Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Sibiu a inițiat procesul de clasare a clădirii în care a funcționat Biroul central al Asociațiunii ASTRA, dar și redacția revistei Transilvania. Aceasta se află pe strada Andrei Șaguna nr.6, iar în prezent în clădire sunt mai mult de 30 de apartamente.
Dosarul de clasare a clădirii, adică de includere în lista monumentelor istorice, aparține DJC Sibiu. Acesta a fost aprobat în ultima ședință a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 9, de pe 5 iulie. Potrivit lui Dan Nanu, directorul instituției, inițiativa prevede clasarea clădirii ca și monument istoric în grupa A sau B, adică de importanță națională. Imobilul este legat de istoria Asociațiunii ASTRA, respectiv de clădirea din Parcul ASTRA, care în prezent este corpul A al Bibliotecii județene, fost Muzeu al Asociațiunii. Ambele imobile s-au construit aproximativ în aceeași perioadă. Clădirea de pe strada Andrei Șaguna nr. 6 are arhitectura originală, doar că are nevoie de restaurare, unele elemente fiind deteriorate.
În prezent, clădirea are mai mulți proprietari, sunt peste 30 de familii care locuiesc în apartamentele amenajate acolo.
Potrivit datelor istorice ale Primăriei, în anul 1897 Asociațiunea ASTRA cumpăra de la Maria Weindel terenul din strada Şaguna 6 pe care se aflau „niște căsuțe, o fierărie și o grădină pustie care se termină în zidul cetății”. Fortificațiile de pe Șaguna au fost înlăturate în 1903 după 7 luni de muncă.
Casa de chirie a Asociațiunii - așa cum era cunoscută - a fost terminată în primăvara anului 1904, construcția începând în 1903.
În prezent, pe clădire sunt două plăci comemorative:
„Aici a locuit ultimii ani din viață George Bariţiu” (dezvelită în 1964) și „Locul unde s-a aflat sediul revistei Transilvania” (dezvelită în 1968). În cazul primei plăcuțe, informația este considerată a fi eronată, deoarece Barițiu a murit în 1893, deci înainte de construcția clădirii.
Din 1905 până în 1943 aici a fost sediul redacției revistei Transilvania, iar în 1907 a funcționat redacția revistei „Revista Economică”, al cărei redactor a fost Ioan Lepădatu, dar și a revistei „Ţara Noastră” scoasă de Octavian Goga (în 1908 se mută la nr. 8).
Informațiile de pe patrimoniu.sibiu.ro mai arată că în această clădire a locuit la parter Vasile Bologa și tot aici a locuit Veturia Triteanu, a doua soție a lui Octavian Goga, în cei 14 ani cât a trăit la Sibiu. Totodată, în perioada interbelică a găzduit o parte din Liceul de fete Domniţa Ileana.
„Acum documentația va fi trimisă la București, la comisia națională de monumente. Prima dată va intra la secțiunea de evidență a Comisiei Naționale (comisia lucrează pe patru secțiuni: urbanism, arhitectură, clasări și evidență - n.n.). Dacă trece, va intra în plenul comisiei. Apoi se eliberează ordinul ministrului de clasare. Ulterior, mai sunt 30 de zile în care proprietarul sau direcția poate să depună contestații. Abia după publicarea ordinului ministrului în Monitorul Oficial clădirea devine monument istoric. Oricum, odată declanșată procedura de clasare, timp de 12 luni clădirea are statut de monument, indiferent dacă în final se va clasa sau nu”, a explicat pentru Turnul Sfatului Dan Nanu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 8812
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Emil
Acum 11 ore
Bambolero
Acum 11 ore
@Dan
Acum 11 ore
Aci Duțu
Acum 11 ore
Emil