Sâmbătă,
02.12.2023
Innorat
Acum
16°C

BCR, acuzată de discriminare. Cazul Fawzia Rehejeh ajunge la Curtea de Apel București. ”Sunt atât de determinată, încât vreau să schimb legea”

BCR, acuzată de discriminare. Cazul Fawzia Rehejeh ajunge la Curtea de Apel București. ”Sunt atât de determinată, încât vreau să schimb legea”

Anul trecut, în luna aprilie, Fawzia Rehejeh, născută în Siria, dar stabilită în Sibiu și devenită între timp cetățean român, a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării România (CNCD), după ce BCR Sibiu i-a transmis că are nevoie de proceduri în plus, față de alți români, pentru a deschide un cont la această bancă. A câștigat, iar CNCD a amendat banca cu 3.000 de lei pentru discriminare.

BCR, însă a făcut apel la această sancțiune, iar cazul se judecă acum la Curtea de Apel București. Fawzia Rehejeh este citată ca pârât în acest caz, alături de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Citește și: BCR a fost amendată cu 3.000 de lei după o plângere depusă la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Procesul a durat 18 luni

Liderul primului Centru Cultural Arab din Sibiu: Cred că sibienii sunt persoane care acceptă diferența și respectă diversitatea

Plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării împotriva BCR. „Aceasta este politica băncii”

”În viața mea nu m-am simțit așa de umilită și de discriminată precum m-am simțit astăzi”

S-a simțit lezată de atitudinea băncii, pentru că este cetățean român, iar drepturile ei, i s-a transmis de către bancă, sunt diferite față de ale altor cetățeni români.

”În viața mea nu m-am simțit așa de umilită și de discriminată precum m-am simțit astăzi la o bancă din România. Imediat ce m-am mutat în România, în 2016, printre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să îmi deschid un cont bancar. Nu a durat mai mult de cinci minute să îmi deschid un cont în euro și altul în lei. Astăzi am fost la aceeași bancă pentru a-mi reactiva contul în lei, care a devenit inactiv pentru că nu l-am folosit de mult. Am ajuns la sediul băncii la ora 9, conform programării. După ce am solicitat să îmi fie reactivat contul, am fost rugată să le dau buletinul și să aștept. La ora 10 mi-am pierdut deja răbdarea. Am întrebat dacă pot să știu care este problema și de ce durează atât de mult o operațiune atât de banală? M-am gândit că poate sistemul lor nu funcționează, oricum a avut probleme tehnice când am încercat să rezolv problema online, cu o zi înainte. 

Răspunsul pe care l-am primit a fost următorul: „Trebuie să așteptăm aprobarea de la București, fiindcă sunteți născută în Siria”. Eu le-am spus că sunt cetățean român, cu buletin emis de autoritățile statului. „Ne pare rău, aceasta este politica băncii”. E vina mea că sunt născută în Siria? „Aceasta este politica băncii”. Nu vi se pare că este discriminare la adresa mea, ca cetățean român? „Aceasta este politica băncii”, spunea Fawzia Rehejeh la începutul anului trecut.

”Pe scurt, am avut dreptate și mi s-a făcut dreptate: BCR a fost amendată cu suma de 3.000 lei pentru discriminare”

A făcut sesizare la CNCD și a câștigat. După 18 luni de la sesizare, CNCD i-a dat dreptate și a amendat banca cu 3.000 de lei. Fawzia spune însă că nu această amendă este importantă ci victoria juridică și simbolică.

„Acum un an și jumătate, am depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce Banca Comercială Română (BCR) m-a supus unor verificări suplimentare în baza faptului că sunt „născută în Siria”. Aceasta deși eu sunt cetățean român cu rezidența fiscală în România. Cazul meu a fost amplu relatat în presă.

Procedurile după care lucrează CNCD sunt greoaie și îndelungate. Au existat mai multe schimburi de adrese și replici din partea petentei (adică eu) și a reclamatului (adică BCR). În cele din urmă, după 18 luni de așteptare pline de tensiune și anxietate, am primit hotărârea finală a Colegiului Director al CNCD (Hotărârea nr. 271/2022). Pe scurt, am avut dreptate și mi s-a făcut dreptate: BCR a fost amendată cu suma de 3000 lei pentru discriminare”, a spus atunci Fawzia.

”5 persoane din CNCD au spus că mi-au încălcat drepturile, iar ei merg mai departe cu această poveste”

Acum, însă, BCR a făcut apel și așteaptă o nouă judecată. Banca vrea anularea amenzii.

”Sentimentul meu față de perioada în care BCR mi-a refuzat drepturile s-a schimbat. Nu mai sunt atât de supărată, însă faptul că se agață de asta și acum mă citează la Curtea de Apel București mă face și mai determinată. 5 persoane din CNCD au spus că mi-au încălcat drepturile, iar ei merg mai departe cu această poveste. Sunt atât de determinată, încât vreau să atac legea. Dacă va fi anulată decizia instanței din Sibiu de către Curtea de Apel sunt decisă să contest regulamentul prin care cetățenii români născuți în alte state nu au aceleași drepturi cu cetățenii români născuți în România”, spune ea pentru Turnul Sfatului.

Ce spune BCR

Sesizat de Turnul Sfatului de această situație, încă din luna aprilie 2021, Cătălin Ioniță, coordonatorul Echipei de Comunicare Corporativă a Direcția Marketing și Comunicare a BCR a declarat că trebuie urmați pașii impuși de legislația europeană în ceea ce privește cetățenii născuți în alte state.

”În primul rând, ne cerem scuze pentru situația creată. Contul a fost închis automat din cauza nefolosirii acestuia, astfel că era nevoie de deschiderea unui nou cont. În cazul cetățenilor născuți în alte țări, legislația europeană și procedurile interne impun, în anumite situații, demersuri suplimentare de verificare, chiar dacă dețin un act de identitate emis în România. În cazul de față, situația a fost rezolvată în aceeași zi, clienta fiind contactată telefonic pentru a semna contractul de cont curent. Ne asumăm o comunicare insuficient de clară asupra procedurii și a timpului de soluționare. Am contactat-o, din nou, în cursul zilei de astăzi, pentru a lămuri împreună orice fel de neînțelegere”, anunța atunci Cătălin Ioniță.

Fawzia Rehejeh, după decizia CNCD:

”Trebuie să îndrăznim să ne apărăm drepturile și demnitatea atunci când acestea sunt încălcate, chiar dacă va trebui să înfruntăm instituții publice și corporații multinaționale;

Cetățenii români, indiferent de modul în care au dobândit cetățenia și locul în care s-au născut, sunt egali în fața legii. Această Hotărâre a CNCD nu este doar despre mine, este despre principiul cetățeniei și despre drepturile unei categorii întregi de oameni care au fost și sunt încă discriminați;

Cu toate imperfecțiunile sale, România mi-a demonstrat că este totuși un stat de drept în care se manifestă domnia legii. Ca cetățeni, dispunem de resurse legale în cadrul acestui stat de drept prin care să luptăm împotriva abuzurilor, nedreptății și discriminării. Câteodată, cum este cazul de față, ni se face dreptate. Însă nu trebuie să ezităm niciun moment în a utiliza aceste resurse și mijloace pentru a ne apăra drepturile, ale noastre și ale celorlalți.”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Norm

Acum 1 an

În apel nu exista pârât ci INTIMAT!

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Cine isi cauta dreptatea la onoratele haznale, tot ,,rahat" ajunge.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ValKer

Acum 1 an

Daca nu iti place BCR, te duci la alta banca.... nu faci campanie anti Romania, anti legi si toate astea ! Mai mult ca sigur "ONG-urile"... Soros si mana globalista, sunt on spatele acestui circ... Scopul fiind sa "inmoaie" opinia publica romaneasca... la fel au facut peste tot. Uitati-va cum arata vestul Europei. Ca Africa... Asa fac globalistii.

Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 9 luni

Avem peste 4 milioane de romani emigrati in vestul Europei, pentru un trai mai bun (si majoritatea chiar o duc mai bine) si tu spui ca acolo este ca in Africa?? Pfuai de capu' meu dar tu chiar esti indoctrinat mah baiatule. Eu zic sa emigrezi in Rusia, la stapanii tai, si sa ne lasi pe noi, globalistii, aici.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Bāi fata asta are dreptate, cine mama-zmeului e BCR? Niste pungasi cu aere de mari finantisti. ( Nu sunt sirian, si dac-as fi, tot asa as gândi, cā sunt CETĀTEAN in **** *** )

Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

Am cautat sa vad cine e tipa (foarte sumar ca nu ma intereseaza) pentru ca nu imi pare ceva nepotrivit ce a facut banca. Sirienii spala bani la greu (pt ca e o tara destabilizata, fara legi momentan) prin prieteni, cunostinte, parteneri "refugiati" in Uniunea Europeana. Si atunci e normal sa verifici de unde vin banii aia, desi inteleg ca e neplacut. Discriminare ar fi doar daca banca ar hartui intr-una pe un sirian, cu verificari peste verificari, blocare conturi, chiar si atunci cand sirianul dovedeste ca nu participa in activitati ilegale. Si am inteles din alte articole ca nu s-a intamplat deloc asa. Pur si simplu dna a avut nevoie de aprobare de la bucuresti si neuronul ei de activista s-a declansat. Peste tot in presa se vede cum ii convine situatia (ca are pentru ce "lupta"), are aparitii la diverse organizatii UE ca reprezentant al migratiei/"refugiatilor", pe twitter are postari cu "Diversity is our strength" si in ziare apar articole cu titlul "Fără îndoială că Sibiul e locul ideal pentru un Festival al Culturii Arabe". Asa ca hai sa nu ne ambalam sa criticam fara motiv BCR-ul (desi sunt niste imputiti, dar din alte motive). Ceea ce vad eu e ca Consiliul Discriminarii are prea multa putere. Si pe Buhnici l-a amendat pentru ceva minor (a fost prost cand a vorbit, asta da, dar nu se pune problema ca e un discriminator sau un pericol pentru femei). Deci... lasati-o pe tipa asta infometata de faima. Activisti din astia vocali sunt la tot pasul in zilele de azi. Daca ar fi lucrat in platoul industrial Vest sau daca ar fi avut o slujba de 8+ ore pe zi in industrie nu ar mai fi avut chef de circ pentru nimic. Are chef de circ pentru ca din asta traieste, e activista. Eu unul nu mai pun botul la specia asta de oameni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sorin Gundhart

Acum 1 an

Oricat ati ponegri-o, este un om minunat si care va ajunge presedintele Romaniei! Tara are nevoie de astfel de oameni modesti si sinceri! Ar trebui sa vi se faca plangere penala, sa primiti amenda, sa fiti intemnitat si sa va fie confiscata averea pentru ca incitati la ura, violenta si acuzatii nesustinute! Orice cuvant va va costa mult, domnule! Nimeni nu are dreptul sa comenteze!

Raspunde

Pele

Acum 1 an

Stimate domn , traiesti in era comunista , oricine are drept la un comentariu , atitudinea dvs manifesta frustrare si ura. Si apropo, ar fi chiar culmea sa ajunga presedinte dna din Siria , esti dus cu capul , iti meriti soarta. Drum bun !
Raspunde

Pop Daniel

Acum 1 an

Da...despre BCR... Sunt avocat...si referitor la BCR...cativa clienti BCR mi s au plans ca banca face presiuni asupra lor sa predea bancii,in format fizic sau electronic extrasele de cont. Ideea e ca pe acele extrase de cont apar toate operatiunile financiare ,aceasta fiind o intruziune in viata personala. Deci atentie,inainte de a transmite extrasul de cont catre BCR,consultati un avocat ,jurist. BCR -ul din informatiile mele, are in lucru, un numar mare al cererilor de extrase de cont de la persoane fizice cat si juridice, si se pare ca acest numar mare de cerere al extraselor de cont creste . Saptamanal sunt notificat de cineva,care ma intreaba daca e bine sa transmita BCR -ului aceste extrase de cont. Nici eu nu stiu care e scopul s au natura acestor solicitari BCR. Legal, ANAFUL poate transmite aceste extrase de cont,la cererea institutilor abilitate.,nu banca,care are de fapt si poate genera ea singura extrasul de cont al operatiunilor financiare in BCR. POSIBIL CA , BCR SA FIE INTERESATA DE CONTURILE TALE DE LA ALTE BANCI. DAR IN CE SCOP? Binenteles,in temeiul legii,au acces la extrasele de cont,procurorul si judecatorul,care pot cere acele extrase de cont. Intrebarea e: DE CE CERE BCR -ul extrasele de cont,majoritatii clientilor,in perioada asta? SE INTAMPLA CEVA CE NOI NU STIM?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus