Sâmbătă,
23.09.2023
Cer Senin
Acum
26°C

CJ Sibiu alege să construiască un parc fotovoltaic pe un teren de șapte hectare. „Va asigura consumul propriu, inclusiv pentru școli, spitale”

CJ Sibiu alege să construiască un parc fotovoltaic pe un teren de șapte hectare. „Va asigura consumul propriu, inclusiv pentru școli, spitale”

Un parc fotovoltaic pe șapte hectare, cu peste 6.000 de panouri vrea să construiască CJ Sibiu în comuna Ațel pe un teren deținut de instituție. Energia electrică obținută ar asigura consumul propriu al Consiliului și al instituțiilor subordonate.

Reprezentanții Consiliului Județean au depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu un memoriu de prezentare pentru proiectul „Dezvoltare parc fotovoltaic în comuna Ațel, județul Sibiu – comasare terenuri, extindere rețele edilitare și branșamente la utilități”. Beneficiarul investiției este CJ Sibiu, iar necesitatea acesteia este justificată în felul următor:

„Emisia gazelor cu efect de seră reprezintă o amenințare serioasă în ceea ce privește producerea schimbărilor climatice cu efecte potențiale dezastruoase asupra omenirii (...)

Județul Sibiu are în proprietate terenuri situate în comuna Ațel, DN14 (...) în suprafață totală de 70.255 mp pe care intenționează a se dezvolta un parc fotovoltaic având o capacitate de producție care să satisfacă parțial sau integral consumul estimat de aproximativ 12.307,47 MWh aferent Consiliului Județean Sibiu și a instituțiilor subordonate (...)”.

Prin realizarea soluției tehnice prezentate în memoriu se urmărește realizarea unui sistem de producere a energiei verzi prin instalații fotovoltaice, care va asigura consumul propriu de energie electrică atât pentru Consiliul Județean Sibiu, cât și pentru instituțiile subordonate, respectiv iluminatul din incinta unităților, consumul de energie electrică în clădirile unităților și clădirilor publice: unități de învățământ, unități medicale de stat, centre de îngrijire bătrâni etc., se mai arată în documentul transmis APM Sibiu.

În document nu este menționată valoarea investiției, dar scrie că implementarea proiectului va dura 2 ani. totodată, sunt descrie lucrările necesare a fi efectuate – de la modul de instalare a panourilor solare, la construirea unui gard de împrejmuire, până la gestionarea deșeurilor din timpul realizării lucrărilor.

În ceea ce privește montarea panourilor fotovoltaice, în memoriu scrie că vor fi 6.154 în total, cu o putere de 650 W, de tip mono-cristaline, cu o durată de viață estimată la 25 de ani. De asemenea, sunt prevăzute montarea de invertoare, 35 în total, ce vor realiza conversia energiei electrice din curent continuu în curent alternativ; precum și a două posturi de transformare.

Memoriul prevede și posibilitatea monitorizării parcului fotovoltaic de la distanță.

Certificatul de urbanism pentru acest proiect a fost eliberat în ianuarie 2023.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus