Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Marș al profesorilor, vineri, în Sibiu. Sunt așteptați cel puțin 1.500 de participanți

Marș al profesorilor, vineri, în Sibiu. Sunt așteptați cel puțin 1.500 de participanți

Greva angajaților din educație continuă și vineri, 9 iunie. Sindicaliștii anunță că mâine, între orele 10.00 și 11.30, aproximativ 1.500 de cadre didactice vor ieși, din nou, în stradă, de data aceasta protestul fiind în marș. Se pleacă din Piața Mare și se va merge spre Prefectură. Protestul a primit toate aprobările necesare pentru a se desfășura, transmit reprezentanții Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu (SIP).

Angajații din educație au intrat în grevă generală pe data de 22 mai. Ultimul mare protest a avut loc în 26 mai, când în fața Instituției Prefectului s-au adunat mii de cadre didactice din tot județul pentru a-și scanda nemulțumirile. Până în acest moment nu s-a ajuns la o înțelegere între cei care protestează și autoritățile naționale. Ultimul pas făcut de autorități este aprobarea unui memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice.

Principalele revendicări ale sindicatelor din educație:

„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Muresan

Acum 1 an

Rusine intaiului profesor al tarii! E mai rau decat defunctul "prim miner al tarii". Cei care au deschis televizoarele mai devreme stiu la ce ma refer!
Raspunde

Liviu

Acum 1 an

De 30 de ani au fost multumiti cu banii primiti pentru educatie. N-au protestat cand s-a impartit bugetul.Niciodata ! De ce ? Nu era la fel de importanta educatia ?Doi ani de pandemie au stat acasa si au incasat salariile intregi. Online ? Sa fim seriosi.Stim cum se intampla.. La scoala nu se face mai nimic. ( intrebati-va copiii). Meditatii se dau la greu si se incaseaza bani care nu se declara nicaieri. Rezultate ? Promovabilitate si rezultate slabe la bac si la licee. Iar la testarile lor......stim bine ce rezultate au ei insisi....Daca parintii nu ar plati ani de zile -meditatii la greu ca sa invete copiii ce ar trebui sa invete de fapt la scoala gratis .....Da ne trebuie educatie. Si bani pentru asta. Dar ne trebuie si profesori. Adevarati. Si din pacate acestia sunt foarte rari si tot mai putini.....Din pacate cu o floare nu se face primavara.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Liviu, ai viziunea unui limax.
Raspunde

@Liviu

Acum 1 an

În educație se lucrează cu materialul clientului, ca-n croitorie. Am 3 copii, au mers la școală de cartier, nu au luat meditații și au avut rezultate bune. Nu generalizați! Școală se face puțină pt că asta e politica guvernelor de după 89: producție la hectar de căpșunari și cameriste pt vest. Meditatii fac profesorii buni, nu cei slab pregătiți. La fel cum și noi mai facem care-o meditație la o baterie de chiuveta după intervenția unui "specialist". Așa e in toate domeniile. Dureros că educația îi interesează doar pe dascăli și elevi. Doar pe ei i-am văzut la proteste. Alții stau și mor de ciuda că dascălii lucrează, chipurile, 4 ore. De parcă șoferul Tursib conduce că nebunul 8 ore într-una pe zi, corporatistul rupe tastele tot așa, iar instalatorul instalează fara oprire 8 ore robineți. E greu sa apreciem munca unui profesor atâta timp cât din școală avem numai amintiri neplăcute, cat suntem niste ratați și nu avem pe cine da vina! Pe scurt, educația este vitala într-o țară, familie și pt fiecare persoană! De ce credeți că oamenii dau meditații copiilor? Ca să suplinească lipsa de finanțare a guvernului pt educație și pt că educația e importanta!
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

Nu știu cât de ratat e Liviu sau @Liviu...dar știu că învățământul din ziua de astăzi e cu adevărat unul ratat.Faptul că avem copii buni și care conștientizează că școala e temelia unei vieți bune e in mare parte meritul părinților și apoi al școlii,al dascălilor care intra la ore.Ca peste tot, avem personal bun și dedicat,dar si mai puțin pregătit din toate punctele de vedere,că sa nu zic altfel.Daca la primii le-aș da clar măriri salariale,celor din urmă,sincer nu.Nu poți să-i bagi pe toți în aceeași oală și sa împărți la fel.Sunt de acord că interesul conducătorilor e sa nu mai avem un învățământ celui dinainte de '89 când vrem sau nu, trebuie să recunoaștem că se făcea școală.Procentul de dascăli/elevi buni era net superior față de cei slabi.Acum e invers.Repet,mi-i se pare o prostie sa pui pe aceeași treaptă pe toți cei care intra la ore.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus