Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Consiliul Județean: FDGR, USR și PSD au blocat proiectul PNL de scumpire a gunoaielor la groapa de la Cristian

Consiliul Județean: FDGR, USR și PSD au blocat proiectul PNL de scumpire a gunoaielor la groapa de la Cristian

Proiectul prin care conducerea Consiliului Județean Sibiu cerea împuternicire pentru a vota în favoarea creșterii prețurilor pentru depozitarea deșeurilor din întreg județul nu a mai apucat să treacă de ”mașina de vot liberală”. Opoziția a blocat proiectul în comisiile de specialitate.

Este vorba de inițiativa conducerii CJ Sibiu, care a elaborat un proiect de hotărâre prin care solicitau mandat de a vota ”pentru” aprobarea solicitării formulată de Tracon SRL, societatea care administrează depozitul ecologic de la Cristian (unde sunt duse toate deșeurile colectate din județul Sibiu). 

În cifre, cei de la Tracon au cerut creșterea tarifului pentru fiecare tonă de deșeuri dusă la groapa de la Cristian de la 90 la 130,25 de lei, la care se adaugă TVA. Adoptarea sau respingerea acestei solicitări are loc în cadrul Adunării generale a ADI Eco Sibiu (asociația care reunește toate administrațiile județului), acolo unde fiecare unitate teritorial-administrativă se prezintă cu un mandat de vot încredințat de consiliul local sau cel județean, în cazul de față.

Proiectul elaborat de conducerea CJ Sibiu n-a mai apucat să ajungă la votul din plen, acolo unde liberalii dețin majoritatea absolută: la ședințele din comisiile de specialitate care au avut loc vinerea trecută, reprezentanții FDGR, PSD și USR nu au fost de acord cu emiterea unui aviz favorabil. Astfel, în Comisia de buget-finanțe, cele trei voturi PNL au întâlnit opoziția celor trei voturi ale reprezentanților celorlalte formațiuni, iar în Comisia Juridică, cei doi reprezentanți ai PNL au întâlnit opoziția reprezentanților FDGR și PSD. Prin urmare, niciuna din comisii nu a putut emite vreun aviz favorabil ori negativ pentru proiectul în discuție.

”Întrucât obținerea avizelor este o condiție procedural obligatorie, iar proiectele de hotărâre care nu sunt însoțite și de avizele cu caracter consultativ nu pot fi supuse dezbaterii”, a anunțat la începutul ședinței Radu Răceu, secretarul județului. ”Mă văd nevoit să retrag de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre”, a continuat Marcel Luca, vicepreședintele CJ Sibiu care a condus ședința.

Primarii se împotrivesc

Din datele publice de până acum, majoritatea primarilor care au inițiat proiecte de hotărâre referitoare la solicitarea Tracon au cerut consiliilor locale să primească un mandat de a vota ”împotriva” acestei solicitări. Așa s-a întâmplat la Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr, de exemplu.

Adrian Echert (foto principală), consilier județean din partea USR, a explicat și care sunt motivele pentru care, în comisii, a fost blocată emiterea vreunui aviz. ”Nu am primit toate detaliile care să ne convingă pentru creșterea de 44% a prețurilor practicate. Am înțeles că sunt mai multe costuri în creștere, cu celulele 4 și 5 și întreținerea lor ulterioară, dar nu am înțeles de ce toate trebuie să se înglobeze toate aici. Am solicitat să primim și detaliile ultimei indexări de preț, pentru a compara de unde apare creșterea de tarife”, a explicat Adrian Echert, care a atras atenția asupra faptului că alte administrații au decis să voteze împotriva cererii Tracon.

Conform legislației în vigoare, însă, proiectul tot va trebui dezbătut. ”Acum am ajuns la această situație, dar, cumva, acest proiect va trebui supus votului în plen, așa că vom avea șansa să mai discutăm aceste chestiuni, astfel încât toată lumea să fie mulțumită. Oricum, fiecare răspunde pentru votul pe care îl va da pentru această chestiune”, a arătat vicepreședintele Marcel Luca.

Citește și Se cere scumpirea depozitării gunoaielor cu peste un milion de euro anual. Primăria Sibiu spune că nu e legal, Consiliul Județean – că este

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Block the coco.

Acum 1 an

Domnul Deleanu luati legatura cu doamna Budusan . O sa va explice ca o exprimare eleganta in spatiul public, recomanda evitarea folosirii termenilor vulgari gen "gunoaie" . Se poate folosi deseuri. Pai se poate??? Un biciclist ca dumneavoastra! Maine poimaine o sa folositi "c...t" in loc de "excremente"
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Nici acum nu v-ați convins de "buna intenție"a liberalilor față de noi?Oare nu se pot îndepărta din toate structurile de conducere ACUM;mâine poate fi prea târziu!La alegeri vom ști precis ce avem de făcut! Ce trebuie să ne mai facă?Spital ,aquaparc, centură -povești,ASTRA-dezastru aeroport-golit de zboruri acum când vine timpul călătoriilor. Sunt in stare însă sa ne calce din nou in picioare și să mărească tarifele la gunoi,deși avem printre cele mai mari din țară!
Raspunde

Magog

Acum 1 an

pt impartialitate jurnalistica, era corect sa spuneti ca PNL are majoritate simpla in absolut toate comisiile....in rest fiecare intelege ce doreste
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus