Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Sesizare: Fără apă caldă și intimitate în Secția ORL de la Spitalul Județean Sibiu. Autoritățile spun că apă caldă vine la chiuvetă, dar în trei minute

Sesizare: Fără apă caldă și intimitate în Secția ORL de la Spitalul Județean Sibiu. Autoritățile spun că apă caldă vine la chiuvetă, dar în trei minute

O pacientă în vârstă de 70 de ani, care a fost internată timp de o săptămână pe Secția ORL a Spitalului Clinic Județean Sibiu, spune că nu a avut apă caldă, că baia este comună și fără perdele. În replică, reprezentanții spitalului spun că există apă caldă, dar trebuie așteptat mai mult până ajunge pe țevi din cauză că centrala se află mai departe - aproximativ trei minute au cronometrat inspectorii DSP,  în cadrul unui control făcut în secție. Aceștia din urmă spun că au dispus remedierea problemelor de la baia secției.  

O femeie în vârstă de 70 de ani a fost internată, la începutul lunii iulie, timp de o săptămână pe secția ORL a Spitalului Județean Sibiu. Aceasta spune că nu are nimic de reproșat personalului sau medicilor, care s-au comportat exemplar, dar ridică o serie de probleme cu privire la condițiile de pe secție și la igienă. Femeia spune că până și cadrele medicale s-au arătat afectate de situația de pe secție. 

„Cea mai mare problemă este că secția nu are absolut deloc apă caldă. Apoi dușurile nu au paravan. Nu ai niciun pic de intimate la toalete. Eu am stat internată o săptămână acolo, dar am înțeles că sunt de doi ani aceste probleme. Ei nu sunt în pavilionul ORL-ului. Au fost mutați provizoriu. Dar chiar și în aceste condiții cred că minimul de confort ar trebui asigurat și pentru pacienți și pentru cei care lucrează pe secție. La chiuveta din salon curge apă în continuu într-o găletușă galbenă. Paravanul de la duș stă sprijin afară, pe perete. Încă un aspect. Baia era comună cu un salon de bărbați, dar nu se putea încuia ușa, că poate te mai spălai la duș și cu apă rece, dar nu puteai pentru că veneau bărbații peste tine”, povestește femeia. 

Dușul fără protecție

Ea mai spune că, îngrijitoarele de pe secție, încălzeau apa cu un fierbător ca să poată curăța mopurile cu care spălau pe jos.  „Era o bunicuță de la un azil din Săliște, avea 92 de ani. A spus că vrea înapoi la azil că ea are condiții acolo”, încheie femeia. 

„Furnizarea apei calde este asigurată”

În urma acestei sesizări, reporterul Turnul Sfatului a făcut două solicitări, una către reprezentanții Spitalului Județean și una către Direcția de Sănătate Publică Sibiu. În răspunsul primit, cei de spital spun că nu au fost probleme cu apa caldă, dar, pentru că este o anumită distanță de la secție la locul unde este amplasată centrala, durează până când apa caldă ajunge la chiuvetă. 

„În cadrul Secției Clinice ORL furnizarea apei calde este asigurată și nu a fost niciodată întreruptă permanent. Subliniem că dispunerea centralei termice din pavilionul Oftalmologie unde își desfășoară activitatea și Secția Clinică ORL (la parter) se găsește la o distanță de peste 20 de metri față de punctele de folosință, fapt care presupune un timp de așteptare mai mare până când apa caldă ajunge la grupurile sanitare (chiuvete, duș). Au fost efectuate măsurători iar temperatura apei calde în centrală nu scade sub 40 grade Celsius”, transmit reprezentanții spitalului. 

Acest fapt este confirmat și de inspectorii DSP care spun că au cronometrat și trebuie să aștepți trei minute pentru ca apa caldă să ajungă la chiuvetă, respectiv duș. 

„La toate lavoarele din carul secției există apă curentă caldă (la lavoarul din grupul sanitar comun al celor două saloane timpul de așteptare pentru apa caldă este de aproximativ 3 minute). Asistenta şefă declară că în ultima perioadă nu au fost întreruperi în ceea ce priveşte furnizarea apei calde, nefiind astfel necesară încălzirea apei pentru curăţarea ustensilelor de curăţenie utilizate în saloane”, spun cei de la DSP. 

În aceste condiții în răspunsul dat de spital se menționează faptul că dezinfectarea spațiilor și asigurarea actului medical se realizează conform procedurilor, fiind utilizate substanțe speciale aprobate (dezinfectanți).

Au remediat problemele de intimitate în câteva zile  

În ceea ce privește intimitatea pacienților, aceasta a fost rezolvată în decurs de câteva zile de la solicitarea transmisă către cele două instituții. 

„În cadrul secției funcționează două saloane care sunt deservite de același grup sanitar. Accesul în cadrul acestuia se face pe uși separate, care se pot încuia, astfel încât să fie asigurată intimitatea pacienților. În ceea ce privește cabina de duș, a fost montată o perdea care să asigure intimitatea pacienților. De asemenea, SCJU Sibiu a efectuat recent și reparații parțiale în cadrul grupurilor sanitare”, se arată în răspunsul dat de spital. 

Din cel al inspectorilor DSP reiese că la momentul efectuării controlului la ușile de la baie nu existau încuietori, iar perdeaua de la duș a fost pusă chiar înainte de sosirea inspectorilor. 

Cabina de duș rezemată de perete

„La dușul din grupul sanitar comun există perdea (observându-se că aceasta a fost pusă recent, respectiv în dimineața zilei de 17.07.2023). Pentru a asigura intimitatea pacienţilor, inspectorii sanitari au dispus dotarea cu încuietori a celor două uşi, fiind stabilit un termen de remediere”, transmit aceștia. 

În cele din urmă, reprezentanții spitalului invocă, din nou, amplul proces de modernizare al pavilioanelor. 

„În prezent Secția Clinică ORL își desfășoară activitatea la parterul pavilionului Oftalmologie, cu avizul DSP Sibiu. După cum am informat în dese rânduri opinia publică, SCJU Sibiu este angrenat într-un amplu și complex proces de modernizare a pavilioanelor, fapt care a dus la limitarea spațiilor pentru derularea actului medical și a impus un proces continuu de relocare a unor secții. Cu siguranță acest proces creează și inconveniente inerente, dar SCJU monitorizează permanent situația și încearcă să rezolve cu celeritate orice problemă, cu resursele pe care le are la dispoziție. În prezent, actul medical din cadrul secției ORL se desfășoară normal și nu au fost identificate alte probleme majore. Le mulțumim pacienților pentru înțelegerea de care au dat dovadă”, încheie aceștia răspunsul transmis redacției Turnul Sfatului. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Damian

Acum 2 luni

Ce porcarie!!! Sa nu ne mai intrebam de ce pacientii prefera sa se trateze la Bucuresti sau in strainatate! Macar au primit amenda?
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

pai a fost renovata cu 1-2 ani in urma...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus