Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
25°C

BCR a discriminat o sibiancă de origine siriană. După 10 luni, Curtea de Apel București a respins cererea băncii de a anula amenda de 3.000 de lei primită în 2022

BCR a discriminat o sibiancă de origine siriană. După 10 luni, Curtea de Apel București a respins cererea băncii de a anula amenda de 3.000 de lei primită în 2022

Românca de origine siriană Fawzia G. Rehejeh, care locuiește de mai mulți ani în Sibiu, a câștigat procesul de discriminare cu BCR. Banca a contestat o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din septembrie 2022, prin care era sancționată cu 3.000 de lei pentru discriminare, iar zilele trecute Curtea de Apel București a anunțat că a respins cererea acesteia ca fiind neîntemeiată.

În martie 2021 Fawzia a mers la o sucursală din Sibiu a Băncii Comerciale Române (BCR) pentru redeschiderea unui cont. Acolo i s-a spus să aștepte, pentru că avizele, în ceea ce o privește, fiind născută în Siria, trebuie să fie aprobate mai întâi de sucursala centrală, la București. A fost nevoită să aștepte mai multe ore, acest moment lăsând-o cu un sentiment de revoltă și nemulțumire, acuzând instituția bancară de discriminare.

A depus ulterior o plângere la CNCD, iar după 18 luni a primit hotărârea finală a Colegiului Director a instituției: BCR a fost amendată cu suma de 3000 lei pentru discriminare.

Citește și: Plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării împotriva BCR. „Aceasta este politica băncii”

Citește și: BCR a fost amendată cu 3.000 de lei după o plângere depusă la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Procesul a durat 18 luni

În momentul. apariției conflictului, reprezentanții băncii au ținut să transmită că „în cazul cetățenilor născuți în alte țări, legislația europeană și procedurile interne impun, în anumite situații, demersuri suplimentare de verificare, chiar dacă dețin un act de identitate emis în România”.

CNCD însă a avut o altă părere: În justificarea hotărârii, Colegiul director constată că, „în prezenta speță, regulile aparent neutre ce au fost adoptate au produs, în fapt, un dezavantaj petentei care a fost pusă pe o poziție de inegalitate față de celelalte persoane cetățeni români, care își pot re/deschide conturi bancare personale”. Membrii colegiului au mai arătat că „dreptul de a nu fi supus discriminării constituie unul dintre drepturile fundamentale într-o societate democratică”.

Cazul a ajuns la Curtea de Apel București la sfârșitul anului trecut, acolo unde BCR a contestat amenda de 3.000 de lei, primită  de la CNCD. După 10 luni, pe 21 iulie judecătorii au decis să respingă cererea băncii: „Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 21.07.2023, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei”, se arată în soluția pe scurt.

„(...) După aproape un an, timp în care am purtat o luptă inegală în instanță cu BCR (eu, cu resurse limitate de bani, timp și expertiză juridică, ei cu departament juridic, specialiști în drept și fonduri nelimitate), Curtea de Apel București a respins cererea de chemare în judecată drept „neîntemeiată”.

Cu alte cuvinte, BCR nu are niciun temei pentru a solicita anularea hotărârii de discriminare. Aceasta este ceea ce a stabilit completul de judecători ai Curții de Apel București. BCR m-a discriminat verificându-mă ca pe o teroristă virtuală pe motiv că sunt născută în Siria. Justiția a decis că nu există cetățeni români de gradul I (născuți în România) și cetățeni români de gradul II (născuți în Siria sau altundeva). Cetățenia este unică și indivizibilă. Iar drepturile prevăzute de acestea nu pot fi suspendate de nicio instituție publică sau companie privată, fie aceasta chiar și Banca Comercială Română!

Cu puține excepții, sistemul bancar din România face abuzuri sistematice asupra imigranților și refugiaților din țările Orientului Mijlociu (cu și mai ales fără cetățenie română). Pentru marea majoritate a acestora, este aproape imposibil să își deschidă un cont la orice bancă din România. Deși contul bancar este o necesitate, nu doar practică, ci și birocratică, în vederea obținerii permisului de ședere, angajării și încasarea salariului sau a indemnizației.

Cazul meu trebuie să instituie un precedent. După această sentință, nicio bancă din România nu ar mai trebui să își permită vreodată să trateze discriminator un cetățean român născut în altă țară. Totodată, cazul meu trebuie să îi inspire pe imigranții și refugiații proveniți din țările arabe (chiar dacă nu dețin cetățenia română) să lupte pentru drepturile lor în relație cu băncile. Eu personal și Centrul Cultural Arab pe care îl coordonez vă vom susține în acest demers pentru dreptate și demnitate”, a scris Fawzia G. Rehejeh.

Foto principală: profil Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1663

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Sparrow

Acum 1 lună

Bravo, asa trebuie procedat. ( Nu mā mir cā BCR-ul a discriminat un cetātean, noi in Sibiu suntem in stare sā interzicem accesul copiilor la scoalā doar pentru cā pārintii îi aduc la ore cu masini inmateiculate mai la sud de Carpati ....)
Raspunde

AMN114

Acum 1 lună

Foarte tare domnișoara, vine în România, se vrea (ba chiar este!) cetățean român, dar o ține într-una cu acea cultură arabă. Până la urmă este arăboaică sau româncă? Prin obținerea cetățeniei a jurat fidelitate României. Ar fi fost mai bine să se abțină. În curând va cere deschiderea unei moschei (dacă nu o fi existând una deja!) etc etc. Problemele sale existențiale, criza ei de identitate nu privesc românii. Siria are nevoie de oameni competenți pentru reconstrucție, așadar ar face mai bine să meargă acolo, dacă numai arabi și cultură arabă vede în fața ochilor
Raspunde

Gigicon

Acum 1 lună

Indrugi niste tampenii colosale. Este inuman sa ai gandirea asta comunista. Uneori ma intreb daca este ok ca oameni ca tine sa aiba dreptul la a se inmulti sau a vota. Esti o rusine pentru tara asta si pentru omenire. Domnisoara a demonstrat ca poate fi roman si un om de omenie, spre deosebire de acest incult cu drepturi.
Raspunde

Victoria

Acum 1 lună

Faptul face c-o cunosc pe tipă şi mă bucur c-a reuşit să le dea peste nas autoritāților din România. Felicitări, fată! Şi ne pare rău pt ouăle alea de la petrecere, nu toți românii sunt imbecili...
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Cea mai ...cretina banca!!! Pe timpul pandemiei m am programat pt o operatiune la ei. M am prezentat la ora anuntata si am intrat...m au poftit afara sa astept. Am stat vreo jum de ora timo in care au intrat si iesit vreo citiva oameni. Fiecare a stat citeva minute deci nu erau poftiti afara ca mine. Ok...am intrat iar le am spus am fost prog la ora x...vad ca alti clienti primiti ..mi au spus va rugam asteptati va chemam im. Am mai stat vreo jum de ora...iar intrau si ieseau clienti. Intru iar...le spun sa verifice prog mra ca stau de o ora. Mi au spus va rugam asteptati afara verificam si va chemam. Am mai stat vreo 15 min...am plecat. Sun la un nr la care ma programasem...le spun intimplarea....aia ca e de necrezut...ca vor verifica...etc.ma intreaba daca vreu sa reclam asta...spun ca da si mi spun ca mi vor trimite rasp. Dupa vreo 3 sapt primesc un mail ca...regreta intimplarea si ma asteapta din nou la ei...IN BAZA UNEI PROGRAMARI !!! Cam astia sint! A...si nu sint sirian...nici la propriu nici la figurat

Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 lună

Bcr a discriminat o sibianca de origine siriana si Austria discrimineaza 2 tari europene. Asa trebuia sa fie titlul complet.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus