Sunt aproximativ șase luni de când, în Sibiu, s-a dat starul unui program de prevenție și depistare a cancerului de col uterin în cadrul căruia femeile între 18 și 64 de ani se pot testa gratuit. Sunt însă, tot atâtea luni de când niciuna dintre cele peste 600 de femei din Sibiu care s-au testat până acum nu au primit niciun rezultat. Testarea a fost inițiată de spitalul din Târgu Mureș, iar Spitalul Județean este furnizor de servicii. Aparent, toate răspunsurile sunt la Târgul Mureș, cu toate că și la Sibiu sunt o serie e inadvertențe. Managerul de proiect de la Târgu Mureș, a explicat, pentru Turnul Sfatului care este situația actuală în cadrul proiectului.
La începutul lunii decembrie în Sibiu s-a dat startul „Programului de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin - Regiunea Centru” derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în care au fost implicate șase județe, printre care și Sibiul. Programul se adresează femeilor între 24 și 64 de ani și este un program de prevenție, de aceea nu se încadrează femeile care au deja un diagnostic de cancer.
Recoltările au început și multe dintre sibience au mers la cele două centre deschise de Spitalul Județean încă din luna decembrie. Este vorba despre un cabinetul de obstetrică - ginecologie situat în clădirea maternității, la etaj 1 și despre cabinetul de planificare familială situat în Ambulatoriu Integrat (Policlinică) al spitalului, etaj 3.
Până în prezent, potrivit informațiilor primite de la Târgul Mureș, de la SCJU Sibiu au fost transmise către Laboratorul HPV regional un număr de 606 probe HPV. Problema este că, proiectul preciza primirea rezultatelor într-un interval de până la trei luni, însă, nici după șase cele peste 600 de probe nu au un rezultat.
Se promit primele rezultate în cel mai scurt timp
Ziarul Turnul Sfatului a trimis o solicitare celor de la Târgu Mureș prin care s-au cerut informații cu privire la întârzierea rezultatelor la probele recoltate în primele luni ale anului, iar în răspunsul se promit primele rezultate.
„În judeţul Sibiu, de la SCJU Sibiu au fost transmise către Laboratorul HPV regional un număr de 606 probe HPV, în luna februarie şi în luna mai 2023, acestea fiind în diferite etape de prelucrare şi interpretare, urmând ca rezultatele finale să fie transmise, în cel mai scurt timp posibil, atât femeilor, cât şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu”, spune Dr. Cosmina Cristina Uzun, managerul de proiect de la Târgu Mureș.
De asemenea, sunt explicate întârzierile prin numărul mare de probe primite din cele șase județe implicate, peste 8.000.
„Fiind prima organizare a unui laborator HPV regional, aici se centralizează toate probele transmise din cele șase județe. Astfel, în cadrul reţelelor de screening/centre de recoltare probele se recoltează, se verifică și se pregătește documentația pentru fiecare femeie testată, informațiile se încarcă pe platforma INFOSCREEN, ulterior probele şi toată documentaţia se trimit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Laboratorului HPV regional.
Prelucrare probelor se face în ordinea primirii de la centrele de recoltare, inclusiv caravana mobilă, ceea ce duce la un aflux mare de probe ce urmează a fi interpretare: peste 8000 de probe la momentul actual”, mai spune Dr. Uzun.
Pe e altă marte, managerul de proiect transmite și alte situații care au putut genera întârzieri.
- Adresă de email/telefon greşite, scrise neinteligibil pe formulatr grup-ţintă;
- Rezultate HPV pozitive în procedură de triaj, prin care se aşteaptă şi finalizarea testului BP pentru stabilirea gradului leziunii şi a conduitei terapeutice;
- Întârzieri în introducerea datelor pe platforma Infoscreen de către centrele de recoltare;
- Volumul mare de lucru pe laborator.
„Leziunile colului uterin progresează lent. De la o infecție cu HPV până la un cancer de col uterin trec aproximativ 5-8 ani. Tocmai acesta este scopul screening-ul de col uterin, să determine prezența sau absența celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte de a se transforma în celule canceroase, maligne. Astfel, țesutul afectat poate fi îndepărtat ușor.
Poate că uneori circuitul acesta pare a fi de neînțeles pentru femei, că nu primesc de urgență un rezultat, dar aceste teste sunt pentru femeile sănătoase, pentru detectarea la timp a primelor transformări ale celulelor colului uterin și stoparea progresiei acestora. Informațiile complete pe care le primesc femeile prin aceste circuite de testare merită așteptarea, întrucât acestea beneficiază şi de rezolvarea patologiei depistate, nu doar de un simplu rezultat de laborator”, precizează dr. Uzun.
Medicii de Tg. Mureș spun că probele sunt înghețate
Întrebați în ce măsură mai sunt viabile probele recoltate în primele luni ale anului, medicii explică procesul de recoltare și păstrare.
„Recoltarea probelor HPV se face în recoltoare speciale, care se păstrează o săptămână la temperatura camerei, două săptămâni la frigider și ulterior sunt congelate la temperaturi de – 20 grade. Metoda de interpretare este HC2, prin detecția ADN-ului.
Testele HPV sunt determinate prin metoda HC2, adică test de hibridizare ADN cu amplificarea semnalului folosind chemiluminescența în micro-placă, pentru determinarea calitativă a 13 tipuri cu risc ridicat de papilomavirus uman (16/18/31/33/35/39/45/51/52/56/58/59/68) în probele recoltate din colul uterin.
Orice testare din cadrul programului este gratuită. Sibiul nu a înțeles
Având în vedere faptul că la Sibiu, femeilor care se încadrau la testarea HPV li s-a recomandat și un test Papanicolau care însă era contracost (40 de lei), managerul de la Tg Mureș a reacționat și a subliniat faptul că orice testare în cadrul acestui proiect este gratuită și că, cel mai probabil, la Sibiu ceva nu s-a înțeles cum trebuie.
„Pentru orice femeie eligibilă screeningului, toate testele sunt gratuite, nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie, doar prezentarea buletinului de identitate.
În cazul rezultatelor pozitive diagnosticul și tratamentul sunt gratuite pentru femeile neasigurate, iar femeile asigurate vor primi scrisoare medicală de la SCJU Tg-Mureș /Centrul Regional de Screening.
În acest circuit de acordare a serviciilor de screening, nu se percepe plata contravalorii unor servicii medicale femeilor sub nicio formă - când acest lucru se întâmplă femeia nu beneficiază de servicii de screening, ci de rezolvarea unor patologii ginecologice existente, cunoscute anterior. Desigur medicul specialist de obstetrică-ginecologie este cel care stabilește încadrarea sau nu a femeii în Grupul țintă conform criteriilor proiectului, subliniază medicul Cosmina Cristina Uzun.
La Sibiu, multe dintre femeile care au plătit testul Babeș Papanicolau nu au fost excluse din grupul țintă pe baza unor patologii existente.
Cum se vor comunica rezultatele
În ceea ce privește primirea și comunicarea rezultatelor pentru probele prelevate, cei de la Mureș explică procedurile.
„Femeile care au rezultate pozitive la testarea Babeș -Papanicolaou vor fi rechemate la centrele de recoltare din cadrul SCJU Sibiu şi a celorlate reţele de screening pentru recoltarea probelor HPV, acestea urmând a fi trimise la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș.
Dacă testul HPV este negativ femeia va fi informată prin poștă/telefonic sau pe email, iar dacă este un test HPV-HR (test pozitiv) femeia va fi informată despre conduita terapeutică printr-o consultație de ginecologie din centrele afiliate (femeia asigurată prin CAS) sau la SCJU Târgu Mureș (femei neasigurate pentru care se asigură inclusiv transportul).
Un test HPV pozitiv asociat cu un test BP negativ la o femeie, determină monitorizarea acesteia, iar un test HPV pozitiv asociat cu un test BP pozitiv impune continuarea investigațiilor, diagnostic și tratament.”
În continuare puteți citi, integral, răspunsul primit de la managerul de proiect din Tg. Mureș
Referitor la solicitarea dvs. de a vă furniza informații legate de derularea proiectului „Program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin -Regiunea Centru” Contract de finanțare nr.11446/02.11.2020, Cod SMIS: 138603 derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, prin prezenta vă comunicăm următoarele:
- În urma derulării procedurii de afiliere, Spitalul Județean de Urgență Sibiu a devenit furnizor de servicii de screening în cadrul proiectului, oferind următoarele tipuri de servicii:
- Testare Babeș-Papanicolaou pentru femeile cu vârsta între 24-29 de ani;
- Testare HPV pentru femeile cu vârsta între 30-64 ani.
Toate femeile care participă la screening trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale grupului țintă, respectiv:
- Au domiciliul/reședința în regiunea vizată prin proiect, respectiv regiunea Centru;
- Din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
În ceea ce priveşte testarea Babeş Papanicolaou, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu recoltează, intrepretează și transmite toate rezultatele femeilor din acest grup țintă, prin Serviciul de Anatomie patologică.
Testarea HPV se realizează pentru femeile cu vârsta între 30-64 ani. Pentru confortul femeii, în cadrul aceleiași manevre de recoltare, medicul ginecolog va pregăti o prelevare şi pentru testul Babeș-Papanicolau, care va fi interpretat în cazul în care este prezent HPV-HR (high -risk) - test pozitiv-tulpină oncogenă.
Un test HPV negativ și un test BP negativ la o femeie indică faptul că aceasta poate să se retesteze peste 5 ani, având riscul cel mai mic de a dezvolta o leziune malignă a colului uterin.
Femeile care au rezultate pozitive la testarea Babeș -Papanicolaou vor fi rechemate la centrele de recoltare din cadrul SCJU Sibiu şi a celorlate reţele de screening pentru recoltarea probelor HPV, acestea urmând a fi trimise la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș.
Dacă testul HPV este negativ femeia va fi informată prin poștă/telefonic sau pe email, iar dacă este un test HPV-HR (test pozitiv) femeia va fi informată despre conduita terapeutică printr-o consultație de ginecologie din centrele afiliate (femeia asigurată prin CAS) sau la SCJU Târgu Mureș (femei neasigurate pentru care se asigură inclusiv transportul).
Un test HPV pozitiv asociat cu un test BP negativ la o femeie, determină monitorizarea acesteia, iar un test HPV pozitiv asociat cu un test BP pozitiv impune continuarea investigațiilor, diagnostic și tratament.
Pentru orice femeie eligibilă screeningului, toate testele sunt gratuite, nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie, doar prezentarea buletinului de identitate.
În cazul rezultatelor pozitive diagnosticul și tratamentul sunt gratuite pentru femeile neasigurate, iar femeile asigurate vor primi scrisoare medicală de la SCJU Tg-Mureș /Centrul Regional de Screening.
În acest circuit de acordare a serviciilor de screening, nu se percepe plata contravalorii unor servicii medicale femeilor sub nicio formă - când acest lucru se întâmplă femeia nu beneficiază de servicii de screening, ci de rezolvarea unor patologii ginecologice existente, cunoscute anterior. Desigur medicul specialist de obstetrică-ginecologie este cel care stabilește încadrarea sau nu a femeii în Grupul țintă conform criteriilor proiectului.
Recoltarea probelor HPV se face în recoltoare speciale, care se păstrează 1 săptămână la temperatura camerei, 2 săptămâni la frigider și ulterior sunt congelate la temperaturi de – 20 grade. Metoda de interpretare este HC2, prin detecția ADN-ului.
Testele HPV sunt determinate prin metoda HC2, adică test de hibridizare ADN cu amplificarea semnalului folosind chemiluminescența în micro-placă, pentru determinarea calitativă a 13 tipuri cu risc ridicat de papilomavirus uman (16/18/31/33/35/39/45/51/52/56/58/59/68) în probele recoltate din colul uterin.
Fiind prima organizare a unui laborator HPV regional, aici se centralizează toate probele transmise din cele 6 județe. Astfel, în cadrul reţelelor de screening/centre de recoltare probele se recoltează, se verifică și se pregătește documentația pentru fiecare femeie testată, informațiile se încarcă pe platforma INFOSCREEN, ulterior probele şi toată documentaţia se trimit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Laboratorului HPV regional.
Prelucrare probelor se face în ordinea primirii de la centrele de recoltare, inclusiv caravana mobilă, ceea ce duce la un aflux mare de probe ce urmează a fi interpretare: peste 8000 de probe la momentul actual.
In judeţul Sibiu, de la SCJU Sibiu au fost transmise către Laboratorul HPV regional un număr de 606 probe HPV, în luna februarie şi în luna mai 2023, acestea fiind în diferite etape de prelucrare şi interpretare, urmând ca rezultatele finale să fie transmise, în cel mai scurt timp posibil, atât femeilor, cât şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Posibile întârzieri:
- Adresă de email/telefon greşite, scrise neinteligibil pe formulatr grup-ţintă;
- Rezultate HPV pozitive în procedură de triaj, prin care se aşteaptă şi finalizarea testului BP pentru stabilirea gradului leziunii şi a conduitei terapeutice;
- Intârzieri în introducerea datelor pe platforma Infoscreen de către centrele de recoltare;
- Volumul mare de lucru pe laborator.
Leziunile colului uterin progresează lent. De la o infecție cu HPV până la un cancer de col uterin trec aproximativ 5-8 ani. Tocmai acesta este scopul screening-ul de col uterin, să determine prezența sau absența celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte de a se transforma în celule canceroase, maligne. Astfel, țesutul afectat poate fi îndepărtat ușor.
Poate că uneori circuitul acesta pare a fi de neînțeles pentru femei, că nu primesc de urgență un rezultat, dar aceste teste sunt pentru femeile sănătoase, pentru detectarea la timp a primelor transformări ale celulelor colului uterin și stoparea progresiei acestora. Informațiile complete pe care le primesc femeile prin aceste circuite de testare merită așteptarea, întrucât acestea beneficiază şi de rezolvarea patologiei depistate, nu doar de un simplu rezultat de laborator.
Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: rezultate program de testare c , program de testare a cancerulu , spitalul tg mures , testare gratuita cancer sibiu , Spitalul Județean Sibiu
Vizualizari: 2139
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Kukuruku
Acum 5 ore
Vlad christian
Acum 5 ore
Victor
Acum 6 ore
Steve
Acum 6 ore
Gabytza Gabor