Sibiul face parte dintr-un program regional de depistare gratuită a cancerului de col uterin. Asta înseamnă că orice femeie din județul Sibiu și din Regiunea Centru, care se află în orașul nostru și nu are un diagnostic de acest fel, se poate testa gratuit la Spitalul Județean Sibiu. Recoltările se fac, în urma unei programări, fie la Cabinetul de obstetrică - ginecologie situat în clădirea maternității, la etajul 1, fie la Cabinetul de planificare familială situat în Ambulatoriu Integrat (Policlinică) al spitalului, la etajul 3. Pașii sunt simpli și nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie, ci doar de o copie după cartea de identitate. Foarte important de știut este și faptul că de acest control gratuit beneficiază și femeile care nu au asigurări de sănătate. Eu m-am programat și m-am testat. Acum aștept rezultatul.
De puțină răbdare trebuie să ai nevoie în tot acest proces de testare, dar având în vedere că este o investigație de prevenție, este o răbdare pe care ți-o poți permite. Este un program de care trebuie să profite orice femeie între 24 și 64 de ani din județul Sibiu care nu are un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, este asimptomatică sau nu are antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
În 13 ianuarie sun pentru a-mi face o programare în cadrul acestui program. Sunt deja publice numerele de telefon și intervalele orare la care poți suna pentru programare. Prima dată încerc la Cabinetul de obstetrică - ginecologie situat în clădirea maternității, etaj 1. Pentru a te programa acolo trebuie să suni de luni până vineri, inclusiv, între orele 14.00 - 16.00 la numărul de telefon 0787.370.652. Deși sun de mai multe ori în intervalele indicate, în acea zi nu răspunde nimeni.
Încerc apoi la cabinetul de planificare familială situat în Ambulatoriu Integrat (Policlinică) al spitalului, etaj 3. Acolo poți suna luni între orele 11:00 - 18:00 și de marți până vineri între orele 08:00 - 15:00 la numărul de telefon 0269/215050, interior 334.
Îmi răspunde cineva din spital și-mi face legătura cu interiorul cerut, acolo unde o voce amabilă îmi face o programare pentru data de 10 februarie, la ora 12.30. Având în vedere că am 43 de ani îmi spune că mă încadrez la examenul HPV și nu pentru testarea Babeş Papanicolau.
Programul se screening are două grupuri de vârstă: 30 - 64 de ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV și 24 - 29 de ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau.
„Acum, dacă la testarea HPV va ieși un rezultat pozitiv se va face și un test Papanicolau gratuit, dar trebuie să știți că rezultatul va dura până la trei luni”, mi-a spus vocea din telefon. „Dacă doriți să faceți acum Papanicolau o puteți face, dar este contra cost. Prețul este de 40 de lei”. Sunt de acord să fac și această investigație având în vedere că la un cabinet ginecologic poate ajunge și la 100 de lei. Îmi las numele și numărul de telefon și mi se spune să vin fără trimitere de la medicul de familie, cu doar ci buletinul și o copie a acestuia. Ultimele indicații: în ultimele 24 de ore fără spălături vaginale și fără contact sexual.
Orice informație doriți să obțineți despre programare o puteți cere la telefon.
Cabinetul de planificare familială se află la ultimul etaj al policlinicii
Cu o zi înainte de programare sunt sunată de la cabinetul de planificare familială pentru a confirma că ajung la programarea din 10 februarie, iar astăzi în jur de ora 12.00 plec din redacție spre Policlinica Spitalului Județean Sibiu. Am grijă să am la mine o mască pentru că purtarea acesteia este, în continuare, obligatorie în unitățile medicale, copia după buletin și 40 de lei cash pentru testul Papanicolau pe care l-am cerut eu, în plus de testarea HPV, pentru că în cabinet nu se poate plăti cu cardul. Intru în policlinică și deși este un paznic, nu mă întreabă nimic.
Încep să urc scările către ultimul etaj. La fiecare palier sunt scrise specializările aferente cabinetelor aflate acolo. La ultimul etaj fac stânga, merg până la capătul coridorului și din nou la stânga este Cabinetul de planificare familială. Mai este doar o persoană în fața mea. O doamnă drăguță care mă ajută și-mi face o poză în fața ușii.
Îmi povestește că a venit pentru testarea gratuită și că și-ar dori să afle cât mai multe femei despre ea și chiar are de gând să le vorbească despre experiența ei de astăzi colegelor de serviciu. În cabinet este, pentru moment, doar asistenta. Doamna care aștepta la ușă îmi spune că trebuie să completez un formular și că-l pot cere. Bat la ușă, intru și asistenta mi-l înmânează. Sunt câteva întrebări la care trebuie să răspund: date personale, studii, diverse situații în care mă încadrez sau nu. Am primit formularul cu tot cu unul completat ca și model, așa că nu a fost greu. Până să termin formularul de completat apare și medicul. Probele îmi vor fi recoltate de medicul generalist Dr. Camelia Petre.
Recoltarea în sine durează până în 20 de minute dacă nu ții medicul de vorbă
Când îmi vine rândul intru în cabinet. Medicul care face recoltarea este o femeie nu foarte înaltă, brunetă, care pare sigură pe ea. Vorbește cu un ton puternic și este dispusă să răspundă la întrebări. Asistenta ei este finuță, blondă, tunsă scurt și mereu scrie câte ceva sau caută în dosare să-i răspundă medicului dacă întreabă ceva. Medicul ia formularul pe care l-am completat și cu ochii în el îmi pune câteva întrebări: când am avut ultima menstruație, dacă am avut probleme din sfera ginecologică. În același timp verifică dacă am completat corect datele.
„Vin multe femei în cadrul acestui program?”, o întreb.
Ridică ochii spre mine și-mi răspunde.
„Vin, dar majoritatea sunt femei cu școală, să știți. Noi ne-am dori să vină și femei din medii dezavantajate, femei care nu-și permit să meargă la un cabinet. Am vorbit deja cu mediatorii din departamentele comunitare să înceapă să anunțe aceste femei și să le aducă la cabinet. Banii în acest proiect sunt până la finalul anului. Ar trebui să vină cât mai multe femei pentru că surprize sunt de proporții. Au cancer la 20 și ceva de ani cu tulpini agresive și este păcat pentru că vorbim de un cancer care poate fi prevenit.”
Îmi povestește apoi la ce riscuri se supun tinerele și cum sunt multe femei și-și fac nici măcar un control ginecologic.
Îmi spune că în cadrul proiectului durează puțin mai mult primirea rezultatelor, pentru că probele sunt trimise la Tg. Mureș, Sibiul neavând o linie de prelucrare a probelor HPV.
„Probele trebuie să fie trimise la Târgu Mureș și primirea rezultatelor durează între o lună jumătate și trei luni, dar se merită, pentru că vorbim de prevenție”, îmi mai spune medicul.
Investigația pe care am făcut-o gratuit costă în cabinete până la 400 de lei
Recoltarea propriu-zisă pentru cele două investigații nu durează mai mult de 5 minute și nu este dureroasă. Testarea HPV într-un cabinet privat de ginecologie poate ajunge și la 400 de lei. Acesta este și motivul pentru care rețeaua de screening pentru depistarea cancerului de col uterin organizată la Spitalul Județean Sibiu este atât de importantă. Femeile din Sibiu au acces gratuit la teste care le pot arăta sănătatea colului uterin.
„După ce veți primi rezultatul la HPV, dacă acesta este pozitiv, dumneavoastră puteți face, mai departe, un examen cito-oncologic gratuit”, o aud pe doctoriță explicând.
După încheierea recoltării, micuța asistentă blondă îmi explică faptul că voi primi rezultatele pe e-mail sau dacă am cont pe platforma Portal Medical, mă pot interesa acolo. În funcție de rezultatul primit se vor lua următoarele decizii. Rezultatele pentru Papanicolau, investigația pe care am făcut-o contra cost, vor veni în maxim 10 zile.
Ce trebuie reținut
Când ies din cabinet știu clar care sunt punctele pe care trebuie să le evidențiez.
- Testarea este gratuită.
- Nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie, ci doar de buletin și de o copie a acestuia.
- Nu este nevoie de asigurare medicală, pentru că indiferent de acest statut, femeile beneficiază de testare în cadrul acestui program.
- Pot pune la telefon și în cabinet orice întrebare legată de acest program.
- Este foarte important ca medicii de familie să transmită pacientelor despre existența acestui program.
- Este foarte important ca instituțiile care au în evidență femei vulnerabile să le ajute să ajungă parte din acest program.
- Programul este finanțat până la finalul anului.
Din data de 9 ianuarie, de când acest program este funcțional la Sibiu, la Cabinetul de planificare familială s-au recoltat probe de la 132 de femei (de la 89 în luna ianuarie și de la 43 din 1 până în 10 februarie). Până la redactarea reportajului nu am intrat în posesia datelor de la Cabinetul de obstetrică – ginecologie.
Rețeaua de screening de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu face parte dintr-un proiect al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în care mai sunt implicate alte opt spitale din țară. Programul se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă, iar rețeaua este organizată după noile normative legislative.
Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă 15-45 de ani și reprezintă a doua cauză de morbiditate și mortalitate la femei, în România, deși este un cancer care poate fi prevenit. O statistică a Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu arată că în anul 2020 -2021 doar acolo au fost înregistrate 76 de noi cazuri de cancer de col uter. Din păcate, 64 de femei au pierdut lupta cu această boală. Pentru prevenire specialiștii spun că există două căi sigure: vaccinarea anti HPV, pe care fetele între 11 și 18 ani o pot face gratuit, și controlul regulat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: testare cancer col uterin sibi , retea de screening f=gratuit , testare gratuita cancer sibiu , spital Targu Mures , Spitalul Județean Sibiu , Fonduri Europene , proiect ,
Vizualizari: 7726
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Craciunescu Felicia
Acum 3 ore
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 3 ore
Gabytza Gabor
Acum 3 ore
Noi noi
Acum 3 ore
Mihnea