Inflația din ultimele zece luni și creșterea salariilor minime, printre altele, a dus la inițierea demersurilor de creștere a tarifelor de gestionare a deșeurilor și cu mai bine de 100%. Autoritățile au decis să reducă acest procent la puțin peste opt la sută, context în care Soma a cerut aleșilor să retragă proiectele. Situația este și mai complicată de atât.
Este vorba de majorarea tarifelor pentru activitatea de sortare a deșeurilor reciclabile, pentru activitatea de transformare în compost a celor biodegradabile și pentru transferul deșeurilor de sticlă. Aceste tarife sunt plătite de către fiecare primărie în parte din banii pe care îi colectează de la populație prin taxele de salubrizare. Ulterior majorării acestor tarife, fiecare administrație în parte ar urma să calculeze dacă creșterea acestor tarife va duce și la creșterea taxelor de salubrizare colectate de la sibieni.
Un pic de haos
Demersurile de creștere a tarifelor au fost inițiate de ADI ECO Sibiu, la solicitarea Soma SRL, societatea căreia i-a fost încredințat prin licitație contractul de administrare a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică. Cei de la Soma și-au fundamentat solicitarea de creștere a tarifelor ca urmare a majorării nivelului salariului minim și inflația din ultimele zece luni.
Ulterior publicării articolului, cei de la ADI Eco arată că situația este diferită, decât cea anunțată inițial. „Vă transmitem faptul că operatorul Soma SRL, prin solicitările de ajustări de tarife formulate în baza Ordinului ANRSC nr. 640/2022 a propus tarife ajustate în unele situații cu chiar și peste 200% față de cele în vigoare (spre exemplu, pentru tariful aferent activității de sortare). Aparatul tehnic al ADI ECO Sibiu, în urma analizei solicitărilor, a propus UAT-urilor membre ADI aprobarea unor tarife noi indexate strict cu indicele prețurilor de consum, respectiv cu o creștere de 10,4% fata de tarifele actuale, reducând astfel tarifele propuse de operator. Altfel spus, situația reală este diametral opusă decât cea prezentată de către dumneavoastră publicului larg”, transmit cei de la ADI ECO.
Conform celor de la ADI Eco, indexarea tarifelor propusă de Soma SRL prevedea creșteri de la 362 la 749 de lei, fără TVA, (107%) pentru fiecare tonă de deșeu sortat în stația de la Șura Mică, de la 186 la 374 de lei, fără TVA, (100%) pentru fiecare tonă de deșeuri supusă compostării și de la 220 la 292 (33%) pentru transferul sticlei.
Însă în adresa pe care ADI Eco a transmis-o mai departe primăriilor și Consiliului județean Sibiu, tarifele propuse au fost modificate, fiind diminuat cu mult procentul indexării.
După cele două rânduri de modificări a tarifelor, cei de la Soma au transmis o adresă tuturor primăriilor și Consiliului Județean Sibiu, prin care au cerut retragerea proiectelor referitoare la indexarea tarifelor.
Până acum, atât conducerea Consiliului județean Sibiu, cât și cea a Primăriei Sibiu au inițiat proiecte de hotărâre ca urmare a acestor demersuri și, în ambele cazuri, aleșilor locali le este propus să voteze favorabil pentru creșterea acestor tarife cu o medie de aproximativ opt procente.
Urmează o ședință
Situația este departe de a fi clarificată: solicitarea de indexare a tarifelor formulată de cei de la Soma vine după ce una similară au avut și cei de la Tracon SRL, societatea care administrează groapa de gunoi de la Cristian.
Doar că solicitarea celor de la Tracon a fost respinsă, iar reprezentanții societății au formulat o plângere prealabilă, care va fi urmată de un proces împotriva tuturor celor care s-au împotrivit acestei creșteri.
Prin urmare, în contextul în care Tracon cere revenirea asupra solicitării de respingere a indexării tarifelor de depozitare, iar cei de la Soma cer retragerea proiectelor în care solicitării lor le-au fost calculate alte tarife decât cele solicitate, urmează o ședință. „Ne vom întâlni în format fizic, pe 31 mai. Sunt mai multe chestiuni care trebuie lămurite, este nevoie de o comunicare mai bună și de solidaritate pentru luarea unei decizii corecte”, arată Valentin Ivan, primarul comunei Sadu și președinte al filialei sibiene a Asociației comunelor din România.
Consultă aici, în format integral, adresa transmisă de ADI Eco tuturor primăriilor din județ
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Tarifele pentru gestionarea de
Vizualizari: 2009
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Xyz007
Acum 3 ore
Luana
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel
Acum 4 ore
Vivi Dragan