Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Un nou monument istoric în Sibiu: clădirea a fost construită între 1903-1904. În prezent găzduiește peste 30 de apartamente

Un nou monument istoric în Sibiu: clădirea a fost construită între 1903-1904. În prezent găzduiește peste 30 de apartamente

Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Sibiu a inițiat procesul de clasare a clădirii în care a funcționat Biroul central al Asociațiunii ASTRA, dar și redacția revistei Transilvania. Aceasta se află pe strada Andrei Șaguna nr.6, iar în prezent în clădire sunt mai mult de 30 de apartamente.

Dosarul de clasare a clădirii, adică de includere în lista monumentelor istorice, aparține DJC Sibiu. Acesta a fost aprobat în ultima ședință a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 9, de pe 5 iulie. Potrivit lui Dan Nanu, directorul instituției, inițiativa prevede clasarea clădirii ca și monument istoric în grupa A sau B, adică de importanță națională. Imobilul este legat de istoria Asociațiunii ASTRA, respectiv de clădirea din Parcul ASTRA, care în prezent este corpul A al Bibliotecii județene, fost Muzeu al Asociațiunii. Ambele imobile s-au construit aproximativ în aceeași perioadă. Clădirea de pe strada Andrei Șaguna nr. 6 are arhitectura originală, doar că are nevoie de restaurare, unele elemente fiind deteriorate.

În prezent, clădirea are mai mulți proprietari, sunt peste 30 de familii care locuiesc în apartamentele amenajate acolo.

Potrivit datelor istorice ale Primăriei, în anul 1897 Asociațiunea ASTRA cumpăra de la Maria Weindel terenul din strada Şaguna 6 pe care se aflau „niște căsuțe, o fierărie și o grădină pustie care se termină în zidul cetății”. Fortificațiile de pe Șaguna au fost înlăturate în 1903 după 7 luni de muncă.

Casa de chirie a Asociațiunii - așa cum era cunoscută - a fost terminată în primăvara anului 1904, construcția începând în 1903.

În prezent, pe clădire sunt două plăci comemorative:

„Aici a locuit ultimii ani din viață George Bariţiu” (dezvelită în 1964) și „Locul unde s-a aflat sediul revistei Transilvania” (dezvelită în 1968). În cazul primei plăcuțe, informația este considerată a fi eronată, deoarece Barițiu a murit în 1893, deci înainte de construcția clădirii.

Din 1905 până în 1943 aici a fost sediul redacției revistei Transilvania, iar în 1907 a funcționat redacția revistei „Revista Economică”, al cărei redactor a fost Ioan Lepădatu, dar și a revistei „Ţara Noastră” scoasă de Octavian Goga (în 1908 se mută la nr. 8).

Informațiile de pe patrimoniu.sibiu.ro mai arată că în această clădire a locuit la parter Vasile Bologa și tot aici a locuit Veturia Triteanu, a doua soție a lui Octavian Goga, în cei 14 ani cât a trăit la Sibiu. Totodată, în perioada interbelică a găzduit o parte din Liceul de fete Domniţa Ileana.

„Acum documentația va fi trimisă la București, la comisia națională de monumente. Prima dată va intra la secțiunea de evidență a Comisiei Naționale (comisia lucrează pe patru secțiuni: urbanism, arhitectură, clasări și evidență - n.n.). Dacă trece, va intra în plenul comisiei. Apoi se eliberează ordinul ministrului de clasare. Ulterior, mai sunt 30 de zile în care proprietarul sau direcția poate să depună contestații. Abia după publicarea ordinului ministrului în Monitorul Oficial clădirea devine monument istoric. Oricum, odată declanșată procedura de clasare, timp de 12 luni clădirea are statut de monument, indiferent dacă în final se va clasa sau nu”, a explicat pentru Turnul Sfatului Dan Nanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

12 comentarii

Victoria

Acum 9 luni

Aşteptăm cu mare interes momentul când primăria se va ocupa de restaurarea fațadelor clădirilor de tip monument istoric, pentru că cei de la monumente nu-ți dau (în special domnu' Dr) aprobări nici când ai dosarul complet după un an de adunat hârtii, tot timpul este ceva greşit, ceva de adus, ceva de făcut. Şi uite-aşa primăria vine să-ți dea amendă că n-ai reparat fațada.
Raspunde

Un sibian

Acum 9 luni

proprietarii cladirilor monument istoric sa scoata banuti din buzunar si sa-si renoveze cladirile...daca le vor renovate!!! primaria ar trebui sa le creasca de 5 ori impozitul pentru ca stau si nu fac nimic!!!
Raspunde

Un sibian

Acum 9 luni

probabil trebuie renovata pe bani publici..iar proprietarii sa stea si sa nu cheltuie in banut!!!
Raspunde

Ion

Acum 9 luni

Sigur si nu probabil logica asta e defecta....din surse sigure...de la fata si spatele locului ...
Raspunde

Dfghdfgh

Acum 9 luni

ar trebui restaurata frumos si sa ramana un simbol al istoriei strabune din Sibiu... de cladirea de pe Victoriei ce se mai aude? cand se va restaura sau se asteapta sa cada sa nu mai aiba ce restaura?
Raspunde

Ion

Acum 9 luni

Mai bine decat niciodata! Articol tarzior.....comunicarea in scris catre locatari s-a facut in ianuarie cum ca e declarata cladirea monument istoric .....acu dupa 30 de ani si mai bine...TOTI LOCATARII CU VECHIME AU SANSE SA NU MAI PRINDA MINUNEA UNEI EVENTUALA RESTAURARI ...mai interesant e ca unii noi proprietari ,la interior fac sau intentioneaza sa faca modificari (au inceput) inclusiv structurale cu avize nu-s foarte existente(la vedere). Traiasca AirBNB in monumente istorice!
Raspunde

Ion

Acum 9 luni

Asa fatada reprezentativa gasesti cu greu si intre toate celelalte cladiri declarate deja monument.Trebuie restaurata! Mai ales in fata zilnicei :PPC (POATE PICA CEVA!),statia de bus fiind pusa sub ea .
Raspunde

Achim

Acum 9 luni

Pai normal ca a fost declarata monument istoric la cine a stat/sta in ea.Un fost senator,un actual senator...

Raspunde

Ion

Acum 2 luni

confunzi cu nr 8
Raspunde

Ioana

Acum 9 luni

Proprietarii de mult trebuiau sa renoveze fatada.Mai bine au plătit amenzi.Acum vor sa stea la mila statului.Obrazul subțire cu cheltuiala se tine!!!!! Vecinii au putut!!!!

Raspunde

Daniel

Acum 9 luni

Dar cu clădirea de vis-a-vis, Saguna Nr 13 / 15 , ce se întâmplă acolo ? Toate țiglele de pe acoperiș au fost date jos intentionat, se dorește o degradare masivă a clădirii pentru a putea fi demolată și să apară un modern hotel Golden Tulip ?
Raspunde

George

Acum 9 luni

Primăria ar putea accesa fonduri EU pentru renovări și eficientizare energetică. Cu banii respectivi să vină Primăria să renoveze și izoleze în primul rând clădirile de interes istoric sau cele cu arhitectură ce aduce valoare orașului. Totul transparent, fiecare casă cu proprietarii ei să aleagă dintr-o selecție de firme agreate de cei de la monumente sau Primărie. Costurile integrale să fie suportate inițial din fondul respectiv al Primăriei iar ulterior, Primăria să mărească impozitul proprietarilor pe perioada garanției lucrărilor, să zicem 10-15 ani, astfel încât costul de renovare și eficientizare energetică si fie împărțit între proprietari și Primărie prin fonduri EU. Dar din păcate, la Primăria Sibiu efectiv nu ai cu cine să vorbești. Ori mergi cu - hai să facem combinații să mai furăm ceva, ori mai bine nu facem că nu ne iese nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus