îndrumători și de directoarea Daniela Secu, câțiva părinți și copii de la Palatul Copiilor din Sibiu, printre care și artistul Valentina Cristea alături de băiatul ei Ionuț, Răzvan Morariu, de la asociația Tură în Natură și Mary Thomits, de la Asociația „Cu verdele-n sus”, poate unul dintre cei mai dedicați voluntari ai Sibiului.  

Fiecare planetă cu povestea ei

Prin sat se merge aproximativ un kilometru și nouă panouri sunt amplasate din centru și până la ieșirea din sat înspre dealul Gruiului. De la panoul dedicat planetei Jupiter, însă, distanțele devin din ce în ce mai mari iar satul dispare în urmă. Pe hărțile prezente pe panou sunt trecute cu galben planeta la care se află călătorul, cu verde traseul parcurs, iar cu roșu traseul rămas.

Poveștile profesorului Serafin, spuse la fiecare oprire în parte, sunt captivante.

„Hai mai repede să ajungem că nu vom auzi ce spune”, striga un copil în timp ce-și trăgea prietenul de mânecă pentru a nu pierde cuvintele domnului Serafin.

„Gigantul nostru va exploda într-o zi și expansiunea lui va cuprinde absolut întreg sistemul nostru solar, dar nu trebuie să ne facem griji. Asta se va întâmpla peste 5,5 miliarde de ani. În urma lui va rămâne o novă planetară și o pitică albă. Soarele nostru nu face parte din acei giganți care să producă supernove sau găuri negre.”

Și poveștile continuă la fiecare panou în parte. Copiii află că un an pe Pământ este cât patru ani mercurieni, că Venus, luceafărul pe care-l vedem mereu seara sau dimineața, este o planetă despre care pământenii au crezut mult timp că ar putea fi vizitată, dar care s-a dovedit cea mai rea planetă dintre toate. De ce? Are o atmosferă încărcată de dioxid de carbon și dioxid de sulf, presiunea atmosferică fiind de 99 de atmosfere, adică de 100 de ori mai mare decât atmosfera Pământului. Pe Venus sunt în jur de 460 de grade Celsius ceea ce o face să fie cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar.  

Pământ este planeta noastră și ea poate face ce vrea cu noi.  

„Mi-am dat seama că eu nu am suficiente cuvinte pentru a le explica copiilor cât de mare este planeta noastră. Cu toate acestea, lumina înconjoară Pământul pe la Ecuator în șapte secunde și jumătate. Noi, până aici, cel mai probabil am făcut de la Soare opt minute. Tot atât face și lumina de la Soare și până la noi. Am scris aici că dacă istoria Pământului ar fi redusă la 24 de ore, primele semne de viață ar fi apărut astăzi, la ora 6 dimineața, planeta la ora 22.00 și homo sapiens cu două minute înainte de miezul nopții. Adică suntem cruzi rău”, spune râzând profesorul Serafin.

Există magie și în viața reală

Tot el ne liniștește cu privire la călătoriile pe Marte. Este simplu: deocamdată nu se pot face. Ne-ar lua un an jumătate numai călătoria. Aproximativ șapte luni jumătate dus și cam tot atât întors, fără să mai socotim timpul petrecut pe ea, iar oamenii au putut fi antrenați să stea în spațiu doar șapte luni fără să coboare pe Pământ. Recordul este de șapte luni și o săptămână.

Urmează centura asteroizilor și planeta Jupiter, de unde distanțele încep să fie tot mai mari. De la Saturn, planeta cu inele și cu cei mai mulți sateliți descoperiți, satul rămâne în urmă și peisajul se schimbă. Începe Valea Caselor. Verdele crud al primăverii, soarele poziționat către asfințit, luptând să străpungă norii care-l împiedică să strălucească, râul Sibișel aflat în partea stângă a traseului, toate pictează un peisaj care-ți taie respirația. Este exact așa cum spun copiii: există magie și în viața reală. Baciu Șerban cu mielul Marian, refuzat de turmă dar protejat de câini, amplifică senzația de basm, spre bucuria copiilor care nu se mai satură de mângâiat blănițe.   

Călătorii mai au de descoperit trei panouri, iar distanțele dintre ele sunt mai mari de un kilometru. La fel ca în spațiu, pe Aleea Planetelor totul se dilată.

Profesorul Serafin continuă să le spună poveștile. Uranus este o planetă rece în a cărui atmosferă nu se poate pătrunde. Este prima planetă care a fost descoperită cu ajutorul unui telescop, pentru că pe cerul nopții nu se poate vedea cu ochiul liber. La fel și Neptun, care a fost descoperită matematic.

„S-a dedus că trebuia să mai fie o planetă pentru a asigura gravitația dintre Saturn și Centura Kuiper. S-a căutat, s-a desenat matematic și când au știut unde să se uite au găsit-o. Neptun era exact acolo unde trebuia să fie. Este planeta pe care plouă cu diamante datorită atmosferei din gaz metan”, curge povestea profesorului, urmărită cu fascinație.

Concursul Urme pe play devine Crosul Planetelor

Până la Neptun s-au făcut aproape două ore, cu toate opririle, dar drumeții s-au deplasat cu de două ori viteza luminii, la scara la care a fost calculată aleea. Urmează un drum forestier încadrat de copaci ai căror rădăcini au fost dezvelite de alunecările de teren. Pentru ultimul panou este nevoie de un ultim efort. Ultimii metri sunt urcați pe o pantă înclinată, însă merită efortul fiecărui mușchi. Calea Lactee a fost așezată pe imaginea satului Rășinari.Te poți așeza pe iarbă să mănânci un sandviș, o ciocolată sau un măr. Poți bea guri mici de apă. Traseul Aleii Planetelor s-a încheiat, iar priveliștea din fața ochilor este răsplata unei drumeții de poveste. Traseul este unul accesibil și au fost copii de opt, nouă ani care au ajuns fără probleme până la ultimul panou. Poate fi făcut chiar și cu bicicleta.  

Răzvan Morariu va include acest traseu în concursul „Urme pe play”, care va avea loc la finalul lunii aprilie, în 27 și 28, pentru că scopul asociației din care face parte este acela de a promova frumusețea Rășinarului și a plaiurilor din jur. „Vom promova acest traseu în cadrul concursului nostru și chiar ne-am gândit astăzi (n.r. în ziua inaugurării) să modificăm denumirea crosului Urme pe play în Crosul planetelor.” Zâmbește. „Și o idee spontană a fost, în contextul scării la care a fost gândit acest traseu, să-l facem singurul cros la care poți alerga mai repede decât viteza luminii.”

Dimensiunile corpurilor cerești expuse de-a lungul Aleii Planetelor sunt: Soarele = 109 cm; Mercur = 3,8 mm; Venus = 1 cm; Terra = 1 cm; Marte = 5 mm; centura de asteroizi = dimensiuni submilimetrice; Jupiter = 11,8 cm; Saturn = 7,5 cm; Uranus = 4 cm; Neptun = 3,8 cm și Pluto = 2 mm.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Pastor marginas

Acum 3 săptămâni

O idee cel putin groazava :) chiar ma mir ca se pot debita si idei bune uneori :D
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus