Tracon SRL, societatea care administrează groapa unde sunt depozitate toate deșeurile din județul Sibiu, solicită autorităților majorarea tarifelor de depozitare de la 90 la 130 de lei, pentru fiecare tonă. Creșterea de 69% ar însemna cheltuieli suplimentare de peste un milion de euro anual. Autoritățile văd diferit solicitarea: în timp ce conducerea CJ Sibiu solicită consilierilor județeni să voteze în favoarea creșterii tarifelor, primarul Sibiului propune consilierilor locali să voteze ”împotrivă”.
Toate primăriile din județ care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, alături de Consiliul Județean Sibiu au primit la începutul acestei luni o adresă din partea ADI Eco referitoare la o solicitare pe care Tracon SRL a formulat-o din octombrie anul trecut. Și anume cererea de aprobare a creșterii tarifelor de depozitare a deșeurilor colectate din întreg județul cu mai bine de 44%, de la 90 la 130,25 de lei pentru fiecare tonă (preț la care se adaugă TVA). (Notă: inițial, în articol a apărut în mod eronat faptul că, procentual, creșterea tarifelor ar fi de peste 69%, greșeală remediată între timp).
Raportat la cele aproximativ 115.000 de tone de deșeuri depozitate anual la Cristian (media cantităților depozitate în ultimii patru ani), creșterea propusă de cei de la Tracon ar însemna o cheltuială suplimentară de peste 5,5 milioane de lei anual. Cheltuială care, în cele din urmă, ar trebui acoperită din taxa de salubrizare plătită de locuitorii județului Sibiu.
Reprezentanții Tracon SRL au motivat solicitarea de majorare a prețurilor ca urmare a inflației, a creșterii costurilor cu protecția mediului, a lucrărilor necesare pentru execuția unei noi celule de depozitare (a cincea) a deșeurilor, dar și a creșterii numărului de angajați începând cu acest an, de la 37 la 47, printre altele.
Conducerea CJ Sibiu: Cîmpean să voteze ”pentru”
Conform adresei emisă de Adi Eco Sibiu, în cursul acestei luni fiecare consiliu local din județ, alături de cel județean, va trebui aprobe o hotărâre prin care reprezentantul fiecărei localități să fie împuternicit să voteze ”pentru” sau ”împotriva” majorării tarifelor. Cu acest mandat, fiecare localitate va vota în Adunarea generală a ADI Eco Sibiu, programată în a doua jumătate a lunii viitoare, iar majoritatea va decide dacă este sau nu acceptată majorarea de tarife cerută de Tracon SRL.
În cazul Consiliului Județean Sibiu, vicepreședintele Marcel Luca a inițiat un proiect de hotărâre prin care solicită aleșilor județeni să voteze ”pentru” aprobarea scumpirilor. Proiectul este însoțit de un raport aprobat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, raport prin care se arată că cererea de scumpire formulată de Tracon este oportună și legală, fiind corect fundamentată.
”Se mandatează dna. Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu în calitate de reprezentant al Județului Sibiu în Adunarea Generală a ADI Eco Sibiu să voteze «pentru» modificarea tarifului solicitat de operatorul depozitului ecologic de deșeuri societatea Tracon SRL, de la 90,00 lei/tonă fără TVA, la 130,25 lei/tonă fără TVA”, se arată la primul punct al proiectului de hotărâre care va fi supus votului aleșilor județeni în cursul zilei de luni.
Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre elaborat de Consiliul Județean Sibiu
Ca urmare a faptului că în cadrul CJ Sibiu, liberalii dețin majoritatea absolută, este de așteptat ca proiectul inițiat de Marcel Luca să fie adoptat fără probleme.
Primăria Sibiu: nu este nici oportun, nici legal
Cu totul alta este abordarea conducerii celei mai mari administrații din județ, cea a Primăriei Sibiu. Primarul Astrid Fodor a introdus pe ordinea suplimentară a ședinței de joi a Consiliului Local Sibiu un proiect de hotărâre prin care se propune ca municipiul Sibiu să voteze ”împotriva” scumpirilor.
Această poziție are la bază un raport întocmit de Serviciul de management al deșeurilor din cadrul Primăriei, raport în care se arată că, de fapt, solicitarea de majorare a tarifelor formulată de Tracon nu este nici oportună, nici legală.
Printre motivele invocate de reprezentanții Sibiului, se invocă faptul că cei de la Tracon estimează o creștere a consumului de motorină cu peste 100.000 de litri anual, în condițiile în care din acest an scade numărul de utilaje (de la 16 la 15).
Totodată, reprezentanții Primăriei arată că Tracon a estimat costurile raportându-se, în mod eronat, la o cantitate de 70.000 de tone de deșeuri de depozitat în cursul acestui an. Or, după cum arată reprezentanții Primăriei Sibiu, media cantităților real depozitate este de peste 115.000 de tone. Fapt ce va duce la o creștere nejustificată a deșeurilor.
Mai mult, reprezentanții Primăriei Sibiu îi acuză pe cei de la Tracon de încercarea de creștere artificială a costurilor, prin faptul că raportează în mod eronat timpii de funcționare a utilajelor: în 2020, pentru depozitarea a peste 123.000 de tone de deșeuri, cei de la Tracon au declarat 2.294 de ore de lucru cu diferite utilaje, în timp ce în 2021, pentru o cantitate mai mică de deșeuri de depozitat (114.000 de tone), societatea a comunicat că a fost nevoie de 3.900 de ore de lucru cu diferite utilaje. ”Nu am contestat nivelul prețurilor carburanților, ci doar modalitatea de creștere artificială a consumului”, se arată în raportul întocmit de reprezentanții administrației municipiului Sibiu.
Paragrafe întregi sunt dedicate și argumentării potrivit căreia creșterea tarifelor nu este legală. ”În urma analizei documentelor justificative comunicate de ADI ECO Sibiu, Serviciul Public de Management Salubrizare şi Protecţia Mediului consideră însă că această solicitare nu este oportună şi legală. Luând în considerare aspectele prezentate în cuprinsul prezentului raport, propunem adoptarea unei hotărâri de către Consiliul Local al Municipiului Sibiu privind mandatarea reprezentantului municipiului Sibiu în Adunarea Generală a ADI ECO Sibiu să voteze împotriva solicitării Tracon S.R.L. de modificare a tarifului de depozitare a deşeurilor de la tariful actual de 90 lei/tonă fără T.V.A. la tariful de 130,25 lei /tonă fără T.V.A”, se arată în documentația care va fi supusă votului consilierilor locali în ședința programată joi.
Consiliul local Sibiu este format din nouă reprezentanți ai PNL, opt ai FDGR, patru ai USR și doi ai PSD, prin urmare rămâne de văzut dacă liberalii vor reuși să convingă și alte partide să ”răstoarne” proiectul inițiat de primarul Astrid Fodor.
O chestiune de luni, în funcție de vot
În a doua parte a lunii martie este programată Adunarea generală a ADI Eco Sibiu, în cadrul căreia reprezentantul fiecărei localități va vota ”pentru” sau ”împotriva” majorării tarifelor de depozitare a deșeurilor. ”Vom vedea care va fi rezultatul. Până acum au fost consilii locale care au votat atât «pentru» majorare, cât și consilii locale care au votat «împotrivă»”, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu.
În cazul în care majoritatea va decide aprobarea creșterii tarifelor, acestea nu se vor reflecta imediat în taxa de salubrizare plătită de fiecare sibian. ”Ulterior, operatorul de colectare și depozitare a deșeurilor (Soma Sibiu SRL – n.r.) va trebui să vină către noi cu propunerea de majorare a tarifelor. Propunere care, la fel, va trebui analizată de fiecare consiliu local în parte. Este o chestiune care se va întinde pe câteva luni”, mai arată Claudia Iordănescu.
Citește și CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: scumpirea depozitarii gunoaiel , depozit ecologic cris , capacitate groapa cristian , tone deseuri , depozitare gunoiae , tracon srl , taxa salubrizare , Daniela Cîmpean , Claudia Iordănescu , Marcel Luca
Vizualizari: 2336
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Willy
Acum 12 ore
John Doe
Acum 13 ore
Newman
Acum 13 ore
Newman
Acum 13 ore
Q