Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
23°C

Clădirea Băii Populare Sibiu a fost clasată ca monument istoric de valoare națională, după un proces care a durat 2 ani

Clădirea Băii Populare Sibiu a fost clasată ca monument istoric de valoare națională, după un proces care a durat 2 ani

Sibiul are un nou monument istoric: Baia Populară Sibiu, anunță Primăria Sibiu, cu referire la un ordin al ministrului Culturii.

„Valorosul patrimoniu construit al Sibiului include de acum încă un monument istoric: Baia Populară Sibiu. Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, a semnat Ordinul prin care clădirea Băii este clasată ca monument istoric, categoria A. Primăria Sibiu a investit peste 20 de milioane de lei în reabilitarea acestei clădiri, lucrările incluzând atât restaurarea arhitecturii valoroase a acesteia, cât și consolidări și modernizarea utilităților și spațiilor. Clasarea ca monument istoric atestă valoarea imobilului, precum și calitatea lucrărilor executate”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Din punct de vedere valoric, monumentele istorice cuprinde două categorii: Grupa A se referă la monumentele istorice de valoare națională sau universală, iar Grupa B - la monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.

Demersurile pentru clasarea clădirii Băii Populare ca monument istoric au durat 2. Serviciul Public Baia Populară a pregătit documentele necesare în colaborare cu firma SACO Construct SRL București.

Astfel, Baia Populară Sibiu este de acum unul dintre cele peste 30.000 de monumente istorice din România, urmând să fie protejată de orice intervenție care i-ar putea denatura arhitectura deosebită.

Municipalitatea amintește că această clădire este creația profesorului de arhitectură al Universității Tehnice din München, Karl Hocheder, și îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil", fiind cea mai reprezentativă clădire din oraș pentru acest stil arhitectural. Inaugurarea a avut loc în 11 decembrie 1904. Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München, aceasta fiind realizată de același arhitect.

Lucrările de reabilitare a Băii Populare s-au desfășurat în perioada 2018 - 2020 și au presupus, printre altele, consolidarea clădirii, reabilitarea tâmplăriei și a tencuielilor interioare și exterioare, precum și restaurarea arhitecturii clădirii: balustradele, ușile, compartimentările din lemn ale cabinelor de schimb, scara din lemn, coloanele de piatră și cuva din piatră de la fântâna bazinului, iar placările ceramice ale bazinului au fost refăcute. De asemenea, rețelele de utilități și spațiile au fost modernizate, astfel ca Baia Populara Sibiu este un monument istoric viu si funcțional, sibienii putând-se bucura de obiectiv în timpul liber.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus