Fawzia Rehejeh s-a născut în Siria, însă de mai mulți ani locuiește în Sibiu și este cetățean român. La sfârșitul săptămânii trecute s-a decis să depună o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru felul în care a fost tratată de funcționarii Băncii Comerciale Române. Concret, i s-a spus să aștepte mai multe ore pentru redeschiderea unui cont, pentru că avizele, în ceea ce-o privește, fiind născută în Siria, trebuie să fie aprobate mai întâi de sucursala centrală, la București. ”În viața mea nu m-am simțit așa de umilită și de discriminată precum m-am simțit astăzi la o bancă din România. Imediat ce m-am mutat în România, în 2016, printre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să îmi deschid un cont bancar. Nu a durat mai mult de cinci minute să îmi deschid un cont în euro și altul în lei. Astăzi am fost la aceeași bancă pentru a-mi reactiva contul în lei, care a devenit inactiv pentru că nu l-am folosit de mult. Am ajuns la sediul băncii la ora 9, conform programării. După ce am solicitat să îmi fie reactivat contul, am fost rugată să le dau buletinul și să aștept. La ora 10 mi-am pierdut deja răbdarea. Am întrebat dacă pot să știu care este problema și de ce durează atât de mult o operațiune atât de banală? M-am gândit că poate sistemul lor nu funcționează, oricum a avut probleme tehnice când am încercat să rezolv problema online, cu o zi înainte. Răspunsul pe care l-am primit a fost următorul: „Trebuie să așteptăm aprobarea de la București, fiindcă sunteți născută în Siria”. Eu le-am spus că sunt cetățean român, cu buletin emis de autoritățile statului. „Ne pare rău, aceasta este politica băncii”. E vina mea că sunt născută în Siria? „Aceasta este politica băncii”. Nu vi se pare că este discriminare la adresa mea, ca cetățean român? „Aceasta este politica băncii”. Când mi-am deschis contul pentru prima dată la această bancă, nu a trebuit să aștept după nicio aprobare. „S-a aplicat aceeași politică, poate s-a aprobat mai repede”. Abia am reușit să mă abțin să nu izbucnesc în plâns și am răspuns că atunci nu mai doresc să deschid cont la această bancă”, a povestit Fawzia pe pagina sa de Facebook.
A depus vineri plângere la CNCD. ”Am făcut plângere, pentru că nu e prima dată. În 2016 am pățit la fel, la altă bancă, dar atunci nu știam să mă exprim foarte bine. De această dată aveam acte românești, aveam cont în bancă, nu înțeleg de ce persistă această discriminare”, a explicat Fawzia.
”Nu e suficient că eu am fugit de teroriști și de problemele politice care au distrus această țară? Chiar e nevoie ca la fiecare operațiune bancară să fiu suspectată și aprobată de la București?”
”Siriano-sibianca” spune că nu înțelege de ce era nevoie de o nouă aprobare, atâta timp cât ea avea și alt cont deschis la bancă, cont în care îi este virat inclusiv salariul. „Înțeleg că persoanele provenite din Siria și alte țări arabe în care există probleme cu terorismul trebuie verificate de către autorități și bănci, pentru activități financiare suspecte. Însă eu sunt clientul acestei bănci de câțiva ani deja și, mai presus de toate, sunt cetățean român, chiar dacă sunt născută în Siria (sunt mândră și de una și de cealaltă). Nu e suficient că eu am fugit de teroriști și de problemele politice care au distrus această țară? Chiar e nevoie ca la fiecare operațiune bancară să fiu suspectată și aprobată de la București? Oricum, cine dorește să transfere bani și să finanțeze activități ilegale nu o face prin astfel de tranzacții bancare. Dacă aceasta este politica băncii, cum ar fi ca mâine să devină politica firmelor private? Sau chiar a statului român?”, se întreabă Fawzia Rehejeh.
BCR: ”Ne cerem scuze pentru situația creată”
Sesizat de Turnul Sfatului de această situație, Cătălin Ioniță, coordonatorul Echipei de Comunicare Corporativă a Direcția Marketing și Comunicare a BCR a declarat că trebuie urmați pașii impusși de legislația europeană în ceea ce privește cetățenii născuți în alte state. ”În primul rând, ne cerem scuze pentru situația creată. Contul a fost închis automat din cauza nefolosirii acestuia, astfel că era nevoie de deschiderea unui nou cont. În cazul cetățenilor născuți în alte țări, legislația europeană și procedurile interne impun, în anumite situații, demersuri suplimentare de verificare, chiar dacă dețin un act de identitate emis în România. În cazul de față, situația a fost rezolvată în aceeași zi, clienta fiind contactată telefonic pentru a semna contractul de cont curent. Ne asumăm o comunicare insuficient de clară asupra procedurii și a timpului de soluționare. Am contactat-o, din nou, în cursul zilei de astăzi, pentru a lămuri împreună orice fel de neînțelegere”, anunță Cătălin Ioniță.
Foto: Facebook / Fawzia Rehejeh
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Fawzia Rehejeh , plangere , banca , Siria , BCR , cncd
Vizualizari: 105982
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Min
Acum 11 ore
Eu pot, dar voi?
Acum 12 ore
Antiprostie
Acum 13 ore
Nonick
Acum 15 ore
Ghiță