Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

Cadrele medicale din Sibiu au protestat astăzi la București. Urmează grevă de avertisment și grevă generală

Cadrele medicale din Sibiu au protestat astăzi la București. Urmează grevă de avertisment și grevă generală

Un protest care a strâns peste 2.500 de sindicaliști din sănătate a avut loc astăzi, la București. De la Sibiu au plecat aproximativ 20 de cadre medicale care fac parte din Federația „Solidaritatea Sanitară”. Sub titlul de Mitingul și marșului Sănătății aceștia au avut un traseu care a cuprins Guvernul, Ministerele Muncii și al Sănătății și Parlamentul. Dacă autoritățile naționale nu dau curs revendicărilor cerute de sindicaliști, programul de proteste mai prevede o pichetare și o grevă de avertisment luna aceasta, iar de la 1 iulie cadrele medicale, membre ale federației anunță intrarea în grevă generală.

20 de sindicaliști sibieni, angajați ai spitalelor de Psihiatrie, Pediatrie și TBC sunt în aceste momente la București, acolo unde au protestat alături de colegii lor din țară. În total, au fost peste 2.500 de persoane.

Protestele au început cu un miting în Piața Victoriei, urmat de un marș către Piața Revoluției unde sindicaliștii s-au împărțit pentru a scanda în fașa Ministerelor Muncii și a sănătății după care au mărșăluit către Piața Constituției unde au încheiat tot cu un miting.

Doru Damian, președintele sindicatului Solidaritatea Sanitară, filiala Sibiu, spune că protestele nu se vor opri aici.

„În data de 15 iunie va urma o pichetare în fața fiecărui spital din Sibiu unde avem membri, iar apoi în 27 iunie programul de proteste prevede o grevă de avertisment de două ore. Din 1 iulie vom intra în grevă generală”, spune sindicalistul.  

Sindicatul Solidaritatea Sanitară numără în Sibiu aproximativ 350 de membri: asistenți, medici, infirmieri.

Care sunt revendicările  

Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

  • acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate;
  • raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari;
  • raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal;
  • plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:

Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale

Posibilitatea unei creșteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate

Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 luni

Dupa 30 de ani de libertate, democratie si anarhie, traim mai rau ca-n vremea hunului Attila...Ne distrugem, ne furam si jefuim unii pe altii cu o barbarie de nedescris...Minerii au fost pui mici pe langa acesti barbari de tirani inscaunati in varful statului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus