Joi,
07.12.2023
Innorat
Acum
1°C

BCR a fost amendată cu 3.000 de lei după o plângere depusă la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Procesul a durat 18 luni

BCR a fost amendată cu 3.000 de lei după o plângere depusă la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Procesul a durat 18 luni
BCR a fost amendată cu 3.000 de lei după o plângere depusă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de Fawzia Rehejeh, un cetățean român născut în Siria. Fata, care locuiește de câțiva ani in Sibiu, s-a plâns de felul în care a fost tratată de angajații băncii. 
 
 
La sfârșitul anului trecut Fawzia a mers la o sucursală din Sibiu a băncii BCR pentru redeschiderea unui cont. Fetei i s-a sus să aștepte mai multe ore pentru redeschiderea unui cont, pentru că avizele, în ceea ce-o privește, fiind născută în Siria, trebuie să fie aprobate mai întâi de sucursala centrală, la București. A fost momentul în care a decis să acționeze. 

După un an și jumătate a venit verdictul

Acum, după 18 luni, cei de la CNCD i-au dat deptate și au amendat banca cu 3.000 de lei. Fawzia spune că nu această amendă este importantă ci victoria juridică și simbolică. 
Mai jos vă realatăm, integral, textul scris de Fawzia Rehejeh pe pagina de facebook.
 
„Acum un an și jumătate, am depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce Banca Comercială Română (BCR) m-a supus unor verificări suplimentare în baza faptului că sunt „născută în Siria”. Aceasta deși eu sunt cetățean român cu rezidența fiscală în România. Cazul meu a fost amplu relatat în presă.
 
Procedurile după care lucrează CNCD sunt greoaie și îndelungate. Au existat mai multe schimburi de adrese și replici din partea petentei (adică eu) și a reclamatului (adică BCR). În cele din urmă, după 18 luni de așteptare pline de tensiune și anxietate, am primit hotărârea finală a Colegiului Director al CNCD (Hotărârea nr. 271/2022). Pe scurt, am avut dreptate și mi s-a făcut dreptate: BCR a fost amendată cu suma de 3000 lei pentru discriminare.
 
Suma în sine nu este importantă, 3000 lei au o valoare aproape neglijabilă pentru o instituție bancară de nivelul Băncii Comerciale Române. Ceea ce contează este victoria simbolică. O victorie exprimată în textul hotărârii, care stabilește (cu unanimitatea celor cinci membri ai Colegiului Director) că a fost, neîndoielnic, un caz de discriminare.
CNCD a fost de acord cu argumentul meu, prin care am arătat că „nu există cetățeni români de prim rang (născuți în România) și cetățeni români de rang secund (născuți în altă țară și care ar deține un act de identitate emis în România)”. Am insistat asupra faptului că „cetățenia română este unică și indivizibilă, ea nu poate fi clasificată iar anumite forme ale acesteia să fie ierarhizate (cu drepturi și obligații diferite) în funcție de locul de naștere al cetățeanului”.
 
În justificarea hotărârii, Colegiul director constată că, „în prezenta speță, regulile aparent neutre ce au fost adoptate au produs, în fapt, un dezavantaj petentei care a fost pusă pe o poziție de inegalitate față de celelalte persoane cetățeni români, care își pot re/deschide conturi bancare personale”. Mai departe, într-una dintre cele mai puternice propoziții formulate în textul Hotărârii, Colegiul director arată că: „dreptul de a nu fi supus discriminării constituie unul dintre drepturile fundamentale într-o societate democratică”.
 
Apoi, poate cel mai important: „dreptul la egalitate constituie un drept cu aplicare imediată și nu progresivă, având în vedere că discriminarea în sine este un afront adus demnității umane”. Așadar, dreptul la egalitate este un drept cu aplicare imediată și nu progresivă! Nu poți fi tratat „egal” dacă devii egal doar după o serie de proceduri de verificare.
 
Egalitatea nu poate fi graduală și nici asimetrică. Ea este egală cu sine însuși!
În final, în baza acestor considerații, Colegiul director al CNCD hotărăște: „Faptele sesizate intră sub incidența dispozițiilor art. 2, alin. (1) și art. 10 lit. d) din OG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, reprezentând fapte de discriminare”. Cu alte cuvinte, modul în care am fost tratată a fost discriminator.
 
Trei concluzii generale pot fi desprinse din acest caz particular:
 
(1) Trebuie să îndrăznim să ne apărăm drepturile și demnitatea atunci când acestea sunt încălcate, chiar dacă va trebui să înfruntăm instituții publice și corporații multinaționale;
(2) Cetățenii români, indiferent de modul în care au dobândit cetățenia și locul în care s-au născut, sunt egali în fața legii. Această Hotărâre a CNCD nu este doar despre mine, este despre principiul cetățeniei și despre drepturile unei categorii întregi de oameni care au fost și sunt încă discriminați;
(3) Cu toate imperfecțiunile sale, România mi-a demonstrat că este totuși un stat de drept în care se manifestă domnia legii. Ca cetățeni, dispunem de resurse legale în cadrul acestui stat de drept prin care să luptăm împotriva abuzurilor, nedreptății și discriminării. Câteodată, cum este cazul de față, ni se face dreptate. Însă nu trebuie să ezităm niciun moment în a utiliza aceste resurse și mijloace pentru a ne apăra drepturile, ale noastre și ale celorlalți.”
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Cghjj

Acum 1 an

in prima poza de ce nu ati sters datele cu caracter personal (adresa de domiciliu) a doamnei si doar in poza a doua ati sters informatii care culmea nici nu sunt cu caracter persoanal, functiile celor din consiliu fiind informatii publice... Felicitari doamnei pentru ca a luat pozitie si a reusit sa lupte cu sistemul castigandu-si un drept fundamental
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Daca contesta BCR amenda, câștiga. Învățați ce înseamnă FATCA și CRS. Cetățenii născuți în țările cu risc (Siria, Iran, Cuba, Myanmar, etc.) Au nevoie de aviz de conformitate, și asta nu e stabilit de vreo banca, ci de către entitățile responsabile pentru combaterea terorismului și spălării banilor.
Raspunde

The Lawyer

Acum 1 an

1. Amenda va fi anulata in instanta. CNCD a aplicat aceasta sanctiune exclusiv de gura lumii. Exista o diferenta esentiala intre o pretinsa discriminare (ca asa dorim) si prevederile legale obligatorii. Cu tot respectul pentru doamna respectiva. Va invit sa urmariti acest lucru pe portalul instantelor. 2. Pe GDPR, Turnul Sfatului urmeaza sa fie sanctionat pentru prostia de a publica datele doamnei (domiciliul in special), pacat ca doamna nu va face plangere. Eu v-as face si v-as executa silit. In rest, mult succes doamnei!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Destul de sensibila doamna. Romanii suporta talhariile, asasinatele si atrocitatile retelelor de crima organizata institutionale, daramite o asteptare pasnica pentru verificarea deschiderii unui cont.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus