Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Tracon solicită deschiderea ultimei celule a gropii de gunoi din Cristian

Tracon solicită deschiderea ultimei celule a gropii de gunoi din Cristian

Pentru că primele trei celule de la groapa de gunoi din comuna Cristian sunt aproape pline - prima fiind chiar închisă, iar cea de-a treia apropiindu-se de 85% grad de încărcare - Tracon solicită extinderea acestora prin deschiderea celei de-a V-a.

Agenția Județeană de Mediu Sibiu a publicat memoriile de prezentare pentru proiectul „Extindere depozit ecologic de deșeuri menajere și industriale Cristian – Jud. Sibiu” cu referire la celulele IV și V. Este vorba de extinderea gropii de gunoi amplasată la aproximativ 2 km de Zona Industrială Vest, 2 km de localitatea Cristian, 3 km de Șura Mică și la 2,5 km de pista Aeroportului Internațional Sibiu.

În cadrul depozitului ecologic se depozitează și se neutralizează deșeuri menajere și industriale asimilabile cu cele menajere din anul 2002, de la punerea în funcțiune a acestuia, respectiv de la deschiderea celulei I.

Terenul pe care se dezvoltă depozitul ecologic de deșeuri este situat în intravilanul comunei Cristian și are o suprafață totală de 18 hectare. Pentru celula a IV-a s-a emis Certificat de Urbanism și Autorizație de construire în regim de urgență emise în iulie 2019, iar pentru celula a V-a s-a emis Certificatul de urbanism încă în august 2020, aceasta urmând să fie executată la nord de primele patru celule.

Până în prezent, celula I a fost închisă, iar celule II și III au fost închise provizoriu, ajungând la capacitate maximă de depozitare. Pentru crearea celei de a IV-a celulă de depozitare se urmărește extinderea depozitului cu suprafața de aproximativ 25.000 mp și un volum de depozitare de circa 459.000 mc, respectiv 688.343 tone. Valoarea investiției pentru a patra celulă este estimată la 900.000 lei.

În ceea ce privește celula a V-a, aceasta ar urma să ocupe o suprafață de aproximativ 26.500 mp, cu un volum de depozitare de circa 314.625 mc, respectiv 471.938 tone. „Scopul lucrării este asigurarea depozitării deșeurilor menajere și industriale asimilabile acestora pentru județul Sibiu în condiții ecologice (...), ca urmare a faptului că spațiul de depozitare a deșeurilor în celula 4 se apropie de aprox. 75% grad de încărcare”, se menționează în memoriul depus la APM Sibiu.

Astfel, investiția urmărește „asigurarea continuității depozitării deșeurilor” pentru județul Sibiu; în document nu se menționează valoarea lucrărilor în cazul acestei ultime celule.

Principalele activități desfășurate în cadrul depozitului se succed astfel:

-       Controlul vizual al deșeurilor și cântărirea deșeurilor;

-       Descărcarea deșeurilor pe platforma betonată și inspecția vizuală;

-       Împingerea, nivelarea și compactarea deșeurilor cu ajutorul buldozerului și a compactorului;

-       Acoperirea periodică cu material inert.

 

Noua celulă se află în bazinul hidrografic al râului Cibin, conform memoriului de prezentare.

Memoriul de prezentare a extinderii gropii de gunoi de la Cristian prin deschiderea celulei 5, poate fi consultat aici.

Conform informațiilor prezentate de Tracon, perioada de umplere a celulelor este de 5-7 ani. Spre exemplu, celula 1 a funcționat aproximativ 7 ani (aprilie 2004 – martie 2011); celula 2 a fost exploatată aproximativ 5 ani (aprilie 2011 – martie 2016), iar perioada de exploatare a celulei 3 este estimată la 5 ani.

Tracon a construit depozitul ecologic de la Cristian în baza contractului de asociere în participațiune din anul 2000 semnat cu UAT Cristian, angajamentul fiind pentru 30 de ani de funcționare.

Conform legislației în domeniului deșeurilor, din acest an 70% din cantitatea totală de deșeuri produsă în municipiul Sibiu trebuie să meargă la reciclat. Pentru neatingerea acestei ținte sunt prevăzute penalizări. Vestea bună era că Sibiul are un grad de colectare separată a deșeurilor de 29%, cel mai ridicat din țară.

Citește și: Ce ne așteaptă anul viitor: ”Pentru 2023, maxim 30% din cantitatea totală de deșeuri mai poate ajunge la groapa de gunoi”

Amintim că la începutul acestui an Tracon SRL, societatea care administrează groapa unde sunt depozitate toate deșeurile din județul Sibiu, a solicitat autorităților majorarea tarifelor de depozitare de la 90 la 130 de lei, pentru fiecare tonă.

Citește și: Se cere scumpirea depozitării gunoaielor cu peste un milion de euro anual. Primăria Sibiu spune că nu e legal, Consiliul Județean – că este

Doar că solicitarea celor de la Tracon a fost respinsă, iar reprezentanții societății au formulat o plângere prealabilă, care va fi urmată de un proces împotriva tuturor celor care s-au împotrivit acestei creșteri.

Citește și: Actualizare. Tarifele pentru gestionarea deșeurilor sunt propuse a crește în tot județul. Discuțiile au inclus chiar și dublarea acestora

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

AlisonBurgers

Acum 1 an

Hahahah, si aia din Cristian cer lejer 180.000 eur pe o casa veche ... e oferta nene, cu arome de groapa de gunoi.
Raspunde

Knuff

Acum 1 lună

Nu cred că această gropa este ecologică. De pe autostrada se văd efectiv cum este astupat gunoiul, fără beton dedesubt și în lumina soarelui se vede printre pământ peturi și plastice.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus