Sâmbătă,
15.03.2025
Cer Senin
Acum
23°C

Administrația Spitalului județean refuză să ofere detalii despre pacientul care a căzut de la etajul 3. Parchetul: „Ar fi fost văzut de către o pacientă pe pervazul geamului de la salon”

Administrația Spitalului județean refuză să ofere detalii despre pacientul care a căzut de la etajul 3. Parchetul: „Ar fi fost văzut de către o pacientă pe pervazul geamului de la salon”

Cazul pacientului care a căzut de la etajul 3 al secției de Neurochirurgie a Spitalului județean Sibiu rămâne deocamdată în mister. Cea mai mare neclaritate este dacă spitalul a intenționat să mușamalizeze acest caz, având în vedere că abia după două zile acesta a devenit public, iar nici atunci poliția nu știa nimic despre incident. Sub masca „derulării anchetei”, administrația spitalului refuză să răspundă la întrebări care nu au legătură cu ancheta.

Despre faptul că un bărbat internat la Neurochirurgie a căzut de la etajul 3 al spitalului județean Sibiu s-a aflat brusc, într-o zi de sâmbătă, pe data de 3 iunie - la două zile de la cele întâmplate. Purtătorul de cuvânt al instituției a transmis mesajul presei din Sibiu, care nu era pus în niciun context și părea mai degrabă o replică. De fapt, așa a și fost: pe 2 iunie fostul polițist Marian Răduinea a scris public despre faptul că „un pacient de aproximativ 65 de ani, internat pentru un traumatism cranian minor pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Sibiu, a intrat în sevraj etanolic și s-a aruncat pe fereastra de la etajul 3”.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Spitalului, pacientul a fost adus la spital în cursul zilei de marți 30 mai, „cu o plagă fronto-parietală dreapta, care a fost suturată în cadrul Unității de Primiri Urgențe”. Examenul tomografic a evidențiat și fisurarea cutiei craniene, motiv pentru care pacientul a fost preluat pentru supraveghere și tratament în cadrul Secției Clinice Neurochirurgie. Spitalul a negat faptul că pacientul ar fi intrat în sevraj etanolic. „La momentul prezentării în UPU și în momentul internării pacientul a fost perfect conștient, cooperant, nu a fost agitat psihomotor și nu a prezentat halenă etanolică. Prin urmare nu a fost necesară nicio măsură specifică suplimentară. Pacientul a comunicat permanent cu personalul pe toată perioada internării și nu a existat suspiciune unui posibil sevraj”.

Ulterior, în seara zilei de 1 iunie, pacientul a căzut de la etajul 3 al secției Neurochirurgie „în circumstanțe necunoscute”, după cum au mai precizat reprezentanții Spitalului Județean Sibiu.

Aceștia au transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că s-a intervenit de urgență conform protocoalelor și procedurilor și pacientului i s-a acordat primul ajutor, atât de personalul secției și din Unitatea de Primiri Urgențe. Se mai spunea că medicul șef al secției a informat conducerea spitalului, precum și familia pacientului, cu care a discutat personal.

Se știe deja că după incident, bărbatul a ajuns în secția ATI, intubat. Iar la scurt timp medicii au declarat moartea cerebrală a acestuia. După incident, luni, 5 iunie, Spitalul a anunțat că mai multe organe ale bărbatului au fost prelevate pentru transplant.

Întrebările la care nu răspunde Spitalul

Cazul a ridicat mai multe semne de întrebare, dar la care Spitalul a refuzat să răspundă. Spre exemplu, ce i s-a întâmplat bărbatului înainte de a ajunge la spital prima dată - ce a provocat leziunile craniene (accident de muncă, bătaie etc.) - , dar și care erau șansele de supraviețuire după căzătură. Reprezentanții spitalului au refuzat să răspundă dacă pe holurile secției de Neurochirurgie sunt camere de supraveghere, precizând că „în saloane nu se amplasează camere, este vorba de GDPR”.

În final, Spitalul a transmis că urmează să declanșeze o anchetă administrativă pentru a identifica exact toate circumstanțele acestui caz regretabil.

Cu toate acestea, am transmis Spitalului o serie de întrebări la care am așteptat răspunsuri. După o săptămână, am primit următoarea propoziție: „În contextul în care în momentul de față de desfășoară o anchetă atât la nivelul organelor special  abilitate în acest sens cât și la nivelul SCJU Sibiu, deocamdată nu putem comunica informații suplimentare cu privire la acest caz”, semnată de managerul instituției și purtătorul de cuvânt.

Conducerea spitalului a evitat să ofere răspunsuri și explicații chiar și la întrebările care nu au legătură cu ancheta:

- Care au fost cauzele care au dus la apariția plăgii fronto-parietale, respectiv fisurarea craniului pacientului? Ce i s-a întâmplat, conform informațiilor declarate și înregistrate de spital; dar și de cine a fost adus la spital?

- Când a căzut pacientul de la etaj (la ce oră), când a fost găsit și cine a anunțat că acesta a căzut. Precum și cine a fost anunțat prima dată despre incident? Ca precizare - vă rog să precizați dacă se cunoaște dacă bărbatul a sărit de pe geam sau a fost împins?

- Care au fost primele acțiuni luate de reprezentanții spitalului atunci când ați aflat despre pacientul căzut?

- Potrivit reprezentanților Poliției, spitalul nu a informat Poliția despre acest incident decât după ce acesta a devenit public. Vă rog să ne transmiteți următoarele:

a. cum se procedează în general în astfel de cazuri și în baza căror documente/regulamente?

b. cum a evoluat starea pacientului după căzătură: la cât timp a fost declarată moartea cerebrală? cu cine dintre rudele pacientului s-a discutat, respectiv ce rudă (soție, fiică etc...) a dat acordul pentru transplantul ulterior de organe?

c. când a sesizat Spitalul Poliția despre incident?

- Există camere de supraveghere pe holurile spitalului (spațiile comune), mai exact la etajul al treilea în secția de Neurochirurgie, astfel încât să se poată urmări ce s-a întâmplat?

- În cât timp va fi derulată ancheta administrativă în cadrul spitalului cu privire la acest incident? Dacă aceasta a fost finalizată, care sunt rezultatele acesteia?

Parchetul schimbă încadrarea juridică a faptei din „vătămare din culpă” în „ucidere din culpă”

Conform IPJ Sibiu, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, care, în seara zilei în care a devenit public incidentul, a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii „de vătămare corporală din culpă”.

Am transmis și Parchetului câteva întrebări și ieri am primit răspunsuri – mult mai detaliat decât ce au transmis reprezentanții Spitalului. Astfel, aflăm că, între timp, după decesul pacientului, în cauză s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în „infracțiune de ucidere din culpă”, faptă prevăzută de articolul 192, alin 1 din Codul Penal. „Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăși o infracțiune se aplică regulile privind concursul de infracțiuni”.

Ca urmare a schimbării încadrării juridice în cauză s-a făcut propunerea de preluare a cauzei de către Tribunalul Sibiu pentru continuarea cercetărilor – au precizat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Parchetului.

Parchetul: Bărbatul ar fi fost văzut de o pacientă pe pervazul geamului

Din răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu aflăm că polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la incidentul petrecut la începutul lunii iunie la Spitalul județean Sibiu: „sesizarea din oficiu s-a realizat ca urmare a informațiilor obținute din prea locală și din verificările făcute de lucrătorul de poliție”, se precizează în răspuns.

Tot de la procurori aflăm că „conform verificărilor preliminare efectuate, pacientul ar fi fost internat în cadrul Secției de Neurochirurgie ca urmare a unei autoaccidentări”.

În ceea ce privește momentul căderii de la etaj, procurorii transmit că „în data de 1 iunie, în jurul orei 17:30, persoana de sex masculin ar fi fost văzut de către o altă pacientă pe pervazul geamului de la salon care a anunțat de îndată cadrele medicale”.

Surse din cadrul instituțiilor de drept au mai explicat pentru Turnul Sfatului că neanunțarea poliției a incidentului de către reprezentanții Spitalului ar putea fi încadrată în conținutul articolului 267 din Codul penal - Omisiunea sesizării: „Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

AlisonBurgers

Acum 1 an

Avea niste organe in plus, sunt multi arsinei in romania ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus