Românca de origine siriană Fawzia G. Rehejeh, care locuiește de mai mulți ani în Sibiu, a câștigat procesul de discriminare cu BCR. Banca a contestat o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din septembrie 2022, prin care era sancționată cu 3.000 de lei pentru discriminare, iar zilele trecute Curtea de Apel București a anunțat că a respins cererea acesteia ca fiind neîntemeiată.
În martie 2021 Fawzia a mers la o sucursală din Sibiu a Băncii Comerciale Române (BCR) pentru redeschiderea unui cont. Acolo i s-a spus să aștepte, pentru că avizele, în ceea ce o privește, fiind născută în Siria, trebuie să fie aprobate mai întâi de sucursala centrală, la București. A fost nevoită să aștepte mai multe ore, acest moment lăsând-o cu un sentiment de revoltă și nemulțumire, acuzând instituția bancară de discriminare.
A depus ulterior o plângere la CNCD, iar după 18 luni a primit hotărârea finală a Colegiului Director a instituției: BCR a fost amendată cu suma de 3000 lei pentru discriminare.
Citește și: Plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării împotriva BCR. „Aceasta este politica băncii”
În momentul. apariției conflictului, reprezentanții băncii au ținut să transmită că „în cazul cetățenilor născuți în alte țări, legislația europeană și procedurile interne impun, în anumite situații, demersuri suplimentare de verificare, chiar dacă dețin un act de identitate emis în România”.
CNCD însă a avut o altă părere: În justificarea hotărârii, Colegiul director constată că, „în prezenta speță, regulile aparent neutre ce au fost adoptate au produs, în fapt, un dezavantaj petentei care a fost pusă pe o poziție de inegalitate față de celelalte persoane cetățeni români, care își pot re/deschide conturi bancare personale”. Membrii colegiului au mai arătat că „dreptul de a nu fi supus discriminării constituie unul dintre drepturile fundamentale într-o societate democratică”.
Cazul a ajuns la Curtea de Apel București la sfârșitul anului trecut, acolo unde BCR a contestat amenda de 3.000 de lei, primită de la CNCD. După 10 luni, pe 21 iulie judecătorii au decis să respingă cererea băncii: „Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 21.07.2023, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei”, se arată în soluția pe scurt.
„(...) După aproape un an, timp în care am purtat o luptă inegală în instanță cu BCR (eu, cu resurse limitate de bani, timp și expertiză juridică, ei cu departament juridic, specialiști în drept și fonduri nelimitate), Curtea de Apel București a respins cererea de chemare în judecată drept „neîntemeiată”.
Cu alte cuvinte, BCR nu are niciun temei pentru a solicita anularea hotărârii de discriminare. Aceasta este ceea ce a stabilit completul de judecători ai Curții de Apel București. BCR m-a discriminat verificându-mă ca pe o teroristă virtuală pe motiv că sunt născută în Siria. Justiția a decis că nu există cetățeni români de gradul I (născuți în România) și cetățeni români de gradul II (născuți în Siria sau altundeva). Cetățenia este unică și indivizibilă. Iar drepturile prevăzute de acestea nu pot fi suspendate de nicio instituție publică sau companie privată, fie aceasta chiar și Banca Comercială Română!
Cu puține excepții, sistemul bancar din România face abuzuri sistematice asupra imigranților și refugiaților din țările Orientului Mijlociu (cu și mai ales fără cetățenie română). Pentru marea majoritate a acestora, este aproape imposibil să își deschidă un cont la orice bancă din România. Deși contul bancar este o necesitate, nu doar practică, ci și birocratică, în vederea obținerii permisului de ședere, angajării și încasarea salariului sau a indemnizației.
Cazul meu trebuie să instituie un precedent. După această sentință, nicio bancă din România nu ar mai trebui să își permită vreodată să trateze discriminator un cetățean român născut în altă țară. Totodată, cazul meu trebuie să îi inspire pe imigranții și refugiații proveniți din țările arabe (chiar dacă nu dețin cetățenia română) să lupte pentru drepturile lor în relație cu băncile. Eu personal și Centrul Cultural Arab pe care îl coordonez vă vom susține în acest demers pentru dreptate și demnitate”, a scris Fawzia G. Rehejeh.
Foto principală: profil Facebook
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: discriminare la bcr , Fawzia Rehejeh
Vizualizari: 1663
Ultimele comentarii
Acum 28 minute
Raluca Budusan
Acum 30 minute
Em
Acum 46 minute
Hermann Stadt
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 1 oră
H-Bomb