Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Anchetă extinsă a DSP Sibiu în cazul copiilor cu toxiinfecție alimentară, aflați în excursie la Avrig. Inspectorii DSVSA au dat o amendă de 20.000 lei și două avertismente

Anchetă extinsă a DSP Sibiu în cazul copiilor cu toxiinfecție alimentară, aflați în excursie la Avrig. Inspectorii DSVSA au dat o amendă de 20.000 lei și două avertismente

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Sibiu efectuează o amplă anchetă privitor la focarul de toxiinfecție alimentară care a trimis 23 de copii la spital.

Actualizare ora 13,38 Inspectorii DSVSA Sibiu s-au autosesizat ăn ceea ce privește focarul de toxiinfecție alimentară și în baza competențelor instituționale, au efectuat un control tematic, in vederea cercetarii posibilelor cauze care au declanșat incidentul alimentar.

„În urma suspiciunii privind apariția unui episod de toxiinfecție alimentară, la un grup de copii cazați la o unitate de pe raza UAT AVRIG, vă comunicăm următoarele: Cu ocazia controlului, au constatat deficiențe privind identificarea, etichetarea și depozitarea produselor alimentare. De asemenea, s-au constatat abateri de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor cu privire la trasabilitatea alimentelor, precum și la testarea calitații produselor alimentare destinate punerii pe piață,” se arată în informarea semnată de directorul executiv, dr. Constantin Țichindelean. 

În urma celor constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 lei, precum și două avertismente.

Inspectorii DSVSA Sibiu sunt în permanentă legătură cu factorii responsabili din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, în vederea  elucidarii cauzelor care au declanșat incidentul alimentar, precizează sursa citată. 

Știre inițială. Anchetă extinsă a DSP Sibiu în cazul copiilor cu toxiinfecție alimentară, aflați în excursie la Avrig: S-au prelevat probe din toate produsele servite, din apă și s-au verificat persoanele care lucrează la bucătărie

Potrivit unei informari trimise presei miercuri, inspectorii de sănătate publică au intervenit încă de marți noaptea, prelevând probe alimentare, verificând persoanele care lucrează în bucătărie și refăcând traseul copiilor cazați la o pensiune din Avrig. 

Grupul de copii veniți în excursie din Constanța au acuzat stări de rău, iar mai multe ambulanțe ale ISU și SAJ i-au transportat de urgență la spital sub suspiciunea de toxiinfecție alementară. 

Citește și Alți 12 copii duși la spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară. În total, 23 de minori s-au simțit rău

„Am fost informați prin serviciul 112,  că în seara zilei de 25.07.2023 s-a declanșat un posibil focar de toxiinfecție alimentară la o pensiune din Avrig, unde era cazat un grup de copii din Constanța. Imediat ce am fost informați s-a format o echipă, compusă din reprezentanți ai serviciului de Epidemiologie și Inspecție Sanitară, care, la ora 21,00 s-a deplasat la unitatea în cauză, în vederea efectuării controalelor de sanitație și anchetei epidemiologice,” anunță reprezentanții DSP Sibiu. 

Copiii au început să se simtă rău cu puțin timp înainte de cină, cei 23 de copii prezentând stare generală alterată și vărsături alimentare.

În cursul serii precedente și în această dimineață, în cadrul acțiunilor efectuate de echipele DSP, s-au prelevat probe alimentare din toate produsele servite în data de 25.07 (mic dejun, prânz și cină) și s-au solicitat documentele de proveniență a materiilor prime utilizate la preparare.

Citește și Administratorul ștrandului din Avrig, despre copiii intoxicați: Au venit din Constanța, înghesuiți într-un microbuz de 33 de locuri, condițiile de călătorie le-au afectat starea de sănătate

De asemenea, s-au verificat documentele medicale ale tuturor persoanelor care lucrează în blocul alimentar și s-au prelevat probe biologice  (coprocultură, exudat nazofaringian, probe de tegument), toate acestea fiind în lucru în laboratoarele DSP. În plus, în colaborare cu Spitalul de Pediatrie au fost preluate de către laboratorul DSP și probe de lichid de vărsătură de la copii internați, aflate și ele în lucru.

Din primele informații ale anchetei epidemiologice a reieșit faptul că, în cursul zilei de ieri, între prânz și cină, copiii au consumat și alte produse alimentare (prăjituri) din altă unitate decât cea în care erau cazați. Ca urmare, verificările s-au extins și la aceasta, recoltându-se probe de sanitație și apă. 

Specialiștii DSP precizează că rezultatele analizelor de laborator vor putea fi cunoscute în circa două zile, majoritatea probelor necesitând însămânțare pe medii de cultură și ca urmare, un timp mai mare pentru obținerea rezultatelor.

Referitor la stare de sănătate a copiilor – niciunul dintre cei 23 de copii internați nu este în stare gravă, unul dintre ei fiind chiar externat în cursul serii precedente, la solicitarea părinților.

Citește și Starea copiilor care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară: 22 au rămas internați. „Evoluția lor este lent favorabilă”

Ceilalți 22 de copii au rămas în continuare sub supraveghere medicală, o parte dintre ei urmând a fi externați în cursul acestei zile, după încă un consult medical, iar restul mai rămân internați încă 1-2 zile, în funcție de evoluția stării lor generale și a simptomatologiei.

Grupul de copii era coordonat de patru adulți - 2 însoțitori, un profesor coordonator și un asistent medical. Doi dintre aceștia au prezentat și ei simptomatologie ușoară (dureri abdominale și stare de astenie), dar au refuzat deplasarea la spital. 

În momentul în care rezultatele analizelor vor fi cunoscute, vom reveni cu informații.  

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@@@

Acum 1 an

Sa fi stat acasa! Ieri dimineata, eu si inca vrep 10 persoane am ratat microbuzul de Brasov pt. ca toate locurile au fost ocupate de un grup de elevi si profesoara lor care mergeau la nu-stiu-ce eveniment. Ei au ocupat toate locurile, noi am ramas de caruta. Dna profesoara, asa se organizeaza o excursie? Ati avut toate aprobarile?
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Si elevii respectivi au aceleasi drepturi ca si dvs. , inclusiv dreptul la transport cu microbuzul daca platesc bilet ca oricare alta persoana.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus