„Îndrăznesc” a fost mesajul cheie transmis de cei aproximativ 2.000 de angajați în sistemul de educație din Sibiu care au protestat astăzi. A fost un răspuns dat președintelui Klaus Iohannis care i-a apostrofat că îndrăznesc să pună în dificultate examenele naționale. Îngrijitori din grădinițe, bibliotecari din școli, femei de serviciu, educatori, profesori și profesori universitari, cu toții s-au strâns în jurul orei 10.00 în Piața Mare din Sibiu. S-a încheiat a treia săptămână de grevă, iar protestatarii din educația sibiană spun că se simt umiliți, nedreptățiți și dezamăgiți, dar determinați în a merge până la capăt. De asemenea au vorbit despre presiunile puse pe ei, pe directori, pe sindicaliști pentru a se opri din grevă. „Nu cedăm, nu cedăm”, au strigat, din nou, pe străzile Sibiului. În dreptul Colegiului Lazăr au strigat „Ieși afară, Carmen”.
Mitingul a început vineri, 9 mai, în jurul orei 10, în Piața Mare din Sibiu. Treptat, s-au adunat peste 1.500 de oameni, câți au semnat, inițial, că vor participa la protest. În mulțime, pe lângă profesori și învățători se află și personal auxiliar sau nedidactic din școlile și grădinițele sibiene.
„Știți, este dureros că peste tot se vorbește despre greva profesorilor, greva cadrelor didactice, dar și noi existăm și contăm. Suntem și noi parte din greva aceasta și luptăm alături de ei”, spune o îngrijitoare de grădiniță. Femeia spune că are un salariu net de 1.800 de lei, plus bonuri de masă.
„Salariul nostru este de 1.800 de lei și mai primim de 300 de lei bonuri de masă, poți trăi cu banii aceștia dacă ai și doi copii? Opt ore lucrăm și noi, iar responsabilitatea este mare. De multe ori nu avem timp nici să bem apă. Asta este, bătaie de joc, ce să mai spunem. Mi-aș dori tare mult să văd cine poate trăi, în ziua de astăzi, cu 1.800 de lei”, spune cu tristețe și dezamăgire îngrijitoarea de grădiniță.
Doliu pentru învățământul românesc
Cadrele didactice de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu aflate la miting au ales să poarte haine negre cu mesaje și să aprindă câteva lumânări pentru educația românească.
„Sunt lumânări aprinse pentru învățământul românesc și noi suntem în doliu pentru că asta este situația. Învățământul românesc așa o să moară. Dar noi îndrăznim, îndrăznim să mergem mai departe cu ce am început, cât o să fie nevoie. Ultimele trei săptămâni au însemnat pentru noi stres și presiune din partea guvernanților. Ne tratează ca pe niște nimeni. Noi nici măcar nu apucăm la un contract colectiv de muncă în care să ne câștigăm drepturile”, spune o profesoară de la Colegiul Goga, care, după 20 de ani în sistemul de educație are un salariu net de 4.000 de lei cu tot cu orele de dirigenție și cu cele peste normă și cu toate gradele luate.
În altă parte a Pieței Mari din Sibiu se află un grup de profesori de la Liceul Independența. Aceștia sunt deciși să meargă până la capăt și vorbesc despre presiunile de dezinformările de la nivel național.
„Suntem încă în putere și continuăm. Ne-am asumat acest protest și faptul că nu vom fi plătiți și ni-l asumăm în continuare până când ni se vor respecta toate drepturile. În aceste trei săptămâni ne-am simțit umiliți, ni s-au încălcat toate drepturile. Inclusiv ministra noastră ne dezinformează și dezinformează la nivel național. Nu ne pot privi cu atâta aroganță și cu atâta distanțare. Asta ne determină să mergem în continuare, până la capăt. Ne dorim oameni profesioniști, nu oameni care nu au nicio oră la catedră și care iau decizii în numele profesorilor. De ani de zile sunt numiți în funcții decisive niște impostori, doar pe criterii politice și incompetența se vede. Mă refer și la nivel de minister și la nivel de guvernare pentru că am urmărit prestațiile ministrului Muncii în aceste zile, ale doamnei ministru a Educației și sunt penibile. Supărarea cea mai mare este că de la președinte în jos toți au trecut prin învățământ și uită că au plecat de pe băncile școlii sau că au predat, iar sfidarea este peste limita normalului. Noi din 22 mai ne-am mutat în stradă și aici ne ținem lecțiile, cele de demnitate, de verticalitate sau de responsabilitate”, spun profesorii.
Profesori universitari, alături de colegii lor
În mijlocul mulțimii adunate în centrul Sibiului se disting câteva cadre didactice universitare, sindicaliști din Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. Aceștia spun că au demarat și ei procedurile pentru începerea grevei generale, dar au fost opriți de modificarea legislației.
„Suntem sindicatul cadrelor universitare din Sibiu. Noi am susținut întotdeauna colegii din preuniversitar. Demarasem și noi să intrăm în grevă generală, dar s-au modificat pe parcurs multe, a apărut o legislație foarte urâtă, dar îi susținem și noi și studenții noștri. Noi avem Federația Națională Alma Mater care participă și la marșul de la București. Dintre revendicările noastre a rămas în picioare acel 6% din PIB pentru educarea studenților noștri, pentru finanțarea învățământului pentru că vrem să avem absolvenți bine pregătiți, care vor munci pentru țara aceasta și care vor face industrie fără a mai alege să plece în străinătate”, spune prof. univ. Anca Șipoș, liderul de sindicat.
Printre protestatari s-a numărat și unul dintre puținii educatori bărbați din Sibiu. Este vorba despre Alex, un tânăr care a terminat Colegiul Național Pedagigic din Sibiu și a ales să se dedice micuților din grădiniță. Alex spune că are încă speranță că se poate întâmpla ceva bun în educație.
„Avem nevoie de salarii decente. Eu unul, sincer, mă gândesc să nu mai stau mult în învățământ din cauza salariilor”. Tânărul spune că are un salariu net de 2800 de lei, bani pe care nu-i consideră suficienți având în vedere gradul de responsabilitate și orele de muncă. O altă educatoare povestește că a început cu un salariu de 1.700 de lei net și că a ajuns la 2.800 după cinci ani de muncă. Spune că a învățat mult pentru a promova definitivatul și a primit la salariu 30 de lei. „Adevărul e că tot sistemul de educație este la pământ”, spune un alt cadru didactic prezent la miting.
La Colegiul Lazăr s-a scandat „Ieși afară, Carmen”
Din Piața Mare, protestatarii au coborât pe strada Gheorghe Lazar, iar la colegiul cu același nume s-a scandat „Ieși afară, Carmen”, colegiul fiind unitatea școlară în care soția președintelui predă engleza. Au coborât apoi pe Bulevardul Corneliu Coposu și au urcat spre strada Andrei Șaguna unde s-au oprit în fața Instituției Prefectului Județului Sibiu. Puțin după 11.30 protestul cu marș al angajaților din educație s-a încheiat. Au rămas în urma lor mesajele: „Nu cedăm”, „Îndrăznim”, „O lume minunată”, „Hoții” și alte zeci de mesaje transmise prin pancarte.
Potrivit datelor de joi, 8 iunie, 70% dintre angajații din școlile sibiene si care fac parte din sindicat, sunt încă în grevă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: protest 9 iunie , protest educatie sibiu , greva educatie sibiu , foto , video , , scoli sibiu
Vizualizari: 2361
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ardeleanu
Acum 2 ore
Un român
Acum 3 ore
???
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Q