Pădureni (Slimnic), Sădinca (Loamneș), Păltiniș (Sibiu), Lotrioara (Boița), Gherdeal (Bruiu), Poienița (Cîrța), Petiș (Șeica Mare) și Chesler (Micăsasa) sunt localitățile din județ cu cel mai mic număr de locuitori, conform Recensământului populației încheiat anul trecut.
Împreună, toate aceste opt localități adună 143 de locuitori.
Pădureni este localitatea cu cei mai puțini locuitori, doar 3. Urmează Sădinca (5 locuitori) și Păltiniș (11 locuitori, dintre care 6 bărbați și 5 femei). În Gherdeal trăiesc 12 persoane, iar în Poienița – 17.
Satele Petiș și Chesler au și ele sub 50 de locuitori, 37, respectiv 47 de persoane.
Citește și:
Primarul din Slimnic, Adrian Aron Nan, susține că satul Pădureni, acolo unde mai trăiesc doar 3 persoane, conform recensământului, se va transforma treptat într-un sat de vacanță.
”Se dezvoltă într-un sat de vacanță, dar încet. Sunt acolo vechile case părintești și se mai fac renovări. Sunt niște locații de week-end, de-o seară”, spune primarul.
Aron Nan susține că pentru a aduce rețeaua de electricitate în Pădureni ar fi nevoie de o investiție de 2,4 milioane de lei.
”În mare parte am purtat discuții în legătură cu rețeaua de electricitate, satul acum nu are curent. Ne interesează, am văzut un studiu de piață, să vedem ce putem face. Ar costa 2,4 milioane de lei, dintre care jumătate ar urma să fie plătiți de primărie, iar cealaltă jumătate de societatea Electrica. Am crezut că e mai puțin, dar investiția e destul de mare, avem și alte cofinanțări, și deocamdată nu ne putem aventura. În viitorul apropiat vom vedea și acest aspect”, a mai spus primarul.
Satul unde sunt 63% bărbați și 37% femei
Satul Ghijasa de Jos, care aparține de comuna Nocrich, are o particularitate: este una din localitățile din județ cu cea mai mare diferență dintre numărul locuitorilor de sex feminin de cei de sex masculin. Dacă în majoritatea localităților din județ paritatea este aproape egală, în Ghijasa de Jos sunt mult mai mulți bărbați decât femei.
Sunt aici 100 de locuitori, dintre care 63 de bărbați și 37 de femei, iar procentul e simplu de aflat: 37% femei, din totalul localității.
Preotul Mihai Rusu, care slujește la Biserica Cuvioasa Paraschiva din localitate spune că satul e extrem de depopulat, nu mai există familii în sensul în care eram obișnuiți.
”S-a depopulat satul foarte mult. Cam 80% din populație a plecat din localitate. În primul rând, nu mai sunt familii complete. A fost o familie, îi spun familie deși nu sunt căsătoriți, dar trăiesc împreună, aveau 4 copii. El a plecat undeva în Moldova și a rămas femeia cu 3 băieți și o fată. A plecat și ea în Vurpăr. Majoritatea sunt așa în localitate, să știți. Tot așa, o familie, tot necăsătoriți, femeia e plecată în Vurpăr, iar el a plecat la o stână prin Șelimbăr. Nu mai e o nicio rânduială. Sunt foarte mulți bătrâni, nu mai pot urca șase trepte până la biserică, e foarte mică frecvență, nu mai e rânduială”, spune preotul.
84,9% din șelimbăreni locuiesc în satul Șelimbăr
Comuna Șelimbăr, a patra cea mai mare localitate din județ, are la rândul ei o particularitate. În satul Șelimbăr locuiesc 84,9% din întreaga localitate. În celelalte sate care formează comuna mai sunt 2.631 de persoane. În Veștem sunt 1.479 de locuitori, în Bungard sunt 532, iar în Mohu locuiesc 620 de persoane.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cele mai mici localitati din j , date recensamant sibiu , padureni , recensământ , populatie , Sibiu , județul Sibiu
Vizualizari: 24546
Ultimele comentarii
Acum 35 minute
Emil
Acum 40 minute
Ion
Acum 58 minute
Emil
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
VP