Marţi,
12.11.2024
Ploi Scurte
Acum
5°C

Încă o încercare pentru majorarea tarifului la groapa de gunoi de la Cristian

Încă o încercare pentru majorarea tarifului la groapa de gunoi de la Cristian

Pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Sibiu a fost inclus încă o dată proiectul care prevede mandatarea Danielei Cîmpean la Adunarea Generală a asociației ADI „Eco” pentru a vota „pentru” majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor la groapa de gunoi de la Cristian, administrată de Tracon.

În luna februarie 2023, un proiect similar nu a mai ajuns în plenul CJ, fiind blocat în comisiile de specialitate. Atunci, cei de la Tracon au cerut creșterea tarifului pentru fiecare tonă de deșeuri dusă la groapa de la Cristian de la 90 la 130,25 de lei, la care se adaugă TVA. Adoptarea sau respingerea acestei solicitări are loc în cadrul Adunării generale a ADI Eco Sibiu (asociația care reunește toate administrațiile județului), acolo unde fiecare unitate teritorial-administrativă se prezintă cu un mandat de vot încredințat de consiliul local sau cel județean, în cazul de față.

Citește și: Consiliul Județean: FDGR, USR și PSD au blocat proiectul PNL de scumpire a gunoaielor la groapa de la Cristian

De data aceasta, proiectul care va fi supus votului consilierilor județeni prevede o majorare a tarifului de la 90 la 127,11 lei pentru fiecare tonă, fără TVA.

Motivul principal invocat de Tracon în solicitarea sa este „creșterea semnificativă a prețurilor din ianuarie 2022 până în prezent”, respectiv faptul că „valoarea tarifului actual nu acoperă în integralitate cheltuielile cu exploatarea și întreținerea depozitului DEDMI Cristian-Sibiu la standardele de calitate”.

Conform expunerii de motive a societății Tracon, care se găsește în raportul de specialitate atașat proiectului de hotărâre, la modificarea tarifului s-au luat în calcul o serie de „costuri noi impuse de legislație”, precum și „creșteri semnificative a prețurilor la materiile prime”. Sunt menționate plata la bugetul statului a diverselor taxe de mediu rezultate din activitatea depozitului (emisii de poluanți în atmosferă, deșeuri proprii din activitatea depozitului etc.); constituirea de depozite bancare pentru „fond închidere depozit deșeuri “; obținerea de autorizații și avize, creșterea costului cu protecția mediului, ce reprezintă aproximativ 21% din structura tarifului; dar și modificările de tarife la energie electrică, creșterea prețului carburantului, a costului forței de muncă, a salariului minim etc.

„Cheltuielile cuprinse în fișa de fundamentare și memoriile tehnico-economice transmise de societatea Tracon SRL, care stau la baza majorării tarifului de depozitare cu 41,23 % (de la 90 lei/tonă fără TVA la 127,11 lei/tonă fără TVA) au fost estimate pentru o cantitate de deșeu depozitat mai mare cu 63% față de fundamentarea anterioară (de la 70.000 tone/an la 114.177,42 tone/an)”, se menționează și în raportul de aprobare.

Conform datelor financiare prezentate, cele mai mari cheltuieli ale Tracon țin de lucrările de închidere provizorie, închidere definitivă și monitorizare post-închidere. Acestea sunt în valoare de 15,3 milioane de lei, care vor fi eșalonate pe 8 ani. „Din total valoare 15.361.956,02 lei fără TVA s-a scăzut la solicitarea ADI ECO Sibiu valoarea de 929.780,43 lei fără TVA decontată până în prezent prin tarif de UAT-urile din județul Sibiu și anume din 1.07.2015 până în 1.11. 2022”, scrie în adresa Adi Eco transmisă CJ Sibiu.

Astfel, ca urmare a acestui calcul a rezultat că UAT-urile din județul Sibiu mai au de decontat prin tarif situații de lucrări de închidere provizorie, definitivă și monitorizare post închidere, către operatorul depozitului Tracon în valoare de 14,4 milioane lei fără TVA, eșalonat în 8 ani până la finele contractului (2030), conform explicațiilor conducerii Adi Eco. 

Cu alte cuvinte, prin propunerea de tarif pentru care se solicită mandatarea președinte CJ Sibiu se va deconta doar valoarea de 1,8 milioane lei fără TVA/an.

Menționăm că Tracon se pregătește de deschiderea celei de-a 5-a celule pentru depozitarea deșeurilor la groapa de la Cristian. Conform calculelor atașate proiectului de hotărâre, construcția acesteia va costa 6,4 milioane de lei fără TVA.

Citește și: Tracon solicită deschiderea ultimei celule a gropii de gunoi din Cristian

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Iarasi cer scumpirea ??

Acum 1 an

de la 90 la 127 e doar o mica crestere de aproape 42% !! care apoi s-ar traduce prin abonamente marite din nou pentru populatie. Si asta le acopera doar perioada ian. 2022 pana in prezent. MOdesti tovarasii !!
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

nu ți se pare normal să crească tarifele atât timp cât costurile industriale au crescut? ai idee ce costuri presupune un depozit de deșeuri, de la construcție, operare până la închidere?! vrem o țară ca afara, vrem depozite de deșeuri ecologice, nu vrem să avem gunoi pe străzi, nu vrem poluare, dar nici nu vrem să plătim, dacă s-ar putea pe gratis ar fi minunat.
Raspunde

@Adrian

Acum 1 an

Au prins contractul la groapa de gunoi pe baza unei licitatii si a unui pret oferit, pret care sigur includea numite rezerve. Ti se pare normal sa solicite de la an la an mariri de 42% adica de 4x inflatia ?? Ce valoare mai are atunci un contract semnat? orientativa ?
Raspunde

Dfgh

Acum 1 an

dar banii pe care ii fac cu tot ce recicleaza si vand mai departe unde sunt? ca parca suntem campioni in tara la reciclat...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus