Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

Astra Multicultural 2023: Peste 6.000 de vizitatori weekend-ul trecut, la Muzeul Astra

Astra Multicultural 2023: Peste 6.000 de vizitatori weekend-ul trecut, la Muzeul Astra

6.202 de persoane au vizitat Muzeul Astra weekend-ul trecut, la evenimentul Astra Multicultural. În muzeu s-au reunit peste 200 de artiști și meșteri populari din România, Republica Moldova, dar și reprezentanți ai comunităților de maghiari, sași, lipoveni, ucraineni, țipțeri și romi.

Ediția a VIII-a a ASTRA Multicultural a însemnat un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice, ateliere meșteșugărești interactive și un maraton gastronomic multietnic.

Ne-au fost alături Călușarii de la Bârla, Argeș și Călușerii din Rășinari, Sibiu, Ansamblul Bekecs, Miercurea Nirajului, Mureș acompaniați de Formația Tokos, Cluj-Napoca, Cluj. Au fost aici cu armonii muzicale din Argeș - Ansamblul Brătia, Vlădești; Maramureș -  Ansamblul Edelweiss (Floare de colț) și Corul Heilige Anna, Vișeu de Sus; Suceava -  Ansamblul Folcloric Gura Izvorului, Vatra Moldoviței și Tulcea Grupul Veselka (Curcubeul), Caraorman, Tulcea; Bila Roja (Trandafirul alb), Letea. Interpreta Cornelia Bodescu a cântat publicului ca la Salva, Bistrița Năsăud. 

ASTRA Multicultural a însemnat și #NEAMURI, un traseu muzical-cultural la nivel național, conceput de Muzeul ASTRA și Centrul Cultural Subcarpați. Mai precis, vizitatorii au parcurs aleile muzeului cu căruța într-o singură zi. Un drum ce străbate Calea minorităților entice în armonia muzicii românești, țigănești, ceangăești, aromâne, turcești, lipovenești și tătărești! Misiunea proiectului #NEAMURI este să promoveze conviețuirea armonioasă a neamurilor, să evidențieze multiculturalitatea și diversitatea etnică de pe teritoriul României”, transmit reprezentanții Muzeului Astra.

O atracție inedită la ASTRA Multicultural au fost canotcile Rowmania de pe lacul Dumbrava. Traseul ghidat de vâslit a oferit o nouă experiență de vizitare a muzeului și anume din barcă. Canotcile de 10+1 locuri au fost mereu pline cu vizitatori de toate vârstele, iar lângă lac a fost amenajat și un atelier de marangozerie, unde specialiștii de la Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au arătat celor interesați cum se fac pagăile. 

Seminarul ,,ASTRA Multicultural  - Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective naționale și internaționale`` a reunit 50 de etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi, din muzee, institute de cercetare şi universități care au dezbătut pe larg cercetarea, conservarea, protejarea şi punerea în valoare a culturii și a meșteșugurilor tradiţionale din țară și din străinătate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus