Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Alexia, Răzvan, Andreea și Paul sunt elevii de 10 la Evaluarea Națională. Toți vor merge la Lazăr

Alexia, Răzvan, Andreea și Paul sunt elevii de 10 la Evaluarea Națională. Toți vor merge la Lazăr

Patru elevi din Sibiu au reușit să obțină la Evaluarea Națională media 10. Trei dintre acești copii au terminat gimnaziul la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, iar cel de-al patrulea a terminat la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”. Unii dintre ei se așteptau la un asemenea rezultat, alții au avut emoții la română, dar cu toții sunt impresionați că lucrările lor au fost fără greșeală. Toți cei patru vor alege Lazăr pentru anii de liceu.

Alexia Mihaela Ciobănuc

Alexia spune că se aștepta să aibă o asemenea medie. După examene a verificat ceea ce a făcut cu profesorii ei consultând baremele și toate indicau media 10. Nu a fost o surpriză, dar fata se bucură foarte mult că a fost așa. Liceul îl va urma, în continuare, la Colegiul Lazăr din Sibiu, la secția Științe Bilingv.

Mama Alexiei este profesoară de Limba română la același colegiul la care învață și fata. Mai mult, i-a fost profesoară și la clasă. Alexia spună că nu s-a simțit tratată diferit de colegii ei.

„În clasa a V-a a fost mai greu, fiind primul an în care mama mi-a fost profesoară. A durat puțin până să reușesc să fac diferența între omul de acasă și cel de la catedră”, spune fata. Pe de altă parte, a moștenit pasiunea mamei ei.

„Simt că am și eu înclinații către română. Îmi place literatura, îmi place să scriu, îmi place foarte mult să citesc. Pot spune că este materia mea de suflet”, mai spune Alexia.

Nu știe încă ce va deveni atunci când va crește mare, dar spune că mai are timp să se decidă. În afara școlii, îi place să deseneze, să asculte muzică, să iasă și să petreacă timp cu prietenele ei. Spune despre ea că este o persoană creativă, calmă și foarte răbdătoare atunci când trebuie să asculte problemele prietenilor și să-i înțeleagă. Timiditatea este ceea ce ar dori să schimbe la ea.

„Cred că ar trebui să fiu mai încrezătoare în forțele proprii”, spune fata.

Pentru reușitele ei își dorește să mulțumească câtorva persoane.

„Profesoarei mele de matematică, Delia Șerb, care m-a ajutat foarte mult, profesoarei de română, Marcela Ciobănuc, care mi-a deschis calea și de la care am moștenit pasiunea pentru această materie și tuturor profesorilor care m-au încurajat și m-au susținut de-a lungul anilor”, încheie Alexia.

Răzvan Andrei Dorca

Răzvan a terminat anii de școală primară la Școala Nr. 25 din Valea Aurie. Băiatul și-a dorit foarte mult să urmeze gimnaziul la Colegiul „Gheorghe Lazăr” și a dat examen pentru asta, dar, din păcate, nu a intrat atunci. Mama sa l-a încurajat și i-a spus că are timp în cei patru ani de gimnaziu să se pregătească pentru a-și îndeplini visul. Astfel Răzvan s-a transferat la Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu și s-a ținut de carte. A avut media zece în aproape toți cei patru ani de studiu, mai puțin în clasa a VIII-a când a avut un 9 la Istorie.

La Evaluarea Națională nu se aștepta să ia 10 la română, dar băiatul este mulțumit. Visul lui este împlinit. Va merge la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, profilul Mate – info.

„Matematica și informatica au fost materiile care mi-au plăcut cel mai mult la școală, de aceea voi și alege acest profil. În timpul liber îmi place să ies cu prietenii. Ne vedem destul de des pe afară sau mergem în oraș”, spune Răzvan.

Persoana căreia își dorește în mod special să-i mulțumească este învățătoarea lui Alina Popa, care i-a foarte dragă și care a fost o persoană foarte importantă în formarea lui sprijinindu-l și încurajându-l necondiționat, mamei sale, care i-a fost mereu alături, dirigintei Floriana Lup, care l-a susținut și despre care spune că se bucură foarte mult pentru el, profesoarei de matematică Maria Ghiță și celei de română, Elena Rotari. Răzvan își îndreaptă recunoștința și către profesoara de română Luminița Radu, cu care s-a pregătit suplimentar și toată dragostea către bunica lui, Elena Georgescu, care a fost profesoară de matematică și care l-a susținut foarte mult. 

Băiatul spune că seriozitatea și perseverența l-au ajutat foarte mult în obținerea rezultatelor și este mesajul pe care îl are și pentru ceilalți copii. Acum așteaptă înscrierea la liceu și apoi se va bucura întru totul de vacanța de vară.

Andreea Luiza Teleșpan

Andreea sau Ada, cum o strigă prietenii, spune că nu se aștepta chiar la media 10, pentru că la nicio simulare nu a luat 10. La Matematică da, pentru că știa că a făcut totul bine, dar la română spera la un 9.50, pentru că acolo contează mult și ce viziune are profesorul care corectează. Româna este, de altfel, și materia care îi este cea mai dragă din toate pe care le-a studiat. Va continua și cu anii de liceu la Colegiul Lazăr, la profilul Științe Naturale bilingv – engleză. În timpul liber Ada citește foarte mult și scrie texte pentru a participa la diferite concursuri. Totodată îi place să și picteze. Cei mai buni prieteni ai Adei sunt Claudia, sora ei geamănă, și Tudor, fratele mai mic cu cinci ani.

„Cu ei îmi petrec majoritatea timpului. Ne înțelegem foarte bine toți trei. Cu sora mea am o relație specială și ne completăm foarte bine. De exemplu, ea a terminat anii de gimnaziu cu media 10 și eu am luat 10 la Evaluarea națională. Claudia a avut media 9,92 la evaluare”, spune Ada.

Ada, foto stânga și Cludia, foto dreapta

Fata consideră că este o fire sociabilă, curioasă și ascultătoare. Ca defect numește încăpățânarea, dar recunoaște că sunt momente în care acest defect o ajută transformând-o într-un copil ambițios.

Nu are o idee clară despre ce își dorește să devină atunci când va fi mare, pentru că are mai multe opțiuni. În momentul de față cel mai mult înclină către arhitectură.

Ada le mulțumește profesorilor care i-au fost alături și au ajutat-o să obțină rezultate foarte bune în toți anii ei de școală.

„Îmi doresc să-i mulțumesc profesoarei de mate, Steliana Mărginean, profesoarei de română, Marcela Ciobănuc, dirigintei Daniela Bunea care m-a călăuzit în toți acești ani și nu în ultimul rând părinților și colegilor mei. De asemenea aș vrea să-i felicit pe toți copiii din generația mea și să le urez succes în tot ceea ce-și propun să facă”, spune Ada.

Paul Luca Anastase

Paul era destul de sigur că va lua 10 la matematică, dar la română avea dubii. Acum însă, este unul dintre cei patru elevi cu medii de 10 din Sibiu. Va merge mai departe tot la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, la profilul Științe bilingv. În școală i-a plăcut foarte mult să studieze biologia, istoria, româna și matematica. A pus biologia pe primul loc pentru că vrea să devină medic. În timpul liber îi place să citească, să iasă cu prietenii și să se provoace unii pe ceilalți la tot felul de discuții. Acum, la final de clasa a VIII-a Paul vrea să le mulțumească tuturor celor care l-au sprijinit.

„În primul rând vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au îndrumat pe tot parcursul meu școlar, dar în mod deosebit profesoarei de română Marcela Ciobănuc, profesoarei de mate Steliana Mărginean, dirigintei Daniela Bunea și învățătoarei mele Cristina Prodea”, spune Paul care a terminat clasele I – IV la Școala Gimnazială Nr. 18 din Sibiu.

De asemenea, Paul le mulțumește părinților și întregii sale familii în care îi include și pe bunici, unchi, nași care i-au fost aproape necondiționat.

Băiatul consideră că cea mai mare calitate a sa este inteligența și face eforturi să se îmbunătățească pe toate planurile. Cel mai mult spune că are de lucrat la atenție.

„Am obiceiul să nu fiu foarte atent atunci când fac anumite activități sau scriu.” Paul are și un mesaj pentru copiii din generația lui.

„Dacă lucrați foarte mult și sunteți siguri pe abilitățile voastre și nu vă stresați, cu siguranță veți reuși în tot ceea ce vă propuneți”, spune băiatul care a avut o singură medie de 9 în tot anul, la Geografie. În rest, doar zece pe linie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Popa Maria

Acum 1 an

Nu este corect. Mai sunt și alți copii care au luat 10,00 la Română și 10, 00 la Matematică. Dar, pentru că au dat evaluarea națională și la limba maternă, unde nu au luat 10,00, nu sunt menționați.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Eh, o sā descopere cā VIATA e plinā de crunte nedreptāti. Asadar, un punct in plus la capitolul experientā.
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

@Popa Maria Nu e bine ce faceti daca sunteti parinte. Asa am crescut si eu dar nu e bine. E prea mult stres pentru copii si pentru ce? Pentru nimic. Incurajam copiii sa invete de 10 si punem povara degeaba pe ei, astfel incat ajung sa se simta vinovati daca nu iau nota mare, pentru niste chestii pe care nici nu ni le mai amintim peste 10 ani. Lucrez acum, dar pt mine cea mai grea perioada a fost examenele din liceu si facultate. Prea mult stres inutil, DEGEABA, doar ca sa se mandreasca parintii si profesorii cu munca elevilor. Inteligenta si cultura se pot cultiva si altfel, mai practic. Daca fiul/fiica dvs nu a luat 10 la limba materna si doar la restul, asta e. A luat mult mai mult ca altii si trebuie sa fiti foarte multumita de ce aveti, nu trebuie sa va doriti sa apara pe prima pagina in ziarele astea de cancan. Sanatate!
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

@Stanciu....ai inteles ceva gresit ! Ce spune Popa Maria si ce interpretezi tu e total diferit. Nu spun ca nu ai dreptate, dar ai gresit subiectul ;-).
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

@Hermannstädter. Poate am inteles gresit intra-adevar, nu tin mortis sa am dreptate. Si doamna Popa remarca un aspect adevarat aici (nota mica de la limba materna il trage putin in jos pe elev). Doar ca, din exterior, nefiind prins de febra examenelor nationale/Bac, vad lucrurile putin altfel: ca punem prea multa presiune pe copiii nostri, cum in trecut a fost pusa multa presiune si pe noi. Nimanui in viata nu-i pasa ca am luat doar 9 si 10, sau ca am fost remarcat de o publicatie pt rezultate deosebite. Zic, cea mai neplacuta perioada din viata a fost examenul de bacalaureat si asta nu e deloc ok. Cum niste examene de o saptamana sa aiba atata influenta pentru viitorul unui elev si sa puna atata presiune pe el? Daca se intampla ca elevul sa fie bolnav in ziua bacului? Da in toamna sau peste un an iar? Nu e ok atata presiune, asta e tot ce voiam sa zic. In rest stiu ca va/ne iubim copiii si va doresc toate cele bune!
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 an

@Stanciu - aveți mare, foarte mare dreptate! Copiilor trebuie să li se dezvolte inteligența emoțională, în primul rând. După experiența de o viață pot afirma, cu obiectivitate, că inteligența academică, "coatele rupte" pe băncile facultății, toată zdroaba mea, toate, mi-au fost inutile în final pentru că nu am avut inteligență emoțională. Am simțit frustrări și neputințe, sentimentul de muncă în zadar și de invalidare. Viața nu este o competiție ci o permanentă luptă de adaptare și, dacă îți place competiția, fii în competiție cu tine însuți. Sigur, părintele care a semnalat problema este nemulțumit gândindu-se, desigur, la dezamăgirea copiilor care nu au rotunjit statistica celor de nota 10. Ei, acești copii, sunt toți de nota 10! Asta trebuie să le spună părinții și să-i ajute să aibă înredere în ei înșiși, fără a aștepta validarea socială, să-și deschidă aripile și să zboare. Felicitări tuturor copiilor care au trecut prin examene, indiferent de notele primite! Felicitări tuturor părinților care, prin copiilor lor, au trecut și ei prin focurile probelor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Pacat de ei.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

Bravo dragi copii!Ca parinte cu un copil ce a dat examenul de capacitate si a luat peste nota 9 imi dau seama de emotiile si luptele voaste. BRAVO!FELICITARI! Iar pentru profesorii de la Lazar si Goga tineti minte ca lucrati cu varfuri si ciudat e ca nu sunteti in stare sa faceti performanta la olimpiade. Cand la tine vin varfurile si ei nu fac performanta inseamna ca tu ca profesor nu te ridici la inaltimea lor, nu esti in stare sa ii pregatesti.Ar trebui sa li se impuna si profesorilor de la aceste licee o performanta mimima macar. Renumele acestor licee îl dau doar acesti copii exceptionali si ambitiosi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus